Ποιος μπορεί να ξεχάσει το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ; Το σίγουρο είναι ότι και το μουσείο «Το σπίτι της Άννας Φρανκ» στο Άμστερνταμ θα σου μείνει αξέχαστο!

Το σπίτι της Άννας ΦρανκΗ Άννα Φρανκ ήταν ένα από το ένα εκατομμύριο Εβραιόπουλα, που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Την ίδια στιγμή που κρυβόταν, η Άννα Φρανκ διατηρούσε ημερολόγιο, στο οποίο κατέγραφε τους φόβους, τις ελπίδες και τις εμπειρίες της. Όλο αυτό της έδινε δύναμη.

Το ημερολόγιο αυτό βρέθηκε σε ένα μυστικό διαμέρισμα μετά τη σύλληψη της οικογένειας.

 

Μέσα από το ημερολόγιο της παρουσιάζεται ως μια φλογερή και ειλικρινής νέα, που συχνά νιώθει πιεσμένη από τους συγκατοίκους της. Θα την χαρακτήριζα ως επαναστάτρια. Έχει ένα δυναμικό, αλλά και φλογερό χαρακτήρα.

“In spite of everything, I still believe that people are really good at heart.”

Σχολιάζει θέματα για «μεγάλους», όπως η πολιτική και συχνά έρχεται σε αντιπαράθεση με όσους της ασκούν αυστηρή κριτική και την χαρακτηρίζουν ανάγωγη λόγω του χαρακτήρα της. Εκφράζει πολλά ερωτήματα και μέσα της υπάρχει ένα συναισθηματικό μπέρδεμα και μια ανασφάλεια.

Το σπίτι της Άννας Φρανκ

Το μουσείο «Το σπίτι της Άννας Φρανκ» βρίσκεται στο υδάτινο κανάλι “Πρίνσενχραχτ” του Άμστερνταμ. Αποτελεί ένα βιογραφικό μουσείο, πάνω στη ζωή της Άννας Φρανκ, ενός μικρού κοριτσιού εβραϊκής καταγωγής, που έμεινε γνωστή μετά τον θάνατό της από το ημερολόγιό της, που διασώθηκε με τον τίτλο “Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ”.

Η ίδια, την περίοδο της γερμανικής κατοχής και των ναζιστικών διώξεων των Εβραίων κατοίκων της Ολλανδίας, κρυβόταν μαζί με την οικογένειά της και άλλους Εβραίους κατοίκους σε κρυμμένο χώρο της οικίας της, για περίπου δύο χρόνια και ένα μήνα, μέχρι την ανακάλυψη των καταφευγόντων και την αποστολή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Το μουσείο ιδρύθηκε το 1960 μετά την αποδέσμευση μιας κρατικής χρηματοδότησης και τρία χρόνια μετά την δημιουργία επιτροπής κατοίκων ενάντια στα σχέδια καταστροφής του κτιρίου από μια κατασκευαστική εταιρία, που σκόπευε να χτίσει στο οικοδομικό τετράγωνο.

Στους χώρους του μουσείου, εκτός της βιογραφικής έκθεσης με την ζωή της οικογένειας της Άννας Φρανκ και της εμπόλεμης περιόδου που έζησε, λειτουργεί εκθεσιακός χώρος όπου επισημαίνονται οι μορφές διώξεων και διακρίσεων που συναντώνται στην κοινωνία.

 

Το σπίτι της Άννας Φρανκ

Η πόρτα από την κρυφή κρυψώνα της οικογένειας Φρανκ στο Άμστερνταμ.

Κάθε χρόνο, το μουσείο δέχεται πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες. Στην επέτειο των 50 χρόνων από την πρώτη λειτουργία του μουσείου, εκτέθηκαν πρωτότυπες σελίδες του ημερολογίου της και δόθηκε η δυνατότητα εικονικής περιήγησης στην ιστοσελίδα του μουσείου.

Σχόλια