Ταινίες με κύρια προβληματική την ζωή και την εξέλιξή μας μέσα σε αυτήν! Αξίζει να τσεκάρετε τις διαφορετικές οπτικές τους!

LADY BIRD

Υπόθεση: Μεγαλωμένη σε ένα υπερπροστατευτικό και συντηρητικό περιβάλλον η Christine (έχοντας υιοθετήσει το ψευδώνυμο Lady Bird) βρίσκεται εν μέσω της εφηβικής της επανάστασης. Όντας τελειόφοιτη, έρχεται αντιμέτωπη τόσο με την εισαγωγή της στο κολέγιο, όσο και με τους φίλους της, τη μητέρα της και το πρώτο της έρωτα.

Πώς θα σε βοηθήσει αν νιώθεις χαμένος: Περιγράφοντας μία αντιδραστική έφηβη χωρίς να πέφτει σε κοινότυπα κλισέ το Lady Bird, αφηγείται αρκετά άμεσα αλλά και ρεαλιστικά, τα άγχη, τις σκέψεις και τη καθημερινότητα ενός προβληματισμένου ανθρώπου που περνά από την εφηβεία στην ενηλικίωση.

RAW

Υπόθεση: Η Justine είναι πρωτοετής φοιτήτρια στη σχολή κτηνοτροφίας. Σε μία στιγμή ομαδικού bulling, αναγκάζεται να φάει ωμό κρέας. Παρότι μεγαλωμένη vegeterian, η Justine αρχίζει να αναζητάει όλο και περισσότερο κρέας. Και συγκεκριμένα ανθρώπινο…

Πώς θα σε βοηθήσει αν αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να βρεις τον εαυτό σου: Μέσα από την ανατριχιαστική ιδέα του κανιβαλισμού το Raw θέτει αρκετά ζητήματα στο τραπέζι. Η εγκατάλειψη της πατρικής στέγης και η πορεία προς το άγνωστο. Η ανακάλυψη του πραγματικού σου εαυτού. Το να βρίσκεις και να χάνεις τον έρωτα. Μετά το αρχικό σοκ το Raw καταφέρνει να προσεγγίσει το θέμα της εσωτερικής αλλαγής, χρησιμοποιώντας πιο πολύ στοιχεία από θρίλερ παρά από κοινωνικά δράματα.

EX MACHINA

Υπόθεση: Ένας νέος προγραμματιστής καλείται από το αφεντικό του να τεστάρει ένα πρωτοποριακό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης.

Πώς θα σε βοηθήσει: Το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης πάντα έβρισκε χώρο σε ταινίες που ήθελαν να εξετάσουν την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης εναντίον μιας τεχνητής. Παίζοντας με πολύ δυνατούς χαρακτήρες και τις αντιθέσεις μεταξύ αυτών, το Ex Machina καταφέρνει να προβληματίσει το θεατή γύρο από το προαναφερθέν ζήτημα χωρίς να μένει επιφανειακό και χωρίς να επιβάλλει την, εύκολα καταναλώσιμη, τεχνοφοβία.

THE 4OO BLOWS

Υπόθεση: Ο 14χρονος Antoine μεγαλώνει σε ένα διαλυμένο σπίτι ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες στο σχολείο. Αυτή η κατάσταση τον οδηγεί σε πολλαπλές κοπάνες, οι οποίες με τη σειρά τους τον οδηγούν σε αλητείες και μικροκλοπές. Όταν συλλαμβάνεται οι γονείς του αποφασίζουν πως η καλύτερη λύση, είναι το αναμορφωτήριο.

Πώς θα σε βοηθήσει: Ο χαρακτήρας του Antoine έχει ως σκοπό να αποτυπώσει την επιρροή των γονέων πάνω στο παιδί. Το ασταθές οικογενειακό περιβάλλον καθώς και η έλλειψη προσοχής, οδηγούν τον κατά τ’ άλλα καλόκαρδο Antoine σε λάθος επιλογές και καταστάσεις.

I AM LOVE

Υπόθεση: Η Emma εγκατέλειψε τη χώρα της για να ζήσει με τον άντρα της στην Ιταλία. Πλέον είναι επιτυχημένη τόσο επαγγελματικά, όσο και οικογενειακά, παρ’ όλα αυτά παραμένει ανικανοποίητη. Όλα αλλάζουν όταν η Emma γνωρίζει τον Antonio, φίλο και συνεργάτη του γιού της.

Πώς θα σε βοηθήσει: Το όλο concept του Ι Am Love στηρίζεται στις αυστηρές δομές και τα άτυπα πρωτόκολλα της λεγόμενης “υψηλής κοινωνίας” και πώς όλα αυτά μπορούν να καταρρεύσουν από απλές συμπεριφορές. Όσο οι χαρακτήρες απομακρύνονται από τους καθωσπρεπισμούς τόσο πιο κοντά έρχονται στην εσωτερική τους ολοκλήρωση και ,εν τέλει, στις πραγματικές τους επιθυμίες.

AMERICAN BEAUTY

Υπόθεση: Βάζοντας τη κρίση μέσης ηλικίας στο μικροσκόπιο, το American Beauty αποδομεί πλήρως την φαινομενικά αψεγάδιαστη και “καθώς πρέπει” εικόνα μια τυπικής πυρηνικής οικογένειας.

Πώς θα σε βοηθήσει:Με μία σχεδόν θεατρική αισθητική και άψογη σκηνοθεσία, η ταινία αφηγείται μία ιστορία μεγαλύτερου εύρους από αυτού που της προσδίδει ο τίτλος της. Καθώς τα υπαρξιακά προβλήματα των πρωταγωνιστών βγαίνουν στην επιφάνεια το ένα μετά το άλλο φανερώνουν σταδιακά τη πηγή προέλευσης τους. Η οποία δεν είναι άλλη από την ανεπάρκεια που προκαλούν οι συμβιβασμοί και οι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής. Οπότε το θεωρητικό δίλημμα που προκύπτει είναι κατά πόσο αξίζει να συμβιβαστείς σε σχέση με το να “επαναστατήσεις” τελικά;

A SERIOUS MAN

Υπόθεση: Ένας φιλήσυχος καθηγητής φυσικής αντιμετωπίζει μια σειρά από καθημερινά ατυχή γεγονότα.

Πώς θα σε βοηθήσει: Ο οριακά σουρεαλιστικός συνδυασμός κακοτυχιών που συμβαίνουν στο Larry κατά τη διάρκεια της ταινίας δημιουργούν τις σκέψεις του “Γιατί σε μένα;” και του “Τι αμαρτίες πληρώνω;”. Αμφότερες κρύβουν βαθύτερες υπαρξιακές ερωτήσεις σχετικά τόσο με το νόημα της ζωής όσο και την έλλειψη του.

PIERROT LE FOU

Υπόθεση: Μπουκωμένος από τη καθημερινότητα ο Pierrot καταλήγει σε ένα ταξίδι από το Παρίσι μέχρι τη Μεσόγειο. Μαζί του η Marianne μια πρώην σχέση του και νυν έμπορο όπλων, την οποία καταδιώκουν κάποιοι δυσαρεστημένοι πελάτες της.

Πώς θα σε βοηθήσει: Το σχεδόν χολιγουντιανό σενάριο του Pierrot Le Fou, βασίζεται στην εκτόνωση του πρωταγωνιστή. Παγιδευμένος στη ρουτίνα, δε διστάζει να αλλάξει ζωή τελείως επιπόλαια σε μία ύστατη προσπάθεια να αποδράσει από τη καθημερινότητα.

WILD STRAWBERRIES

Υπόθεση: Ο καθηγητής Isak Borg πορεύεται προς το Πανεπιστήμιο της Lund απ’ όπου θα πάρει το τιμητικό του τίτλο. Στο δρόμο θα συναντήσει αγνώστους και συγγενείς, αντιμετωπίζοντας παράλληλα το παρελθόν και την ανασφάλεια του.

Πώς θα σε βοηθήσει: Το Wild Strawberries σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ταινίες της λίστας δεν αφορά κάποιον έφηβο ή κάποιον μεσήλικα. Επικεντρώνεται σε έναν άνθρωπο που βαδίζει σιγά σιγά προς το τέλος της ζωής του και αντιμετωπίζει τις επιλογές που τον έφεραν μέχρι εδώ. Ελαφρώς μετανιωμένος και απογοητευμένος από τις περισσότερες ο πρωταγωνιστής καταλήγει να αμφιβάλει για την ζωή που έζησε παρόλο που αυτή κάποτε του φάνταζε ιδανική.

A Bright Summer Day

Υπόθεση: Βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, το A Bright Summer Day περιγράφει τις συγκρούσεις μεταξύ δύο εφηβικών συμμοριών στη Ταιβάν του 1960.

Πώς θα σε βοηθήσει: Μέσα σε τέσσερα πραγματικά χρόνια και τέσσερις κινηματογραφικές ώρες το A Bright Summer Day μας βομβαρδίζει με πληροφορίες και χαρακτήρες, που μοιάζουν πολύ αληθινές για να χαθούν μέσα στη διάρκεια της ταινίας. Η σωρεία των θεματικών και των υπο-θεματικών της ταινίας είναι καθαρά ανθρωποκεντρική και ευρεία. Η αναζήτηση προτύπων κατά την εφηβεία, οι δυσκολίες της πατρότητας και της μητρότητας, η εφηβική ανάγκη για συλλογικότητα και κυρίως οι μη αναστρέψιμες συνέπειες της ατίθασης ζωής αποτελούν μερικά μόνο από τα ζητήματα που αναλύονται στο A Bright Summer Day.

Πηγή: Taste of Cinema

Σχόλια