Κάπου εκεί έξω, στην πόλη της Θεσσαλονίκης υπάρχει μια ομάδα νέων που προσπαθεί να φέρει κοντά τους νέους από όλη την Ευρώπη. Ο λόγος για την AEGEE- Thessaloniki.

Πάμε όμως να δούμε τι είναι αυτή και τι προσπαθεί να πετύχει.

Η AEGEE, European Students’ Forum, (με γαλλικό όνομα Association des États Généraux des Étudiants de l’ Europe) είναι μια από τις μεγαλύτερες ενώσεις φοιτητών και νέων στην Ευρώπη. Έχει πάρει το όνομα της από το Αιγαίο Πέλαγος, ένα από τα μέρη γέννησης της Δημοκρατίας και από το πρώτο κοινοβούλιο στην αρχή της Γαλλικής Επανάστασης.

Αποτελεί μια εθελοντική, πολιτικά ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική και μη κυβερνητική οργάνωση. Ένα από τα κυριότερα πλεονεκτήματά της είναι ότι είναι διεπιστημονική, καθώς δέχεται φοιτητές και νέους απ’ όλες τις σχολές και οποιοδήποτε επιστημονικό και ακαδημαϊκό υπόβαθρο. Βασικό της στόχο αποτελεί η προώθηση της ιδέας μιας ενωμένης Ευρώπης και της συνεργασίας και επικοινωνίας  χωρίς σύνορα μεταξύ των νέων, δημιουργώντας έτσι μια προοδευτική κοινωνία του μέλλοντος.

Ιδρύθηκε το 1985, στο Παρίσι από τον Frank Biancheri και το 1992 μετακινήθηκαν τα κεντρικά της γραφεία στις Βρυξέλλες, όπου εδρεύουν μέχρι και σήμερα. Κατά την διάρκεια αυτών των 32 χρόνων, υπολογίζεται ότι έχουν περάσει πάνω από 100.000 μέλη ενώ στο παρόν μετρά 13.000 μέλη, 40 χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται και σε πάνω από 200 πόλεις .

AEGEE Thessaloniki

Το ΔΣ για το 2018

Πάμε όμως να το δούμε σε πιο τοπικό επίπεδο. Το τοπικό της Θεσσαλονίκης, η επονομαζόμενη ΑEGEE Thessaloniki μετρά 25 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στην πόλη. Μπορεί εν έτη 2018, κάποια πράγματα να θεωρούνται έτοιμα και δεδομένα αλλά διόλου είναι.

Ρωτήσαμε τον ιδρυτή της Κυριάκο Κουβελιώτη, να μας πει κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τότε και την όλη προσπάθεια του.

«Η προσωπική μου ενασχόληση ξεκίνησε όταν παρακολούθησα ορισμένες δράσεις της AEGEE Αθήνας όταν επέστρεφα στην πόλη για κάποια διαλείμματα καθώς Αθηναίος μεν αλλά φοιτητής στην Θεσσαλονίκη. Ενθουσιάστηκα τόσο που τα παιδιά της AEGEE Αθήνας με προέτρεψαν να ξεκινήσω την Antenna της Θεσσαλονίκης.»AEGEE Thessaloniki

«Πραγματικά το επόμενο διάστημα αυτό έγινε ο πρώτος μου στόχος. Έτσι, η προσπάθεια μας για την οργάνωση της AEGEE Θεσσαλονίκης ξεκίνησε το 1992 κυριολεκτικά από το μηδέν. Ουσιαστικά τα πρώτα μέλη ήταν συμφοιτητές και φίλοι από τη σχολή μου το Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Οι στόχοι για τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας μας που ταυτόχρονα ήταν και οι μεγάλες μας  προκλήσεις αφορούσαν τα εξής:

  • την ευαισθητοποίηση του κοινού για την ίδια της AEGEE (σήμερα θα το ονομάζαμε brand building)
  • την προσέλκυση μελών
  • την εύρεση χώρου για τις συναντήσεις μας
  • την δημιουργία περιοδικού
  • την συμμετοχή μας σε δράσεις της AEGEE
AEGEE Thessaloniki

Ένα από τα πρώτα τεύχη του περιοδικού Ευρωκόσμος

Σε αυτό το πλαίσιο όλοι μας ανταποκριθήκαμε όσο καλύτερα μπορούσαμε. Όλα ήταν τόσο δύσκολα στην αρχή καθώς πίσω μας δεν είχαμε ούτε κόμματα, ούτε γνωριμίες, ούτε καμία υλική βοήθεια, αλλά πιστεύαμε όλοι ότι είχαμε κάτι πολύ καλό στα χέρια μας και έπρεπε να το επικοινωνήσουμε. Ακόμα και σήμερα οφείλω να ευχαριστήσω τη Θεολογική Σχολή που ήταν η μόνη που μας έδωσε στέγη για τις συγκεντρώσεις μας.

Δύο προϋποθέσεις είχαμε θέσει για όσους ήθελαν να μας ακολουθήσουν: να μοιράζονται τις ιδέες μας για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και να μην ανήκουν ενεργά σε καμία πολιτική νεολαία. Θα πρέπει να σκεφτείτε ότι εκείνη την εποχή, μόλις είχαμε ξεκινήσει τη χρήση υπολογιστών στο πανεπιστήμιο συνεπώς ότι δημιουργούσαμε σήμερα φαίνεται πολύ ερασιτεχνικό όσο και αρχαίο αλλά για εμάς ήταν πρωτοποριακό και καινοτόμο.»

Θα σας παρακαλούσαμε να δείξετε λίγο επιείκεια και ρομαντισμό για όσα θα δείτε παρακάτω. Πολλά από αυτά που μοιάζουν σήμερα δεδομένα, τότε ήταν ένα ίσως απατηλό όνειρο.

AEGEE Thessaloniki

Στιγμές από την Αγορά (Γενική Συνέλευση) στην Κω το 1992

AEGEE Thessaloniki

Κατά την διάρκεια exchange με την AEGEE Sofia

Φυσικά κατά την διάρκεια των 25 χρόνων αυτών οι δράσεις που διοργανώθηκαν ήταν πολλές και ποικίλες. Κάθε χρόνο προσαρμόζονται ανάλογα τις απαιτήσεις και τα ενδιαφέροντα των μελών. Φέτος θα πραγματοποιηθεί για 4η συνεχόμενη χρονιά το καλοκαιρινό πρόγραμμα Summer University, όπου 25 νέοι από την Ευρώπη και όχι μόνο, θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν την Ελλάδα και να γνωρίσουν την κουλτούρα και την ιδιαιτερότητα μέσα από πληθώρες δραστηριότητες. Φυσικά το ίδιο ισχύει για τα μέλη της AEGEE Thessaloniki, καθώς το φετινό καλοκαίρι περιλαμβάνει 55 προορισμούς.

Απαρατήρητο δεν μπορεί να μείνει το συνέδριο που διοργανώθηκε τον περασμένο Μάρτιο στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπου βρέθηκαν 100 νέοι και συζήτησαν θέματα βιωσιμότητας και κλιματικής αλλαγής με έμφαση στις έξυπνες πόλεις και τον συντονισμό αυτών.

AEGEE Thessaloniki

Smart Cites Conference στην Θεσσαλονίκη, Μάρτιος 2018

Αναμένουμε να δούμε και άλλες δράσεις της ομάδας!

Σε περίπτωση που θέλεις να μάθεις περισσότερα για την AEGEE- Thessaloniki μπορείς να τους βρεις στα κοινωνικά δίκτυα:

Facebook: AEGEE- Thessaloniki

Σχόλια