Αξίζει να δει κανείς έναν τέτοιο χάρτη για τα ταξί μετά τις νέες εξελίξεις και το προσωρινό κλείσιμο του Uber!

Ένας χρήστης του reddit αποφάσισε να φτιάξει έναν χάρτη από τον οποίο προκύπτει πόσο ακριβό είναι το ταξί στις ευρωπαϊκές χώρες συνυπολογίζοντας και την οικονομική δύναμη των πολιτών. Συγκεκριμένα οι τιμές του χάρτη δείχνουν πόσα χιλιόμετρα μπορεί να διανύσει ένας πολίτης της χώρας την ημέρα με βάση τον μέσο όρο των κομίστρων που ισχύουν στην χώρα του και το μέσο μηνιαίο εισόδημα (σ.σ. διαιρεμένο ισόποσα σε τριάντα ημέρες).

Δείτε αρχικά τον χάρτη εδώ:

Πηγή για τα κόμιστρα ταξί είναι το numbeo που όσον αφορά την χώρα μας συμπεριλαμβάνει 7 περιοχές. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία υπάρχει μεγάλη ψαλίδα καθώς στην Λάρισα που είναι η πιο ακριβή το κόστος ανά ώρα είναι 1,65 ευρώ και στην Θεσσαλονίκη που είναι η φθηνότερη 0,7 ευρώ. Όσον αφορά την πρωτεύουσα (0,74 ευρώ την ώρα) η διασταύρωση με τον τιμοκατάλογο του ΣΑΤΑ δείχνει ότι υπάρχει πολύ μικρή απόκλιση.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα παραπάνω στοιχεία στην Ελλάδα με βάση το εισόδημα μας και το κόμιστρο των ταξί η απόσταση που “φθάνουν τα λεφτά” για να διανύσουμε είναι 41 χλμ. Με βάση χώρες που οι πολίτες της έχουν αντίστοιχα εισοδήματα με την Ελλάδα όπως η Πορτογαλία ( 65 χλμ) ή  η Πολωνία (55 χλμ) το ταξί στην Ελλάδα είναι πιο ακριβό. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι δεν έχουν συνεκτιμηθεί δευτερογενείς παράγοντες όπως το κόστος των καυσίμων, η φορολογία ή οι ασφαλιστικές εισφορές που εν τέλει επηρεάζουν σημαντικά την διαμόρφωση της τιμής.

Όπως προκύπτει από τον χάρτη, το πιο “ακριβό” ταξί στην Ευρώπη δεν είναι στην Βρετανία ( 20 χλμ.) αλλά στην γείτονα χώρα Αλβανία ( 17χλμ.) κυρίως προφανώς λόγω του χαμηλού εισοδήματος των πολιτών της. Στον αντίποδα η φθηνότερη “κούρσα” είναι στην Ρωσία (93 χλμ) και οφείλεται κυρίως στο πολύ χαμηλό κόστος των καυσίμων.

Πηγή: news247

Σχόλια