Ο σκηνοθέτης και διευθυντής φωτογραφίας της ταινίας «Monster» που είναι έτοιμος να φέρει το Χόλιγουντ στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Σύρο.

Πρόσφατα, ο  δάσκαλος του σινεμά, Στίβεν Μπέρνσταιν βρέθηκε στην Αθήνα προκειμένου να δώσει μια ομιλία στο Αμερικανικό Κολέγιο, στα πλαίσια των σεμιναρίων κινηματογράφου που έχει ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες στη Σύρο.

«Θα προσπαθήσω να μην γίνω βαρετός αλλά δεν το υπόσχομαι». Με χιούμορ, άνεση και αυτοσαρκασμό ο Μπέρνσταιν είναι από τους ομιλητές που σε κερδίζουν από την αρχή. Η έμφυτη αισιοδοξία του σε παρασύρει και σε εμπνέει. Είναι οραματιστής και δεν το κρύβει. Ταυτόχρονα, δεν κρύβει και τη δυσκολία που έχει το επάγγελμα του κινηματογραφιστή.

«Το θέμα δεν είναι να προσπαθούμε να πολεμήσουμε το χάος που υπάρχει στις ζωές μας αλλά να το οργανώσουμε. Το χάος είναι πηγή δημιουργίας αρκεί να το μορφοποιήσουμε σωστά στη διαδικασία της κινηματογραφικής δημιουργίας και με τα κατάλληλα υλικά.»

Αεικίνητος, και με αστείρευτη μεταδοτικότητα, ο γνωστός σκηνοθέτης για 2 ώρες περίπου, προσπαθούσε να κοινωνήσει στο κοινό που αποτελούταν κυρίως από νέους σπουδαστές, την αγάπη και το πάθος του για το σινεμά μέσα από βιωματικές ιστορίες της καριέρας του.Στίβεν Μπέρνσταιν

Ποιός είναι, όμως, ο Στίβεν Μπέρνσταιν;

Σκηνοθέτης, συγγραφέας, κινηματογραφιστής και λέκτορας, με 100 περίπου ταινίες και σειρές στο ενεργητικό του, αλλά και διευθυντής φωτογραφίας του «Monster» με τη Σαρλίζ Θερόν φημίζεται όχι μόνο για τις κινηματογραφικές του επιτυχίες, αλλά και για τις ρητορικές του ικανότητες. Μάλιστα, οι διαλέξεις του σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα φημισμένες. Ο ίδιος έχει κερδίσει το βραβείο Sloan Award για το σενάριο και τη σκηνοθεσία της ταινίας «Decoding Annie Parker» ενώ πρόσφατα σκηνοθέτησε την ταινία «Dominion» με τον Τζον Μάλκοβιτς, η οποία έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές και θα προβληθεί το 2018 στη χώρα μας.

«Το νόημα στην τέχνη είναι να πείς στον άλλον ότι δεν είσαι μόνος. Ότι αυτό που βλέπεις, που διαβάζεις, που ακούς είναι και δικό σου.»

Στόχος του να δημιουργήσει μια Σχολή Κινηματογράφου υψηλών προδιαγραφών στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Ο ίδιος οραματίζεται μια νέα κινηματογραφική πρωτεύουσα στο πρόσωπο της όμορφης Σύρου, η οποία θα προσελκύσει επαγγελματίες του σινεμά, παραγωγούς, ηθοποιούς και σκηνοθέτες, πρόθυμους να μεταδώσουν την πολύτιμη γνώση τους στους Έλληνες και όχι μόνο.

«Η Σύρος δεν έχει μόνο όμορφες παραλίες και φυσικά τοπία όπως όλα τα ελληνικά νησιά… Έχει  βενετσιάνικη αρχιτεκτονική, βιομηχανία και ανεπτυγμένες υποδομές, πράγματα που την καθιστούν ιδανική για γυρίσματα, όπως και την Ιταλία.»

Τον Αύγουστο του 2017, ψηφίστηκε ένα σχέδιο νόμου με ευνοικές φορολογικές ρυθμίσεις για ξένες παραγωγές στην Ελλάδα με το λεγόμενο cash rebate. Σύμφωνα με αυτό θα επιστρέφεται στον παραγωγό το 25% της επένδυσης του, ωστόσο το υψηλό Φ.Π.Α αποτελεί έναν ισχυρό σκόπελο για ξένες επενδύσεις.

Ο Μπέρνσταιν, έχοντας στο πλευρό του τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργο Λεονταρίτη παραμένει αισιόδοξος και θεωρεί ότι με πολλή δουλειά και πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση θα αλλάξει η φορολογική επιβάρυνση προς όφελος της καλλιτεχνικής και τουριστικής ανάπτυξης της χώρας.

«Για να πετύχεις στο χώρο του σινεμά  πρέπει να δουλεύεις σκληρά και διαρκώς, να μάθεις να συνεργάζεσαι με την ομάδα σου ή αλλιώς με την “οικογένεια” σου, και να έχεις πίστη σε αυτό που κάνεις.»

Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε ότι για να γίνει κάποιος καλός συγγραφέας πρέπει να γράφει συνεχώς και χάλια. Δεν πρέπει να περιμένεις να γράψεις το τέλειο. Θα έρθει ξαφνικά μετά από πολλές ασυναρτησίες και λάθη. Αποχαιρέτησε το κοινό με την ελπίδα ότι την επόμενη φορά που θα τον δούμε θα είναι στη σχολή κινηματογράφου του στη Σύρο.

Ραντεβού λοιπόν στη Σύρο το καλοκαίρι με τα σεμινάρια του Στίβεν Μπέρνσταιν.

«Με σκληρή δουλειά, όραμα και πίστη μπορούμε να φτιάξουμε όχι μόνο  καλές ταινίες αλλά τα πάντα.»

Σχόλια