Όλα όσα είδαμε στο Startup Weekend Athens – Radio and Audio Innovation!

Το τριήμερο Startup Weekend Athens – Radio and Audio Innovation στις 27, 28 και 29 Απριλίου στο Impact Hub Athens, ήταν ο αληθινός προορισμός για τους ανθρώπους που αγαπάνε τον ήχο και τη καινοτομία. Ο τριήμερος μαραθώνιος του startup τα είχε πραγματικά όλα και το μέλλον του audio και radio innovation φαίνεται λαμπρό.Startup Weekend Athens Radio & Audio Innovation

Τι ειδαμε την Παρασκευη

Στο event ήρθαν οι λάτρεις της μουσικής και της καινοτομίας, από φοιτητές μέχρι developers και επιχειρηματίες. Όλοι τους είχαν έναν κοινό στόχο: να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της δημιουργίας μιας audio-radio startup επιχείρησης από το μηδέν, να συνεργαστούν με άλλα άτομα, και πάνω απ’ όλα, να πάρουν πολύτιμες εμπειρίες για τη καινοτομία, το ραδιόφωνο και την επιχειρηματικότητα.

Αφού, λοιπόν, έγινε το introduction και δόθηκαν οι οδηγίες για τις startups, όσοι επιθυμούσαν ξεκίνησαν να προτείνουν τις ιδέες που θα αλλάξουν το μέλλον του audio και του radio, δίνοντας το πρωταρχικό τους όραμα μέσα σε 1 λεπτό. Τελικά αποδείχθηκε πως είναι αρκετά εύκολο να βρει κανείς μια καλή ιδέα, αφού με τη βοήθεια των speakers, πολλοί από τους παρευρισκόμενους βρήκαν την ιδέα τους εκείνη τη στιγμή.

Startup Weekend Athens Radio & Audio Innovation

Στη συνέχεια, αφού προτάθηκαν όλες οι ιδέες, οι παρευρισκόμενοι έπρεπε να ψηφίσουν τις καλύτερες ιδέες μέσα σε 5 λεπτά. Για κάθε ιδέα, υπήρχε ζωγραφισμένο ένα μίνι business model canvas, το οποίο αναλύει με λίγα λόγια τη δομή της κάθε ιδέας.

Οι 11 καλύτερες ιδέες που ψηφίστηκαν από κοινό και κριτές, συνέχισαν μέσα στο επόμενο διήμερο να αναλύονται σε βάθος, εντάσσοντας στις ομάδες τους παρευρισκόμενους που θέλησαν να βοηθήσουν στην υλοποίηση της startup, μαζί με τη βοήθεια των mentors από Ελλάδα και εξωτερικό.

Startup Weekend Athens Radio & Audio Innovation

Οι 11 καλύτερες ιδέες σχετικά με το μέλλον του audio και radio

Τι ειδαμε το Σαββατο

Το Σάββατο, οι συμμετέχοντες είχαν όλη την ημέρα μπροστά τους για να φτιάξουν όσο καλύτερα γίνεται τις ιδέες τους. Με τη βοήθεια των mentors, οι συμμετέχοντες έμαθαν πως θα φτιάξουν το business model canvas της ιδέας τους. Τον καμβά, δηλαδή, που θα περιέχει ό,τι χρειάζεται η ιδέα τους για να γίνει βιώσιμη, και που τους δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουν και να περιγράψουν την ιδέα, η οποία θα έχει όλες τις απαντήσεις, που το audio & radio business χρειάζεται.Startup Weekend Athens Radio & Audio InnovationΟι συμμετέχοντες συνέχισαν μέχρι το βράδυ να υλοποιούν τις ιδέες τους και με τη βοήθεια, την υποστήριξη και τις συμβουλές των mentors, οι οποίοι ειδικεύονται στα media, στο ραδιόφωνο, στα audio businesses, στο marketing, καθώς και στην επιχειρηματικότητα, πήραν πολλές γνώσεις για το πως να χτίσουν και να πραγματοποιήσουν την ιδέα τους όσο πιο σωστά γίνεται.

Παράλληλα, στη σκηνή του Startup Weekend Athens Radio & Audio Innovation εμφανίστηκε η Λήδα Τσενέ, η οποία ως καλλιτεχνική διευθύντρια και υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Comicdom Press, παρουσίασε ένα πολύ ενδιαφέρον creative Workshop για το Storytelling των κόμικ και των σούπερ ηρώων.

Startup Weekend Athens Radio & Audio Innovation

Τι ειδαμε τη Κυριακη

Την τρίτη και τελευταία μέρα, οι ομάδες παρουσίασαν τις startups που ετοίμασαν μπροστά σε κοινό και κριτές. Οι 11 ομάδες, έπρεπε να παρουσιάσουν το πλάνο της ιδέας τους μέσα σε 5 λεπτά και να απαντήσουν στις ερωτήσεις των κριτών. Όλες οι ομάδες παρουσίασαν πολύ δημιουργικές ιδέες για το radio, τα audio και τα podcasts και απέδειξαν πως το μέλλον του ήχου είναι λαμπρό.

Οι ιδέες που εντυπωσίασαν τους κριτές και επιβραβεύτηκαν είναι:

1st place: Displaced

Εφαρμογή που ενώνει τους μετανάστες μέσω των audio news και του social networking (πληροφορίες για το που θα βρουν τρόφιμα, καταφύγιο κλπ., συνομιλία με εθελοντές, ανταλλαγή ικανοτήτων)

2nd place: Apaggio

Πλατφόρμα που ενώνει την ελληνική podcast κοινότητα.

3rd place: Muuve

Online music dating εφαρμογή, που ενώνει τους χρήστες μέσω της αγάπης τους για τη μουσική.

Honourable mention: Moodstruck

Εφαρμογή που σου προτείνει ραδιοφωνικούς σταθμούς ανάλογα με το mood σου (χαρούμενος, λυπημένος κλπ.)

Μέσα σε ένα τριήμερο “hackathon” οι συμμετέχοντες -άγνωστοι μεταξύ τους -συνεργάστηκαν και έβγαλαν μαζί τις ιδέες που θα αλλάξουν τον κόσμο του ραδιοφώνου και του audio. Δημιούργησαν τις δικές τους Startup από το μηδέν και με τη βοήθεια των mentors πέτυχαν την πρόκληση της καινοτομίας στο radio και το audio.

Ευχαριστούμε τη σελίδα του Startup Weekend Athens-Audio & Radio Innovation-Entrepreneurial Journalism και τη Μαρία Γρίβα για τις φωτογραφίες.

Σχόλια