Πότε ήταν η τελευταία φορά που εσύ ζήτησες;

Αν την τελευταία φορά που βοήθησες κάποιον ή ανταποκρίθηκες σε κάτι που σου ζήτησάν, δεν σου είπε κανείς μετά «ευχαριστώ» πρέπει να γνωρίσεις ότι ήταν ένα τυχαίο γεγονός και το αποδεικνύει μια νέα διεθνής έρευνα!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα κατά μέσο όρο μόνο μία φορά στις 20 λέει κάποιος «ευχαριστώ» όταν λαμβάνει τη βοήθεια κάποιου ατόμου.

Στην έρευνα αναλύθηκαν δείγματα από 1.057 βιντεοσκοπήσεις και ηχογραφήσεις σε οκτώ γλώσσες από διάφορα μέρη του κόσμου και διαπιστώθηκε ότι σπάνια κάποιος ζητά «ευχαριστώ» για μικροπράγματα όπως να τους δώσει κάποιος το αλάτι στο τραπέζι του φαγητού.

Μάλιστα, η εξήγηση που δόθηκε είναι ότι αυτό συμβαίνει όχι λόγω αγένειας, αλλά λόγω συνήθειας και ανάλογα με τη γλωσσική παράδοση!

Με βάση την έρευνα οι άνθρωποι ανταποκρίνονται σε ποσοστό 88% (9 στις 10 φορές) όταν κάποιος τους ζητά βοήθεια γεγονός που δείχνει το ομαδικό πνεύμα και το πνεύμα συνεργασίας που διακατέχει τους ανθρώπους. Επειδή όμως θεωρείται τόσο δεδομένο να συνεργάζεται με άλλους ανθρώπους, ταυτόχρονα υποσυνείδητα θεωρείται περιττό!

Επιπλέον, η γλώσσα έχει πολύ μεγάλη σημασία, αφού στα αγγλικά ζητά κάποιος «ευχαριστώ» μία φορά στις επτά (14.5%), στα πολωνικά μόλις το 2%, ενώ κάποιες φυλές δεν έχουν καν στο λεξιλόγιό τους τη λέξη «ευχαριστώ»!

Τέλος, σε επαγγελματικούς κλάδους όπως αυτός των εμπόρων οι άνθρωποι φέρονται να λένε πιο συχνά «ευχαριστώ», όπως επίσης και άνθρωποι όπου λόγω του επαγγέλματός τους έχουν πιο τυπικές και επαγγελματικές σχέσεις με τους γύρω τους!

Διάβασε εδώ: Κολλητέ ευτυχώς που υπάρχεις στη ζωή μου!

Σχόλια