Όσο περισσότερο προσαρμοζόμαστε στην αλλαγή που φέρνει η νέα τεχνολογία, ένα μικρό κομμάτι μας αποζητά το παρελθόν. Ο λόγος για τη μηχανή Polaroid

Όλα ξεκίνησαν όταν η τρίχρονη κόρη του Edwin Land ρώτησε τον πατέρα της “ Γιατί δεν μπορούμε να δούμε την εικόνα που μόλις βγάλαμε; ”

Οι μηχανές Polaroid σχεδιάστηκαν, επομένως, πάνω στην απλότητα αυτής της ερώτησης: Να διευκολύνουν τη ζωή – απομακρύνοντας τα περιττά μέρη της φωτογραφικής διαδικασίας.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της ταινίας Polaroid είναι ότι χρησιμοποιεί ένα πολυστρωματικό σύστημα βαφών το οποίο είναι ευαίσθητο στη θερμοκρασία, την υγρασία, την πίεση και το φως. Μια ταινία που αυτομάτως εξελίσσεται σε μια φωτογραφική εικόνα!

Φαίνεται εύκολη διαδικασία, αλλά πίσω από αυτή επιτελείται μια από τις πιο σύνθετες χημικές διεργασίες στον πλανήτη(!)
μηχανή Polaroid
Γιατί προτιμάμε το στιγμιαίο φιλμ;

Αισθητική
Η γενιά μας -όντας εθισμένη στο Instagram και το Tumblr, έχει αποκτήσει μια εικαστική αίσθηση της τέχνης, η οποία είναι ακριβώς αυτό που υπόσχονται οι λήψεις με μηχανές Polaroid. Τα τυπικά λευκά πλαίσια έχουν κάτι εγγενώς όμορφο με μία προφανή νοσταλγία για το παρελθόν.

Λειτουργικότητα

Τα νέα μοντέλα, στοχεύουν στα μειονεκτήματα των παλιών μοντέλων και ως εκ τούτου, τα επιλύουν. Πλέον, οι μηχανές αυτές επιτρέπουν
1) Επεξεργασία με διάφορα Φίλτρα
2) Υποδοχές για μια κάρτα MicroSD
3) Ταυτόχρονη λήψη και εκτύπωση
4) Ύπαρξη Bluetooth, οθόνη αφής κ.α.

Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες αυτής της μηχανής;

Φως:  Απαιτεί κατανόηση της λειτουργίας του μετρητή φωτός, αν υπάρχει ρύθμιση, προκειμένου να απεικονίσετε κατάλληλα την τρέχουσα κατάσταση φωτισμού. Σε αντίθετη περίπτωση, η διαίσθηση και η εμπειρία, θα αποτελέσουν τα βασικά σας όπλα!
Ζουμ: Σε αντίθεση με άλλα μοντέλα, οι Polaroid δεν μπορούν να κάνουν ζουμ. Επομένως, πριν την λήψη χρειάζεται προσεχτικό καδράρισμα του προς αποτύπωση θέματος.

μηχανή Polaroid


Μην αφήνεις το μέγεθος της Polaroid να σε ξεγελάσει(!) 

…μέσα της κρύβει μια τεράστια δύναμη, την οποία δύναμη η Rhiannon Adam την έχει εντοπίσει πολύ βαθιά μέσα της. Μια ενδιαφέρουσα πρόταση, λοιπόν, αποτελεί το βιβλίο της Rhiannon Adam, μιας φωτογράφου που έγραψε ένα βιβλίο για τον σημερινό ψηφιακό κόσμο και τις τεχνικές που θα πρότεινε στους νεοφερμένους στον κόσμο της φωτογραφίας.

Πιο συγκεκριμένα, το βιβλίο της ονομάζεται The Missing Manual: All the techniques you’ve ever wanted to try with Polaroid και αναγράφει τις δημιουργικές μεθόδους για μια καλή ισορροπία μεταξύ της τεχνικής φωτογραφίας καθώς και του στοιχείου της pop κουλτούρας. Το βιβλίο διατίθεται, επίσης, στα Γερμανικά, Ιταλικά, Γαλλικά και Ισπανικά.

Παρακάτω, παραθέτουμε μερικές απόψεις της, οι οποίες επανδρώνουν όλα όσα αναφέραμε με τον πιο γοητευτικό τρόπο, κάτι που αποτυπώνεται και στις λήψεις της!
μηχανή Polaroid
“Θα έλεγα ότι αυτό το βιβλίο απευθύνεται σε όσους έχουν ακόμη ενδιαφέρον για την instant ή την αναλογική φωτογραφία με μια γενικότερη έννοια. Δίνω συμβουλές για τους εμπειρογνώμονες και στη συνέχεια εγχειρίδια για αρχάριους.“
μηχανή Polaroid
“Αυτές τις μέρες, οι αλγόριθμοι τρέχουν τις ζωές μας και αφαιρούν την ελευθερία της επιλογής. Πηγαίνω στην  Amazon και μου λέει να διαβάσω βιβλία όπως τα βιβλία που μου αρέσουν. Πηγαίνω στο Netflix και σύμφωνα με το τι παρακολουθώ, μου προτείνει τι μπορεί να απολαύσω. Πού είναι η ευκαιρία να συναντήσουμε νέες και απρόβλεπτες εμπειρίες; Αυτές τις μέρες, πηγαίνουμε σε ένα πάρτι γενεθλίων, και η καταγραφή της στιγμής για τους ανθρώπους που δεν είναι εκεί, φαίνεται να είναι πιο σημαντική από το να διασκεδάσουν.“ μηχανή Polaroid“Νομίζω ότι έχουμε χάσει την ικανότητα να κάνουμε πραγματικές συνδέσεις στην πραγματική ζωή. Να νιώθεις πράγματα, να αγγίζουμε πράγματα. Δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι η Polaroid μπορεί να διδάξει ενσυναίσθηση, αλλά νομίζω ότι στους ανθρώπους σήμερα λείπει η λαχτάρα σε τόσες πολλές αλληλεπιδράσεις και η Polaroid βοηθά να γεμίσει το κενό.“

μηχανή Polaroid
“Η πραγματική ζωή υπάρχει μόνο για να ενισχύσει μια ψηφιακή ζωή και όχι το αντίστροφο”

Τέλος, για τους σινεφίλ της παρέας, το 2017 κυκλοφόρησε το Ντοκιμαντέρ Instant Dreams του Willem Baptist και αφορά την ιστορία της θρυλικής εταιρείας!

 

Σχόλια