Και όμως υπάρχουν και καλά και οικονομικά!

Το φαγητό είναι αλήθεια ότι έχει πολλές όψεις, άλλοτε το τρώμε στα γρήγορα, άλλες φορές το τρώμε στο χέρι, μετά από ξενύχτι, άλλες φορές το ετοιμάζουμε στο σπίτι μας, όμως κάθε φορά είναι μια απόλαυση. 

Σε όλες αυτές τις αμέτρητες επιλογές που έχουμε για φαγητό, υπάρχουν κάποια μαγειρεία, που πραγματικά μας επιστρέφουν σε άλλες εποχές και παντρεύουν το ζεστό κλίμα και το καλό φαγητό.

Α, και να μην ξεχάσω! Xωρίς να σου έρθει ο Κούκος Αηδόνι, θα φας με τους φίλους, με την παρέα σου ή το έτερον ήμισυ και θα χορτάσεις καλό και οικονομικό φαγητό.

1. Ο Σαντορινιός

μαγειρείαΈνα μαγειρείο που σε μεταφέρει στο γνωστό νησί, τόσο με την μικρή παραδοσιακή αυλή που μοιάζει με σοκάκι, αλλά και τα ονόματα στα πιάτα του μενού έχουν μια σαφή παραπομπή στην Σαντορίνη.

Το κυριότερο, όμως, είναι η οικογενειακή ατμόσφαιρα που σου αφήνει το προσωπικό. Σ’ ό,τι έχει να κάνει με το φαγητό: η σαλάτα ηλιοβασίλεμα, η τυροκαυτερή και η ψητή μελιτζάνα είναι οι δικές μου προτάσεις.

Το γλυκάκι στο τέλος, αλλάζει με την εποχή, αλλά είναι εντελώς σπιτικό και είναι κάτι που πρέπει να δοκιμάσεις!

Αν πάτε Σάββατο βράδυ καλό είναι να κάνετε ένα τηλέφωνο πριν.

Διεύθυνση: Δωριέων 8, Πετράλωνα

2. Οινομαγειρείο

μαγειρείαΤο τονίζω, το φαγητό ενώνει, δεν χωράνε οπαδικά εδώ.

Πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού, υπάρχει το οινομαγειρείο το τριφύλλι, είθισται να είναι «βαζελοφωλιά», αλλά είναι ένα πάρα πολύ ατμοσφαιρικό οινομαγειρείο. Ειδικά εκείνο το σημείο με τη σειρά των βαρελιών, πάντα θα με τρελαίνει.

Ευκαιρία να δοκιμάσεις μπακαλιάρο σκορδαλιά, να πιεις ωραία ρετσίνα και να δοκιμάσεις ίσως τα καλύτερα κεφτεδάκια της Αθήνας.

Διεύθυνση: Παναθηναικού 7, Αμπελόκηποι

3. Σπύρος-Αντώνης

μαγειρείαΠροσωπικά το αγαπημένο μου. Κάποτε οι ιδιοκτήτες κοινοποίησαν σ’ ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης το εξής: «Τα τσιγάρα Santé σταματήσαν να υπάρχουν. Τα μέρη που καπνίζονταν όχι.»

Φαντάσου, λοιπόν, το μενταλιτέ του χώρου, ο οποίος πραγματικά φίλεψε με υπέροχο φαγητό γενιές και γενιές Πατησιωτών αλλά και όχι μόνο. Είναι ένα οινομαγειρείο που πραγματικά έχουν φάει πολύ γνωστοί Έλληνες (από Καζαντζίδη μέχρι και την αφεντιά μου).

Τι να πρωτοπείς για αυτό το μαγειρείο, για τις φανταστικές ψημένες φέτες ψωμιού με λάδι και ρίγανη; Για τα σαλιγκάρια του; Για το απίστευτο συκώτι;

Γενικά όταν πας φίλε μου εκεί και αρχίσεις να ακούς το μενού, πάρε ότι κυριολεκτικά λιγουρευτείς και πραγματικά δεν θα χάσεις.

Διεύθυνση: Γαβριηλίδου 24, Πατησιά

4. Μάνας κουζίνα- κουζίνα

μαγειρείαΤο πιο downtown μαγειρείο, ιδανικό αν είσαι για ψώνια στην Ερμού και σε έχει βρει το μεσημέρι ή το βράδυ και πεινάς.

Σε σημείο που μετά αν θες πας και για ποτό ή καφεδάκι.

Με μενού που αλλάζει μέσα στην ημέρα, μπορείς να πετύχεις τα πάντα από μουσακά, παστίτσιο, μακαρόνια, ψάρια ,όσπρια πραγματικά ίσως έχει την μεγαλύτερη ποικιλία, σαν μαγειρείο.

Βλέπεις στις προθήκες και παραγγέλνεις, ό τι πραγματικά σου γυαλίσει.

Με πολύ ικανοποιητικές μερίδες και σε πολύ «τίμια» τιμή.

Αξιομνημόνευτες είναι και οι πολύ δημιουργικές προσαρμογές που έχει το μενού ακόμα και στις περιόδους της νηστείας, μουσακά με φακές πού θα φας;

Διεύθυνση: Αιόλου 27, Αθήνα

5. Το οινομαγειρείο της Αλεξάνδρας

μαγειρείαΑυτό δεν είναι μαγειρείο, είναι ένα πραγματικό διαμαντάκι.

Πολύ ατμοσφαιρικό μαγειρείο σε ένα ημιυπόγειο στο γκάζι, με μια ταμπέλα που σε προδιαθέτει για το τι θα δεις.

Να μην ξεχάσω ότι έχει και ζωντανή μουσική κατά καιρούς, εδώ και 24 χρόνια χορταίνει πολλούς μερακλήδες.

 

Το μενού και εδώ ανακοινώνεται προφορικά. Λίγα ορεκτικά, σαλάτες και κατά κύριο λόγω μενού κρεατικών.

Αξίζει να δοκιμάσεις τη κιμαδόπιτα και το χοιρινό φούρνου με πατάτες, τα μπουρεκάκια με συνοδεία ωραίου γλυκόπιοτου κρασιού και τσίπουρου.

 

Διεύθυνση: Δεκελέων 32 Γκάζι

6. Ο Σπανός

μαγειρείαΊσως το πιο οικογενειακό μαγειρείο, από το 1981, συνήθως πηγαίνω καθημερινές και πάντα πετυχαίνω λιγότερο κόσμο απ’ αυτόν που αξίζει.

Μάντεψε φίλε μου και εδώ το μενού είναι προφορικό. Όμως, ο Σπανός έχει μια πρωτοτυπία, στα ορεκτικά ο σερβιτόρος έρχεται με έναν ωραιότατο ταμπλά με τα καλούδια του μαγαζιού.

Τα κρύα πιάτα στα αφήνει επιτόπου ο σερβιτόρος, τα ζεστά πιάτα στα φέρνει πιο μετά.

Κρεατοφαγικός κατάλογος, οι προτάσεις μου για σένα φίλε κοιλιόδουλε είναι η παντζαροσαλάτα, σπιτικότατες τηγανιτές πατάτες κόντρα σε όλους τους καιρούς.

Σπεσιαλιτέ του καταστήματος το κοκορέτσι. Άξια αναφοράς είναι τα παϊδάκια, αλλά και η τυροκαυτερή του μαγαζιού.

Στο τέλος να φάτε και το γλυκάκι, πάντα ελαφρύ και σπιτικό.

Διεύθυνση: Αριστείδου Οικονόμου, Κάτω Πατήσια

+ 1 Royal curry house 

Νόμιζες ότι θα σε άφηνα χωρίς μια πολύ ξεχωριστή εναλλακτική;

Μάθε μπαλίτσα αγόρι μου!

Αυτό το μαγαζί έχει χαρακτήρα, σίγουρα μόνο από το φολκορικό στυλ του καταλαβαίνεις πού μπαίνεις.

Το κυριότερο όμως φίλε μου, είναι ότι σε αυτό το μαγαζί θα φας ωραιότατο, και το σημαντικότερο, αυθεντικό ινδικό φαγητό. Αν είσαι δε και λάτρης του πικάντικου, λουκούμι σου ήρθε. 

Φοβερά οικονομικό και χορταστικό, κάποιες μέρες έχει μπουφέ με τιμή που δεν πρέπει να την πεις ούτε στον κλήρο.μαγειρεία

Πολύ καλό πικάντικο κοτόπουλο κάρι και να μην ξεχάσω έχει και χορτοφαγικό μενού.

Διεύθυνση: Βούλγαρη 7, Μεταξουργείο

Σχόλια