Τα κρυμμένα μυστικά της Αιώνιας… ερωμένης!

Αααχ Ρώμη… Άραγε θα ξεπεράσει ποτέ καμία το μεγαλείο σου; Υμνήθηκες από κάθε είδους καλλιτέχνες, ζωγράφους, σκηνοθέτες, ενώ το όνομά σου αντηχεί ονειρικά στα αυτιά των ταξιδευτών, ακόμη και εκείνων που έχουν γνωρίσει ήδη την ομορφιά σου. “Κουλτούρα, ιστορία, καλό κρασί, ιταλική κουζίνα και ερωτική ατμόσφαιρα”. Mamma Mia! Η συνταγή της ευτυχίας!!

Και τώρα, φίλε αναγνώστη, θα μου πεις “καλή, χρυσή η Ρώμη αλλά χορτάσαμε και από Κολοσσαίο και από Φοντάνα ντι Τρέβι και από Βασιλική του Αγίου Πέτρου!”. Και η αλήθεια είναι πως αν θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής θα σου πω ότι έχεις δίκιο, μια και οι περισσότεροι επιλέγουμε στο εξωτερικό να επισκεφθούμε τα πιο γνωστά, τουριστικά αξιοθέατα και εκείνα που είναι εύκολα προσβάσιμα.

Για εσένα, όμως, επίδοξε ταξιδιώτη μου, που θες να ανακαλύψεις την Αιώνια πόλη και να την δεις “από άλλο μάτι”, συνέχισε το scrolling και δες 10 κρυμμένα αξιοθέατα στη Ρώμη που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείς!!

 

1. Giardino degli Aranci

10 κρυμμένα αξιοθέατα στη Ρώμη που πρέπει να ανακαλύψεις!

Στο Aventire της Ρώμης συναντά κανείς το πάρκο Giardino degli Aranci, γνωστό και ως Parco Savello. Ένα από τα καλύτερα μέρη της πόλης και για να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα, εξαιτίας της εκπληκτικής θέας που έχει. Μονοπάτια ανάμεσα στην επιβλητική φύση του πάρκου απλώνονται παντού, ενώ η θέα της μεγαλοπρεπούς Βασιλικής του Αγίου Πέτρου κόβει την ανάσα.

Extra tip: Το Parco Savello στεγάζει ένα ιστορικό μοναστήρι των Ιπποτών της Μάλτας. Όταν το επισκεφτείς, στάσου στην μπροστινή πόρτα και κοίταξε μέσα από την κλειδαρότρυπα. Σου εγγυώμαι ότι η έκπληξή σου θα είναι μεγάλη…!

 

2. Chiesa di Sant’ Ignazio di Loyola

10 κρυμμένα αξιοθέατα στη Ρώμη που πρέπει να ανακαλύψεις!

Παρ’ ότι τα βλέμματα όλων σχεδόν στρέφονται στην Καπέλα Σιξστίνα του Βατικανού όταν γίνεται λόγος για μεγαλοπρεπείς τοιχογραφίες, εσύ, επειδή είσαι ψαγμένος ταξιδιώτης, θα ανακαλύψεις ότι η λιγότερο γνωστή, μπαρόκ εκκλησία του Αγίου Ιγνάτιου δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την προηγούμενη. Ο ναός, αυτός, του 17ου αιώνα διακοσμήθηκε από μεγάλους καλλιτέχνες της εποχής και όλη η επιβλητικότητα και η ομορφιά του κρύβεται στον τρόπο που δημιουργήθηκαν οι τοιχογραφίες, ώστε να προκαλούν την ψευδαίσθηση τρισδιάστατων εικόνων!

 

3. Roseto Comunale

10 κρυμμένα αξιοθέατα στη Ρώμη που πρέπει να ανακαλύψεις!

Σε απόσταση αναπνοής από το Κολοσσαίο, βρίσκεται το Roseto Comunale, δηλαδή ο Κήπος των Ρόδων. Όπως μαρτυρά το όνομά του πρόκειται για έναν τεράστιο μαγευτικό ροδώνα με γραφικά μονοπάτια και παγκάκια με εκπληκτική θέα. Ο δημοτικός, αυτός, κήπος υποδέχεται τους επισκέπτες κάθε Μάιο με Ιούνιο, για να τους χαρίσει μοναδικούς περιπάτους, που σαγηνεύουν τις αισθήσεις, ανάμεσα σε χίλιες διαφορετικές ποικιλίες τριαντάφυλλων από είκοσι διαφορετικές χώρες!

 

4. Piramide Cestia

10 κρυμμένα αξιοθέατα στη Ρώμη που πρέπει να ανακαλύψεις!

Κοντά στην πύλη του Αγίου Παύλου ορθώνεται, αρκετά απροσδόκητα, η μοναδική αυθεντική αιγυπτιακή πυραμίδα σε όλη την Ευρώπη· η πυραμίδα του Γάιου Κέστιου. Το έργο ύψους 36 μέτρων κάθε άλλο παρά απαρατήρητο μένει ανάμεσα στην εντελώς διαφορετική αρχιτεκτονική της πόλης με αποτέλεσμα να δίνει, επιβλητικά, έναν αέρα αρχαίας Αιγύπτου στην Αιώνια πόλη.

 

5. Quartiere Coppedè

10 κρυμμένα αξιοθέατα στη Ρώμη που πρέπει να ανακαλύψεις!

Στο βόρειο τμήμα της Ρώμης, υπάρχει μια διαφορετική γειτονιά, που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείς. Ο Ιταλός αρχιτέκτονας Gino Coppedè, από τον οποίο πήρε και η εν λόγω γειτονιά το όνομά της, συνδύασε αρχαία ελληνικά, ρωμαϊκά μπαρόκ, μεσαιωνικά και Art Nouveau αρχιτεκτονικά στοιχεία αλλά και τη νοοτροπία του Μανιερισμού, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει μια παράξενη γειτονιά, σαν αυτές που βλέπει κανείς στα παραμύθια.

 

6. Cimitero acattolico

10 κρυμμένα αξιοθέατα στη Ρώμη που πρέπει να ανακαλύψεις!

Ίσως στους περισσότερους η επίσκεψη σε ένα νεκροταφείο να ακούγεται ως κάτι που ποτέ δεν θα ήταν στη λίστα των διακοπών. Εδώ, όμως, αναφέρουμε ψαγμένες, εναλλακτικές δράσεις στη Ρώμη και ο περίπατος στο προτεσταντικό νεκροταφείο πρέπει να είναι σίγουρα στο πρόγραμμα σου.

Το Cimitero acattolico φιλοξενεί τις τελευταίες κατοικίες μη καθολικών καλλιτεχνών και ανθρώπων της τέχνης και  των γραμμάτων, μεταξύ των οποίων και των γνωστών Βρετανών ποιητών Keats και Shelley. Πανέμορφη, πυκνή βλάστηση στολίζει τα εντυπωσιακά αγάλματα και μνημεία του χώρου, δημιουργώντας την εντύπωση ότι πρόκειται περισσότερο για πάρκο παρά για χώρο ενταφιασμού.

 

7. Domus Aurea

10 κρυμμένα αξιοθέατα στη Ρώμη που πρέπει να ανακαλύψεις!

3,5 μέτρα κάτω από το έδαφος βρίσκεται η φημισμένη Χρυσή Οικία του Αυτοκράτορα Νέρωνα ή τουλάχιστον ό,τι έχει απομείνει από αυτή. Η Χρυσή Οικία κάλυπτε την έκταση τριών ολόκληρων λόφων, ενώ αυτό που σώζεται σήμερα αντιστοιχεί μόλις σε 150 δωμάτια περίπου.

Αμέτρητη ποσότητα χρυσού, ελεφαντόδοντο, πολύτιμες πέτρες, μάρμαρα ήταν μόνο μερικά από όσα χρησιμοποιήθηκαν για να κατασκευαστούν τα μεγαλοπρεπή οικήματα του Αυτοκράτορα. Εντυπωσιακές τοιχογραφίες σπουδαίων καλλιτεχνών, μερικές από τις οποίες επιβιώνουν μέχρι σήμερα, κοσμούσαν τα δωμάτια στα οποία υπέρλαμπρες γιορτές και συμπόσια οργανώνονταν. Η οκτάγωνη αίθουσα και άλλοι καλά συντηρημένοι χώροι μαρτυρούν την αίγλη ένδοξων εποχών και σίγουρα αξίζουν να τις επισκεφτείς.

 

8. Santa Maria della Pace & Chiostro del Bramante

10 κρυμμένα αξιοθέατα στη Ρώμη που πρέπει να ανακαλύψεις!

Ξέρω, ξέρω! Πολλές οι ιταλικές λέξεις εδώ αλλά δώσε βάση γιατί από την επίσκεψή σου αυτή θα ανταμειφθείς στο έπακρο. Σε απόσταση αναπνοής, λοιπόν, από την Piazza Navona βρίσκεται το Chiostro del Bramante. Πρόκειται για ένα υπέροχο και επιβλητικό μοναστήρι, υπόδειγμα της αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής, το οποίο σήμερα στεγάζει διάφορα εικαστικά δρώμενα και εκθέσεις. Μία καφετέρια και ένα βιβλιοπωλείο φιλοξενούνται, επίσης, από τον μοναστηριακό χώρο, ενώ το δυνατό χαρτί του Chiostro del Bramante είναι η εκκλησία Santa Maria della Pace, και αυτή εντός του συμπλέγματος, στην οποία εκτίθεται ο περίφημος πίνακας του Ραφαήλ Σίβυλλες.

 

9. Gianicolo

10 κρυμμένα αξιοθέατα στη Ρώμη που πρέπει να ανακαλύψεις!

Επειδή οι φωτογραφίες είναι αυτές που κρατούν τις αναμνήσεις ζωντανές, το Gianicolo σε προκαλεί να τραβήξεις όσες περισσότερες μπορείς (βασικά, όσες χωράει η κάρτα μνήμης σου)! Και αυτό γιατί από τον λόφο Gianicolo η Αιώνια πόλη απλώνεται στα πόδια σου με μια θέα που σε καθηλώνει και σου κόβει την ανάσα! Επιπλέον, ανεβαίνοντας στον λόφο, θα σε συνεπάρει η θέα του Βατικανού και της πολυσύχναστης γειτονιάς Trastevere, ενώ το Fontana dell’Acqua Paola είναι ένα ακόμη πανέμορφο και μεγαλοπρεπές αξιοθέατο που θα συναντήσεις. Worthy από όλες τις απόψεις!!

 

10. Trastevere

10 κρυμμένα αξιοθέατα στη Ρώμη που πρέπει να ανακαλύψεις!

Δεν λέω… Καλά και τα μνημεία και οι εκκλησίες και οι λόφοι αλλά δεν θα ήταν σωστό να κλείσω το άρθρο χωρίς ένα εναλλακτικό και άγνωστο σε πολλούς μέρος για φαγητό και διασκέδαση. Ο λόγος, λοιπόν, για το Trastevere, μια άκρως ζωντανή και τουριστική γειτονιά που κατακλύζεται από μπαράκια, κλαμπ, καφέ και οικονομικά εστιατόρια, ενώ παράλληλα διατηρεί την ιταλική πολύχρωμη αισθητική. Κάθε Κυριακή, ζωντανεύει η υπαίθρια αγορά Porta Portese, στην οποία μπορείς να βρεις ό,τι κι αν φανταστείς!


Αυτά ήταν μερικά μόνο από όσα κρύβει η Αιώνια πόλη. Η Ρώμη είναι μια γυναίκα κυκλοθυμική και διχασμένη ανάμεσα στο παρελθόν της και το παρόν, την οποία θα ερωτευτείς μόλις ανακαλύψεις τα μυστικά της.

 

Σχόλια