Μάλλον δεν ήταν απλά θέμα τύχης το ποιοι επέζησαν στο Τιτανικό…

Εάν έχεις δει τον Τιτανικό (που σίγουρα έχεις δει τον Τιτανικό) θα παρατήρησες πως πίσω από το απαγορευμένο love story κρύβεται το γιγάντιο κοινωνικό και ταξικό χάσμα της δεδομένης εποχής. Αυτό δεν ήταν απλά μια ιδέα που κατέβασε ο Τζέιμς Κάμερον καθώς ρουφούσε χαλαρός το εσπρεσάκι του. Με μία γρήγορη ματιά στη λίστα των επιζώντων είναι εύκολο να παρατηρήσουμε αρκετές διακρίσεις, σχετικές με την ηλικία, το φύλο αλλά και την οικονομική ευχέρεια του κάθε επιβάτη.

Με βάση λοιπόν τους 700 επιζώντες και τους 1500 νεκρούς αυτές ήταν οι πιο προνομιούχες θέσεις για να επιβιώσει κάποιος το ναυάγιο του Τιτανικού!

ΒΡΕΦΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΘΕΣΗΣ

Από το σύνολο των ανηλίκων που επέβαιναν στον Τιτανικό το 48% διασώθηκε. Βέβαια όσο αναφορά την πρώτη τάξη και τα έξι παιδιά επέζησαν, αν και μερικές πηγές αναφέρουν το θάνατο ενός παιδιού.

ΒΡΕΦΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΘΕΣΗΣ

Στο ίδιο μοτίβο με τη πρώτη θέση, κανένα από τα 24 παιδιά της δεύτερης θέσης δε βρήκε τραγικό θάνατο στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού.

ΒΡΕΦΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΘΕΣΗΣ

Μόνο 27 από τα 79 παιδιά της τρίτης θέσης επιβίωσαν. Ωστόσο, η νεότερη επιζών του Τιτανικού προερχόταν από τη τρίτη θέση: Η Ελίζαμπεθ Ντιν ήταν μόνο δύο μηνών. Συμπτωματικά ήταν και τη τελευταία εν ζωή επιζών του Τιτανικού μέχρι το 2009, όπου και απεβίωσε.

ΑΠ’ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΠΙΟ ΠΙΘΑΝΟ ΗΤΑΝ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΙΣ ΠΡΩΤΗΣ ΘΕΣΗΣ

Σε γενικές γραμμές το κλασσικό “πρώτα τα γυναικόπαιδα” τηρήθηκε κατά τη διάρκεια εκκένωσης του Τιτανικού (εκτός εάν ήσουν επιβάτης της τρίτης θέσης).  Μόνο 4 από τις 144 γυναίκες της πρώτης τάξης δε κατάφεραν να ξεφύγουν από το ναυάγιο.

ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΠΙΖΩΝΤΕΣ ΗΤΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ

Από το 42% των επιζώντων της δεύτερης θέσης, το 86% ήτανε γυναίκες. Το υψηλό ποσοστό επιβίωσης επιβεβαιώνει πως τα γυναικόπαιδα είχαν προτεραιότητα απομάκρυνσης από το ναυάγιο.

ΣΧΕΔΟΝ ΟΙ ΜΙΣΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΔΕΝ ΕΠΙΒΙΩΣΑΝ

Οι περισσότερες πόρτες που οδηγούσαν στα δωμάτια της τρίτης θέσης παρέμεναν κλειδωμένες από το φόβο της διάδοσης ασθενειών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλοί επιβάτες να μείνουν κλειδωμένοι ακόμα και μετά τη βύθιση του πλοίου. Μόνο 76 από τις 165 γυναίκες της τρίτης θέσης επέζησαν.

ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΒΥΘΙΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟ ΠΛΟΙΟ

Για πολλούς από τους ευκατάστατους άντρες της πρώτης θέσης, ήτανε ζήτημα τιμής να μην εγκαταλείψουν το πλοίο. Από τους 175 άντρες οι 118 βυθίστηκαν μαζί με τον Τιτανικό, αφού πρώτα βεβαιώθηκαν για την ασφάλεια της οικογενείας τους.

ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΘΕΣΗΣ ΕΙΧΑΝ ΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Μόλις 14 άντρες που κατείχαν εισιτήριο δεύτερης θέσης κατάφεραν να επιζήσουν. Μέσα στα θύματα ήταν και οι 8 μουσικοί του πλοίου, όπως ακριβώς και στη ταινία.

ΣΤΗ ΤΡΙΤΗ ΘΕΣΗ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΕΙΧΑΝ ΚΑΠΩΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΥΧΗ

Μόλις 75 άντρες προερχόμενοι από τη τρίτη θέση κατάφεραν να ξεφύγουν απ’ το βυθιζόμενο πλοίο από το σύνολο των 462. Για μία ακόμη φορά οι κλειδωμένες πόρτες εμπόδισαν έναν τραγικά μεγάλο αριθμό κόσμου να γλιτώσει.

ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΕΠΕΖΗΣΑΝ

20 απ’ τις 23 γυναίκες του πληρώματος σώθηκαν μιας και όπως αναφέραμε στις περισσότερες γυναίκες και παιδιά δόθηκε προτεραιότητα επιβίβασης στις σωστικές λέμβους.

ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ ΕΝΑ ΤΕΤΑΡΤΟ ΤΩΝ ΑΝΤΡΩΝ ΤΟΥ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΣΩΘΗΚΕ

Μόνο 192 από τους 885 άντρες του πληρώματος πρόλαβαν να σωθούν. Ανάμεσα στους άτυχους, ήταν οι 25 μηχανικοί του πλοίου, καθώς και πάρα πολλοί εργάτες που προσπαθούσαν να αποτρέψουν το ναυάγιο μέχρι τη τελευταία στιγμή.

Σχόλια