Εάν σε καταβάλει το άγχος, τότε αυτό το άρθρο μπορεί να σε βοηθήσει να το ξεπεράσεις σε μεγάλο βαθμό!
Αγαπητέ αναγνώστη/ αγαπητή αναγνώστρια παρακάτω θα ακολουθήσει μια προσωπική εξομολόγηση που ίσως, κάπου εκεί θα βρεις στοιχεία γνώριμα, στοιχεία του εαυτού σου.
Δεν υποστηρίζω σε καμία περίπτωση, ότι το άγχος θα εξαφανιστεί τελείως από τη ζωή μας μαγικά, με το πάτημα ενός κουμπιού, όμως με αυτά τα 5 facts σίγουρα, η καθημερινότητα σου θα είναι λιγότερο χαοτική και αυτό στο υπογράφω.
1. Οργάνωση και πάλι οργάνωση!
Αρχικά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή δεν είναι φυσιολογικό να μην έχουμε stress γι’ αυτό deal with it! Οι ρόλοι που «φέρει» ο καθένας μας είναι αμέτρητοι. Από φίλος έως εργαζόμενος, από καταναλωτής μέχρι μέλος μιας οικογένειας ή γονιός (…φτου φτου στα όρη στα αγρία βουνά) και η λίστα συνεχίζεται…
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι για να διαπεραιωθούν όλοι αυτοί οι ρόλοι και να διαπεραιωθούν, διατηρώντας την ψυχική μας υγεία, χρειάζεται καλή ΟΡΓΑΝΩΣΗ!
Και οργανώνω τι πάει να πει; Κάθομαι και σημειώνω τι έχω/πρέπει να κάνω σήμερα. Από αυτά διαχωρίζω τις δραστηριότητες, όπως η δουλεία ή οτιδήποτε ξέρω ότι θα μου «φάει» ένα μεγάλο κομμάτι της ημέρας. Ύστερα, βρίσκω αυτά τα 1 ή 2 πράγματα που ΘΕΛΩ να κάνω και θα με φέρουν πιο κοντά στο στόχο μου, όποιος και αν είναι αυτός.
Που θα μας ωφελήσει αυτό; Ξέροντας από την αρχή πόσο χρόνο και ενέργεια θα δαπανήσω για την κάθε μου δραστηριότητα είτε είναι υποχρέωση είτε είναι θέλω αυτομάτως, μου φεύγουν οι τύψεις για το ότι δεν ακολουθώ το όνειρό μου, για αυτό που έχω κληθεί σε αυτή τη γη να κάνω. Τα θέλω μας είναι πια προτεραιότητα.
2.Σταμάτα το multitasking!
Σταμάτα αυτή τη μανία του να κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Το ότι μπορείς να το κάνεις δε σημαίνει ότι σε εξυπηρετεί επικεντρώσου παραδείγματος χάριν, σε 1 πράγμα και κάνε το καλά ή κάνε το γρήγορα.
Ναι, ναι ναι… ξέρω ότι μπορείς να κάνεις και την αναφορά που σου ζήτησε το αφεντικό και να απαντάς σε διαφορά μηνύματα και να κουτσομπολεύεις με την συνάδερφο (Τι, ποιος; Όχι εγώ, μια ξαδέρφη μου στο χωρίο).
3Ρώτα αντί να μαντεύεις.
Πχ. θες να πας θέατρο και δεν έχεις εισιτήρια; Σταμάτα να κάνεις υποθέσεις, σταμάτα να κάνεις διαλόγους στο μυαλό σου! Ωχ και δεν θα βρω εισιτήρια και έχει, δεν έχει; μέχρι να τα πεις όλα αυτά η ενέργεια σου έχει πάει στα τάρταρα. Απλά, μπές στο ιντερνέτ και τσέκαρέ το. Πολύ απλά τα πράγματα, έχει θέσεις καλώς δεν έχει το θέμα έληξε και συνεχίζεις τη μέρα σου.
4 Αφιέρωσε χρόνο σε όλα αυτά που θες να κάνεις.
Ναι, ακούγεται ουτοπικό, μα σκέψου πόσα αυθόρμητα λες όχι σε μια πρόταση για καφέ δουλειά, ποτό, ταινία κτλ. αν έχεις κανονίσει ένα ραντεβού με τον οδοντίατρο, με τον γυναικολόγο, παθολόγο… Καταλαβαίνεις που το πάω έτσι; Όταν κάνεις κάτι που σε κάνει να νιώθεις καλά όλοι οι στρεσογόνοι παράγοντες μειώνονται.
5 Ερώτηση κρίσεως… ( γειά σου ρε Θανάση)
Όταν βλέπεις ότι μάλλον, αρχίζεις να ανεβάζεις παλμούς και μάλλον αρχίζεις να φρικάρεις, κάνε στον εαυτό σου αυτές τις δυο ερωτήσεις; α. Με βοηθάει να πάω πιο κοντά στο στόχο μου; Η πιθανότερη απάντηση είναι όχι. και β. Τι μπορώ να κάνω για να ηρεμίσω; Ίσως, μια βόλτα στο διάδρομο, ένα τηλέφωνο σε ή ένας καλός καφές… Βρες αυτά τα μικρά θαυματάκια, λοιπόν, που σε τονώνουν και χρησιμοποίησε τα, ώστε να μειώσεις την πίεση και το stress.
Ααα! Και κάτι τελευταίο… να θυμάσαι πάντα ότι μερικά όχι στους τοξικούς ανθρώπους γύρω μας, ίσως είναι αυτό που χρειαζόμαστε για να ηρεμίσουμε! Ο εαυτός μας πρέπει να είναι προτεραιότητα!