4+1 Κρίσεις ηλικίας που όλοι ερχόμαστε αντιμέτωποι και πώς να τις ξεπεράσουμε!

Επιμέλεια: Κική Φωτοπούλου

Όλοι μας θεωρούμε ότι το να περνάς μια κρίση είναι κάτι κακό και προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να το ξεπεράσουμε. Ωστόσο, είναι απαραίτητο κάτι τέτοιο; Είναι αδύνατον να ξεφύγουμε από πράγματα που μας συμβαίνουν απροσδόκητα.

Υπάρχει τρόπος, όμως, να αναγνωρίσεις μια ανερχόμενη κρίση, να μάθεις σε ποιες ερωτήσεις να απαντάς και πώς να αντιμετωπίζεις κάθε καινούριο κεφάλαιο στη ζωή σου!

Η κρίση των 18 χρονών

κρίσεις ηλικίας

Κατάσταση:

Φαντάσου ότι ένας έφηβος σε μια κατάσταση πλήρους σύγχυσης, θα πρέπει να απαντήσει σε θεμελιώδεις ερωτήσεις που αφορούν την ζωή του. Πρόσθεσε ακόμη ένα φορτίο, αυτό της συναισθηματικής έντασης, καθώς και μια ριζοσπαστική κοσμοθεωρία που είναι χαρακτηριστική στην ηλικία αυτή. Άντε μέσα σ΄αυτήν την τρέλα να πάρεις σοβαρές αποφάσεις!

κρίσεις ηλικίας

Μερικές οικογένειες έχουν μια καλή λύση σε τέτοιες περιπτώσεις: μία “κενή χρονιά”. Είναι μια χρονιά μεταξύ λυκείου και πανεπιστημίου, κατά την οποία το παιδί έχει την ευκαιρία να εργαστεί, να ταξιδέψει και γενικά να ανακαλύψει τον εαυτό του και να “δουλέψει” την αυτοπεποίθησή του.

Εννοείται ότι μέσα σε ένα χρόνο δε γίνονται θαύματα. Παρόλα αυτά, οι αποφάσεις που αφορούν το μέλλον μπορεί να παρθούν με περισσότερη ωριμότητα και σιγουριά!

κρίσεις ηλικίας

Λύση:

Πρώτα απ΄όλα ας είμαστε ειλικρινείς: είναι πολύ δύσκολο να πάρεις μια σωστή απόφαση, ενώ αντιμετωπίζεις το άγχος των πανελληνίων. Το μόνο που αξίζει πραγματικά να κάνεις είναι να βγεις λίγο έξω από όλο αυτό και να δεις τα πράγματα με άλλο μάτι. Κάνε στον εαυτό σου κάποιες ερωτήσεις όπως:

  •  Αν έπρεπε να κάνω ένα πράγμα στην ζωή μου, ποιο θα ήταν αυτό;
  • Αν δε φοβόμουν τίποτα, τι θα ήθελα πραγματικά να κάνω;

Η κρίση των 25-30 χρονών

κρίσεις ηλικίας

Στο βιβλίο “ο καθορισμός της δεκαετίας” η Meg Jay περιγράφει ένα άτομο που περνάει την κρίση των 30 και βρίσκεται σε πανικό. Συγκεκριμένα αναφέρει τα λόγια του ασθενούς: “Νιώθω σαν να είμαι στη μέση του ωκεανού, δεν βλέπω τη γη από καμιά πλευρά κι έτσι δεν ξέρω ποιο δρόμο να διαλέξω”.

κρίσεις ηλικίας

Κατάσταση:

Τη σημερινή εποχή, δεν είναι υποχρεωτικό να περάσεις όλη σου την ζωή σε ένα μέρος. Η προσωπική ανάπτυξη αποτελεί προτεραιότητα. Θα έχεις πολύ χρόνο για την ενίσχυση των οικογενειακών σου αξιών. Οι εμπειρίες ζωής και τα “θέλω” των γονιών μας, μας κάνουν να νιώθουμε ένοχοι για τα ανεκπλήρωτα σχέδια και τις σπασμένες ελπίδες μας.

Μία περίοδος κρίσης είναι μια καλή ευκαιρία να φτάσεις στον πάτο κι εκεί να ηρεμήσεις, να εκτιμήσεις μελλοντικές δυνατότητες, να κατανοήσεις τις προσωπικές σου επιθυμίες, να χαλαρώσεις, να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση και να ανακάμψεις. Μετά από αυτό, θα είσαι αρκετά δυνατός ώστε να πάρεις μια καλή ώθηση και να ανέβεις πάλι στην επιφάνεια. Τότε θα είσαι πολύ διαφορετικός και ταυτόχρονα πολύ καλύτερος!

κρίσεις ηλικίας

Λύσεις:

  • Πρώτα απ ‘όλα, σταμάτα να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους συνομηλίκους, τους φίλους, τους πρώην συμμαθητές, τους φίλους των πανεπιστημίων, τους συναδέλφους σου και ειδικά με τα “παιδιά των φίλων της μαμάς”.
  • Εάν αισθάνεσαι ότι δεν θέλεις να εκπληρώσεις τα σχέδια ζωής κάποιου άλλου, ενημέρωσέ τους αμέσως. Δεν θα έπρεπε να έχουν ελπίδες στη ζωή σου, αν δεν ήθελαν να απογοητευτούν.
  • “Ρίξε τα σπαγγέτι”! Για να ελέγξεις εάν τα ζυμαρικά είναι μαγειρεμένα, πρέπει να ρίξεις ένα μακαρόνι στον τοίχο. Αν κολλήσει, είναι έτοιμο. Αν το μακαρόνι πέσει κάτω, χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Η ίδια αρχή λειτουργεί με τα πάντα στη ζωή μας. Μη φοβάσαι να κάνεις λάθη. Απλά προσπάθησε! Τα λάθη είναι για τους ανθρώπους. Θα υποστείς βέβαια και τις συνέπειες, αλλά τουλάχιστον θα είναι δική σου επιλογή
  • Το ένα είναι καλύτερο από το μηδέν! Κάνε σχέδια στην ζωή σου. Κυνήγησέ τα και προσπάθησε όσο περισσότερο μπορείς να τα πραγματοποιήσεις.

Η κρίση των 35 χρονών

κρίσεις ηλικίας

Κατάσταση:

Μοιάζει σαν όλη σου την ζωή να έκανες μόνο λάθη. Πάρα πολύ συμβιβασμός, πολύ λίγη ώρα για την εκπλήρωση των δικών σου επιθυμιών. Πάρα πολύ “πρέπει να” αντί για “θέλω να.” Ημέρες περνούν, η μελαγχολία και η κατάθλιψη αναλαμβάνουν δράση, η απογοήτευση και η στασιμότητα σε όλες τις πλευρές της ζωής αναπνέουν πάνω από τον ώμο σου. Φαίνεται ότι είναι πολύ αργά για να διορθώσεις τα πράγματα.

κρίσεις ηλικίας

Αν δε νιώθεις αρκετά γενναίος και έτοιμος να αλλάξεις όλη σου τη ζωή, τουλάχιστον προσπάθησε να επισκεφτείς έναν ψυχολόγο, διάβασε κάποια βιβλία που σχετίζονται με την κρίση στην ώριμη ηλικία ή παρακολούθησε εμπνευσμένες ταινίες.

κρίσεις ηλικίας

Λύσεις:

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να πάρεις μια βαθιά ανάσα και να αφιερώσεις χρόνο στον εαυτό σου, έτσι ώστε να μην γίνει ακόμη δυσκολότερη η κρίσιμη περίοδος. Κάνε τις εξής ερωτήσεις:

  • Αν είχα 20.000.000 ευρώ και 10 διαθέσιμα χρόνια, τι θα έκανα;
  • Ποια είναι τα σχέδια και τα όνειρά μου; Τι πραγματικά θέλω;
  • Τι θα ήθελα τα παιδιά μου να μάθουν από εμένα;

Η κρίση των 45-50 χρονών

κρίσεις ηλικίας

Κατάσταση:

Η δουλειά σου έχει σταματήσει να σου προσφέρει ευχαρίστηση εδώ και πολλά χρόνια, η αγάπη έχει περάσει προ πολλού, το σπίτι δεν είναι τίποτα άλλο παρά 4 τοίχοι και τα παιδιά σου έχουν μεγαλώσει πλέον και είναι τόσο απασχολημένα με τις δικές τους ζωές, που δύσκολα δίνουν προσοχή στα δικά σου προβλήματα. Αισθάνεσαι ότι όλη η ζωή σου ήταν αφιερωμένη σε λάθος πράγματα, τα οποία ήταν λάθος από την αρχή αλλά στην πορεία “ξέχασες” να τα διορθώσεις, ακολουθώντας την πορεία κάποιου άλλου. Δεν τολμάς να κοιτάξεις μπροστά εξαιτίας του φόβου του θανάτου, μιας απαισιόδοξης διάθεσης και της έλλειψης επιθυμίας να αλλάξεις κάτι. Αδυνατείς να εκτιμήσεις επαρκώς το παρελθόν σου. κρίσεις ηλικίας

Ίσως να ακουστεί προφανές, αλλά το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τραβήξεις τον εαυτό σου μαζί σου. Βήμα βήμα, απόβαλε την αρνητικές σκέψεις. Ξεκίνα να κάνεις σχέδια. Ακριβώς αυτό –σχέδια για το μέλλον. Και δώσε περισσότερη προσοχή σε πιο σημαντικές πτυχές της ζωής.

κρίσεις ηλικίας

Λύσεις:

  • Αν καταλαβαίνεις ότι η καριέρα σου έφτασε στο τέλος της, σκέψου τη συνταξιοδότηση: βρες μια άλλη δουλειά ή πάρε μια ανταμοιβή που αξίζει τον κόπο.
  • Μείνε ενεργός! Ο αθλητισμός και η μέτρια σωματική δραστηριότητα βελτιώνουν τη ροή του αίματος και εμπλουτίζουν τον εγκέφαλό σου με οξυγόνο.
  • Κράτησε επαφή με φίλους και παιδιά. Εκπροσωπούν τη σύνδεση με τα νεανικά σου χρόνια και τις ευχάριστες στιγμές σου. Τα παιδιά και τα εγγόνια είναι το μέλλον!

Bonus: εφηβική κρίση

κρίσεις ηλικίας

Στην εφηβεία τα παιδιά θέλουν να δοκιμάσουν τα πάντα για να φαίνονται πιο cool στα μάτια των φίλων τους. Είναι σημαντικό να βοηθήσεις το παιδί να μη χαθεί σ’ έναν κόσμο χιλιάδων προκλήσεων και εμπειριών. Οπότε, δείξε του τον δρόμο για τις σωστές επιλογές.

Αντί να προσφέρουν βοήθεια, οι ενήλικες συχνά ξεκινούν έναν πόλεμο με «έφηβους αντάρτες». Δυστυχώς, κανείς δεν κερδίζει σε αυτόν τον πόλεμο. Προσπαθώντας να καταστείλουν τη συναισθηματική καταιγίδα των νέων, οι ενήλικες συχνά ξεπερνάνε τα όρια πράγμα που προκαλεί μια αλυσίδα εσφαλμένων επιλογών στο μέλλον. Μπορεί να περιλαμβάνει διαφορετικά πράγματα: από την αδυναμία λήψης αποφάσεων έως διάφορους εθισμούς και ψυχολογικές διακυμάνσεις.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν το… μικρό επαναστάτη:

  • Όρισε ένα καλό παράδειγμα για το παιδί
  • Δείξε το ενδιαφέρον σου για την ζωή του παιδιού: ρώτα, άκουσε, ενθάρρυνε.
  • Λάβε σοβαρά υπόψη σας ότι κάποια στιγμή το παιδί μπορεί να δεχτεί εκφοβισμό στο σχολείο. Να είσαι εκεί για να βοηθήσεις, να υποστηρίξεις και να επιλύσεις τη σύγκρουση.
  • Έλεγξε την παρουσία ηλεκτρονικών συσκευών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ζωή του παιδιού σου.
  • Συνεργάσου με τους δασκάλους σ’ αυτόν τον δύσκολο αγώνα συνεννόησης με τον έφηβο.

Πηγή: Bright Side

Σχόλια