Το Job Fair Athens 2018 ξεχώρισε για την εμπειρία που έζησαν οι εθελοντές του αλλά και μεταξύ άλλων το ενδιαφέρον των συνεντεύξεων.

Επιμέλεια Κειμένου: Βασιλική Κοκμοτού και Στέλιος Ζησιάδης

Μια περιπέτεια που για εμάς ξεκίνησε πριν από περίπου 6 μήνες, έφτασε σιγά-σιγά στο τέλος της. Το Job Fair Athens 2018 μπορεί να αποτελεί πλέον παρελθόν, αλλά τα όσα ζήσαμε και μάθαμε σε αυτό, τόσο σαν εθελοντές, όσο και σαν επισκέπτες, νιώθουμε την ανάγκη και τον ενθουσιασμό να τα μοιραστούμε, μιας και για εμάς αποτελούν πραγματικά μία ξεχωριστή εμπειρία, την οποία θα ζούσαμε ξανά και ξανά από την αρχή, χωρίς να αλλάξουμε το παραμικρό.

Μιας και σκοπός της διημερίδας είναι να βοηθήσει τους νέους να νιώθουν λιγότερο ανασφαλείς στην ελληνική αγορά εργασίας και να αποκτήσουν ουσιαστική ενημέρωση όσον αφορά τις δεξιότητες που πρέπει να έχουν, πέραν των ακαδημαϊκών τους γνώσεων, και βρισκόμενοι κι εμείς στην ίδια κατάσταση, δεν μπορούσαμε παρά να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να συμβάλλουμε με τον τρόπο μας στη μείωση αυτού του χάσματος μεταξύ των νέων και της αγοράς εργασίας.

Απ’ την αρχή της εμπειρίας μας σχεδόν 6 μήνες πριν, μέχρι και τις τελευταίες ημέρες πριν την διημερίδα, οι ομάδες μας είχαν πάρει φωτιά. Όσο περνούσε ο καιρός και τα αποτελέσματα της ομαδικής δουλειάς γίνονταν όλο και πιο εμφανή, ο ενθουσιασμός μας υπερίσχυε της κούρασης. Όταν έφτασε η ημέρα της εκδήλωσης, αντικρίζοντας αυτό για το οποίο δουλεύαμε τόσο καιρό να παίρνει μορφή, το αίσθημα της ικανοποίησης κυριαρχούσε. Για δύο ημέρες, ο πανέμορφα διαμορφωμένος χώρος του Ζαππείου κατακλύστηκε από νέους που επιδίωκαν επικοινωνία με τα στελέχη των εταιρειών, εκφράζοντας ανοιχτά το ενδιαφέρον τους γι’ αυτές και τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν.

Το CV Corner, ο χώρος των ομιλιών, ο χώρος των workshop και των προσωπικών interviews ήταν συνεχώς γεμάτος με νέους να περιμένουν στη σειρά για να επωφεληθούν στο έπακρο αυτής της τόσο σημαντικής διημερίδας καριέρας.

Job Fair Athens 2018

Φωτογραφία: Ηλέκτρα Κατσίκη

Βρισκόμενοι στο χώρο των interviews, παρατηρήσαμε μεγάλη επισκεψιμότητα από νέους που είχαν προγραμματίσει συνέντευξη με κάποια από τις εταιρείες, όπως accenture, pwc, Vodafone, Beat, Intralot, Intrasoft, eworx, Victus, Eurobank, και μάλιστα πολλοί από αυτούς πέρασαν από περισσότερες των δύο συνεντεύξεων.

Job Fair Athens 2018

Φωτογραφία: Ηλέκτρα Κατσίκη

Κανένας επισκέπτης δεν δίστασε να ανεβάσει το βιογραφικό του στην ιστοσελίδα της διημερίδας, κάνοντάς το ταυτόχρονα προσβάσιμο σε καθεμιά από τις 50 συνολικά εταιρείες που συμμετείχαν σε αυτή ως συμμετέχουσες εταιρείες!

Οι υποψήφιοι ήταν κυρίως τελειόφοιτοι πολυτεχνικών σχολών, αλλά και φοιτητές πληροφορικής και οικονομικών σχολών οι οποίοι βρίσκονταν σε αναζήτηση τόσο πρακτικής άσκησης, όσο και entry level εργασίας.

Οι εταιρείες που έδωσαν το παρόν, ειδικεύονταν κυρίως στους τομείς του software engineering και design, data science, business analysis, cyber security, και digital marketing, αλλά δεν δίστασαν να απαντήσουν και σε απορίες φοιτητών που αφορούσαν κομμάτια της εταιρείας που δεν είναι εύκολα προσβάσιμα σε κάποιον που μόλις ξεκινάει το ταξίδι του στην αγορά εργασίας.

Ρωτώντας τον καθένα ξεχωριστά σχετικά με την εμπειρία του από την συνέντευξη, όλοι συμφώνησαν ότι το κλίμα ήταν ευχάριστο και φιλικό, ενώ πήραν και πολλές χρήσιμες συμβουλές και περαιτέρω ενδιαφέρουσες πληροφορίες από τα στελέχη, αναφορικά με τις δεξιότητες που χρειάζεται να αναπτύξουν προκειμένου να πετύχουν στον τομέα που έχουν επιλέξει. Αρκετοί από αυτούς μάλιστα, δέχτηκαν πρόσκληση για τα Visits behind the Scenes που θα γίνουν σε συνέχεια του Job Fair Athens, όπου θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μερικές ώρες επί τω έργω στους χώρους της εταιρείας που τους ενδιαφέρει, βλέποντας ακριβώς τι κρύβεται πίσω από την οποιαδήποτε επιτυχία.

Job Fair Athens 2018

Φωτογραφία: Ηλέκτρα Κατσίκη

Αυτό που αξίζει επίσης να σημειώσουμε είναι ότι κάποιοι ήδη εντυπωσίασαν με τα βιογραφικά τους και τις προσωπικές τους συνεντεύξεις, αρκετά ώστε να πάρουν και δεύτερη ευκαιρία για συνέντευξη σε πιο προσωπικούς χώρους των αντίστοιχων εταιρειών.

Μέσω αυτής της διαδικασίας συνολικά, ερχόμενοι σε άμεση επικοινωνία με τα στελέχη των εταιρειών, τα άτομα αναπτύσσουν σχέσεις με τις εταιρείες και δημιουργούν τον προσωπικό τους επαγγελματικό κύκλο, από τον οποίο σίγουρα θα επωφεληθούν βρίσκοντας τελικά τη θέση εργασίας που τους ταιριάζει. Ακόμα κι αυτοί όμως που δεν βρίσκονται ακόμα σε θέση να βγουν στην αγορά εργασίας, έλαβαν απαραίτητες γνώσεις και εφόδια που σίγουρα θα τους φανούν χρήσιμα στο μέλλον, ώστε να γίνει γι’ αυτούς πιο εύκολη η μετάβαση από τη φοιτητική ζωή στο εργασιακό περιβάλλον. Ο σκοπός, άλλωστε, εκτός των άλλων, είναι να δείξουμε στους φοιτητές ότι υπάρχει και ζωή μετά το πανεπιστήμιο, κι αν είσαι κατάλληλα προετοιμασμένος, δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς.

Φωτογραφία Εξωφύλλου: Ηλέκτρα Κατσίκη

Σχόλια