Όσα έγιναν στην καταπληκτική διοργάνωση του TEDxNTUA 2018!

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το «TEDxNTUA 2018 | Chaos» που έλαβε χώρα στις 24 Μαρτίου 2018 στο Ίδρυμα Ευγενίδου – Πλανητάριο. Το TEDxNTUA αποτελεί μέρος του διεθνούς προγράμματος TEDx και ήταν η τρίτη φορά που υλοποιήθηκε η διοργάνωση με αυτή την επωνυμία.

Η προσέλευση στο χώρο ήταν παραπάνω από ικανοποιητική καθώς το συνολικό κοινό ανήλθε άνω των 600 ατόμων. Οι χώροι των ζωντανών ομιλιών (Main Event), των παράλληλων δραστηριοτήτων (Side Events) και των εγγραφών (Registration) βρισκόντουσαν σε διαφορετικά επίπεδα, τα οποία εξασφάλιζαν την εύρυθμη λειτουργία κάθε τομέα. Επίσης, στον χώρο βρίσκονταν τα 28 άτομα της οργανωτικής ομάδας και 50 εθελοντές για την κάλυψη οποιασδήποτε ανάγκης δημιουργήθηκε εκείνη την ημέρα. Σημειώνεται ότι ο χώρος του Πλανηταρίου ήταν προσβάσιμος για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Στο χώρο των Side Events κάθε παρευρισκόμενος είχε την δυνατότητα να έρθει σε επαφή με τους υπεύθυνους διαφόρων εταιρειών, αλλά και διαφόρων φοιτητικών συλλόγων και ομάδων, όπως είναι η ομάδα ΩΚΕΑΝΟΣ ΕΜΠ και ο Προμηθέας, αλλά και γενικά εθελοντικών, όπως το Πάμε μαζί . Επίσης, σύμφωνα με το ανακοινωθέν πρόγραμμα στη διάθεση του κοινού ήταν και ποικίλες προϊοντικές χορηγίες για την κάλυψη των αναγκών του εκείνη την ημέρα.

Ο χώρος των Side Events υποδέχτηκε ακόμα τους Science Reactors, μία ομάδα από νεαρούς επιστήμονες με ταλέντο στην επικοινωνία της Επιστήμης, οι οποίοι προσπαθούν να μετατρέψουν δύσκολα επιστημονικά θέματα σε ιστορίες γεμάτες χιούμορ. Η SPIN – Space Innovation εισήγαγε το κοινό στο μαγικό κόσμο του προγραμματισμού και των Arduino και έδειξαν πως με απλά υλικά και πολλή φαντασία μπορούμε να κατασκευάσουμε το δικό μας μουσικό όργανο. Το Libre Space Foundation διοργάνωσε ένα διαδραστικό εργαστήριο δορυφορικών επικοινωνιών για γνωριμία με τους τεχνητούς δορυφόρους, το «Κυνηγώντας δορυφόρους», δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να κατασκευάσουν κεραίες λήψης και να καταγράψουν σήματα από τεχνητούς δορυφόρους.

Στο TEDxNTUA 2018 βρέθηκαν, επίσης, η Humane με το Breath Box, έναν καινοτόμο θάλαμο αναπνοής που μετατρέπει τη ρουτίνα της θεραπείας σε μία ευχάριστη καθημερινή δραστηριότητα και η διεπιστημονική ομάδα από το ΑΠΘ και ΔΠΘ που πήρε μέρος στο διαγωνισμό IGEM το 2017.

Τέλος, το Labyrinth Of Senses, ένα βιωματικό εργαστήριο εξοικείωσης με την αναπηρία, έδωσε στους συμμετέχοντες μια διαφορετική αντίληψη του κόσμου γύρω τους περιορίζοντας τις αισθήσεις τους για διάφορες καθημερινές δραστηριότητες.

Το Simulcast έδωσε τη δυνατότητα σε πάνω από 100 άτομα να παρακολουθήσουν τις ομιλίες σε πραγματικό χρόνο. Στο χώρο του Simulcast, ο οποίος άνηκε στο γενικό χώρο των Side Events, έγιναν επίσης Q&A Sessions με τους ομιλητές του κάθε Session του Main Event. Στο υπόλοιπο χρονικό διάστημα έγιναν διάφορες παρουσιάσεις είτε στον ίδιο χώρο είτε ακριβώς έξω από αυτόν.

Οι ομιλίες του Main Event προβλήθηκαν επίσης live στο κανάλι του TEDxNTUA στο Youtube και μέσω αυτού και στο site του TEDxNTUA.

H oμάδα του TEDxNTUA 2018

Το Main Event ήταν χωρισμένο σε 3 Sessions και συνολικά πραγματοποιήθηκαν 11 ομιλίες και 2 Performances.

Πρώτο Session

Ο γεωλόγος και ορειβάτης Μιχάλης Στύλλας μίλησε στο κοινό για το χάος στη φύση, την κοινωνία αλλά και το χάος μέσα μας. Στη συνέχεια η Νατάσσα Λιανού και ο Ερμής Χαλβατζής, συνιδρυτές του αρχιτεκτονικού γραφείου LC Architects μίλησαν για την ένωση του παραμετρικού σχεδιασμού και του χάους με αποτέλεσμα το σχεδιασμό αποτελεσματικών αρχιτεκτονικών λύσεων σε υπαρκτά προβλήματα. Στη συνέχεια η Ιωάννα Θεοδώρου, κοινωνική επιχειρηματίας και δημιουργός του Campfire Innovation, έδωσε μια ομιλία που αφορούσε την δυνατότητα της νεανικής επιχειρηματικότητας να βάλει τάξη στο χάος του προσφυγικού ζητήματος. Το πρώτο Session έκλεισε με τον Θέμη Σαψή, αναπληρωτή Καθηγητή στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του MIT, ο οποίος μίλησε για το συνδυασμό της αβεβαιότητας του χάους και της λογικής που ωθεί τον άνθρωπο να δημιουργεί νέες ιδέες.

Δεύτερο Session

Η αρχή του δεύτερου session έγινε με το πρώτο φετινό Performance από την ομάδα κρουστών του Ε.Μ.Π. η οποία παρουσίασε πρωτότυπο υλικό από οργανωμένες συνθέσεις για κρουστά και πλήθος διαφορετικών οργάνων εξερευνώντας τη λεπτή μουσική γραμμή που διαχωρίζει το χάος από την αρμονία. Η πρώτη ομιλία του δεύτερου session πραγματοποιήθηκε από το τον Αιμίλιο Χαλαμανδάρη, συνιδρυτή και CEO της εταιρίας Innoetics, ο οποίος μίλησε για την προσπάθεια του ανθρώπου να τιθασεύσει το χάος του λόγου και της επικοινωνίας με στόχο έτσι ώστε να καταφέρει να κάνει τους υπολογιστές να μιλάνε με ανθρώπινη φωνή. Ο Διονύσης Ζήνδρος, μηχανικός λογισμικού, μίλησε για την εφικτότητα της δημιουργίας μιας «αποκεντρωμένης» κοινωνίας. Η γνωσιακή νευροεπιστήμονας Romy Lorenz μίλησε στο κοινό για το πως η έρευνά της την οδήγησε στην ανάπτυξη του “έξυπνου νευροεπιστήμονα” υπερβαίνοντας το χάος του ανθρώπινου παράγοντα. Η τελευταία ομιλία του δεύτερου Session περιλάμβανε μια συνομιλία μεταξύ της Δήμητρας Γαλάνη με φοιτητές με κύριο άξονα το χάος της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Τρίτο Session

Το τρίτο Session άνοιξε με την Αγγελική Τουμπανάκη και τον Βαγγέλη Στεφανόπουλο σε ένα μοναδικό performance που έδωσε στο κοινό τη δυνατότητα να εξερευνήσει τις μουσικές δυνατότητες της ανθρώπινης φύσης. Στη συνέχεια, η Caroline Bos, συνιδρύτρια του αρχιτεκτονικού γραφείου UNStudio, μίλησε για τις smart cities και το πως η αρχιτεκτονική προσπαθεί να δαμάσει το χάος της παραγόμενης πληροφορίας. Ο Βασίλης Χαραλαμπίδης, διευθυντής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού BIOS, έδωσε μια δυναμική ομιλία για τη δική του ιδιαίτερη εκδοχή για το χάος της Αθήνας. Το συνέδριο έκλεισε με την ομιλία του Βασίλειου Μακιού, γενικού Διευθυντή του Corallia και ομότιμου καθηγητή του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών, σχετικά με την έννοια του open innovation.

Παρουσιάστρια του Main Event ήταν η stand-up comedian Ήρα Κατσούδα, η οποία έδωσε ένα διαφορετικό πνεύμα στην εκδήλωση προσφέροντας μοναδικές στιγμές γέλιου.

Σχετικα με το TED

Το TED είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός αφοσιωμένος σε Ιδέες που Αξίζει να Διαδοθούν. Ξεκινώντας ως τετραήμερο συνέδριο στην Καλιφόρνια 30 χρόνια πριν, το TED έχει μεγαλώσει για να υποστηρίξει την αποστολή του με πολλαπλές πρωτοβουλίες. Τα δύο ετήσια συνέδρια TED προσκαλούν τους καλύτερους στοχαστές του κόσμου για να μιλήσουν 18 ή λιγότερα λεπτά. Πολλές από αυτές τις ομιλίες προσφέρονται δωρεάν στο κοινό, στο TED.com. Μεταξύ των ατόμων που έχουν υπάρξει ομιλητές του TED είναι και ο Bill Gates, η Jane Goodall, η Elizabeth Gilbert, ο Sir Richard Branson, η Nandan Nilekani, ο Philippe Starck, η Ngozi Okonjo-Iweala, ο Sal Khan και ο Daniel Kahneman.

Το ετήσιο συνέδριο TED πραγματοποιείται κάθε άνοιξη στο Βανκούβερ, στη Βρετανική Κολομβία. Οι πρωτοβουλίες του TED σε θέματα κοινωνικής δικτύωσης, περιλαμβάνουν το TED.com, όπου οι νέες ομιλίες δημοσιεύονται καθημερινά, υποτιτλίζονται και εφοδιάζονται με διαδραστικά transcripts από το Open Translation Project. Το TED έχει καθιερώσει το ετήσιο TED Prize, όπου εξέχοντες υποψήφιοι με μια ευχή να αλλάξουν τον κόσμο βοηθούν στη μετατροπή των ευχών του σε πράξεις μέσω του TEDx, το οποίο υποστηρίζει πρόσωπα και ομάδες στη διοργάνωση τοπικών, αυτο-οργανωμένων εκδηλώσεων στο στυλ του TED σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και το TED Fellows Program, βοηθώντας πρωτοπόρους που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο να ενισχύσουν τον αντίκτυπο των αξιοσημείωτων έργων τους, όπως και των δραστηριοτήτων τους. Ακολουθήστε το TED στο Twitter http://twitter.com/TEDTalks, ή στο Facebook στο http://www.facebook.com/TED.

Σχετικά με το TEDx, x = ανεξάρτητα οργανωμένη εκδήλωση

Στο πνεύμα των Ιδεών που Αξίζει να Διαδοθούν, το TEDx είναι ένα πρόγραμμα τοπικών, αυτο-οργανωμένων εκδηλώσεων που φέρνουν τους ανθρώπους μαζί για να μοιραστούν μια εμπειρία TED. Σε μια εκδήλωση TEDx, τα βίντεο των ομιλιών TED και οι ζωντανοί ομιλητές συνδυάζονται για να προκαλέσουν βαθιά συζήτηση και σύνδεση. Αυτές οι τοπικές, αυτο-οργανωμένες εκδηλώσεις είναι επώνυμα TEDx, όπου x = ανεξάρτητα οργανωμένη εκδήλωση TED. Το συνέδριο TED παρέχει γενικές οδηγίες για το πρόγραμμα TEDx, αλλά τα μεμονωμένα γεγονότα TEDx είναι αυτο-οργανωμένα. (Σύμφωνα με ορισμένους κανόνες και κανονισμούς.)

Σχόλια