Ο φεμινισμός είναι τελικά της μόδας; 15 “γιατί”, απολογία υπέρ της αναγκαιότητας του σήμερα.

Είναι μία ήσυχη βραδιά διακοπών στο μπαράκι δίπλα στη θάλασσα. Δε θυμάμαι πως έφτασε η συζήτηση στα δικαιώματα της γυναίκας αλλά το μόνο που μπορώ να ανακαλέσω με ακρίβεια στη μνήμη μου είναι την κοινή γνωστή να σηκώνει το ποτήρι της να πίνει μια γουλιά και να μου λέει «Ο φεμινισμός έχει φύγει από τη μόδα κορίτσι μου.»

Συνέχισε να κοιτάει ήρεμη το κενό ενώ εγώ πάλευα μέσα μου για το αν αξίζει να της εξηγήσω το πόσο εξωφρενική ήταν η δήλωσή της.

Έχει περάσει καιρός και ενώ έχω συνεχίσει όπως θα έλεγε κανείς τη ζωή μου, αυτή η φράση δε λέει να σταματήσει να ακούγεται σαν ηχώ μέσα στο κεφάλι μου.

Λοιπόν όχι, αρνούμαι να το δεχτώ.

Ακόμα και αν συμφωνήσω με την εν λόγω κυρία στο θέμα της μόδας και των καιρών, θα καταλήξω πως ειδικά στις μέρες μας ο φεμινισμός δεν είναι απλώς απαραίτητος, αλλά θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένος.

Το θεωρώ γελοίο να πιστεύεται πως φεμινισμός είναι τα λόγια, οι μεγάλες ιδέες και οι συμβολισμοί. Είναι πράξη και πολιτισμός. Το θεωρώ ακόμα πιο αστείο να τον υποσκάπτει μία γυναίκα. Αναρωτιέμαι αν εκείνη, ζει, υπάρχει, δρα μέσα στην κοινωνία. Μόνο κάποιος αποκομμένος από τη Γη θα μπορούσε να μην αναγνωρίζει τη σημασία του κινήματος.

Το θέμα δεν είναι μόνο ιστορικό, ή ιδεολογικό. Είναι θέμα υπαρκτό, τωρινό, θέμα που βράζει. Θέμα ανεξάρτητο καταγωγής, θρησκείας, πολιτικής ιδεολογίας. Θέμα ανθρώπινο!

Επειδή όμως πάντα υπάρχουν αυτά τα «γιατί;» που θα βγαίνουν με ορμή από μέσα μας, θα εξηγήσω τους λόγους που προσωπικά (και δίχως να επιβάλλω σε κανέναν τίποτα) θεωρώ πως ο φεμινισμός πρέπει να υπάρχει μέσα στη ζωή ανδρών και γυναικών σε θεωρία και πράξη.

  1. Γιατί πριν καν ενηλικιωθούν πολλές κοπέλες μετρούν πάνω από δύο παρενοχλήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  2. Γιατί κοντινά συγγενικά τους πρόσωπα ρωτούν «τι φορούσες» όταν τους αποκαλύπτουν τι είχε συμβεί πριν από λίγο στο λεωφορείο.
  3. Γιατί καθηγητές στο σχολείο δημιουργούν κατάσταση τρομοκρατίας στις μαθήτριες.
  4. Γιατί οι μαθητές δε μιλούν. (Πολλές φορές ούτε και οι καθηγητές)
  5. Γιατί ο άγνωστος στα social media νομίζει πως μπορεί να προσβάλλει μία κοπέλα όταν δεν ανταποκρίνεται στο όχι και τόσο διακριτικό φλερτ του. (Κάρχιες όλες…)
  6. Γιατί ο πορτιέρης του κέντρου έχει το θράσος να  βάζει ανοιχτά το δίλλημα «ή μπαίνεις χωρίς την ‘’εύσωμη’’ (μόνο έτσι δε τη λέει) φίλη σου ή δεν μπαίνεις καθόλου»
  7. Γιατί στη συνέντευξη για δουλειά ρωτούν τις γυναίκες αν σκοπεύουν να κάνουν παιδιά.
  8. Γιατί όταν μία κοπέλα λέει πως είναι single θα τη ρωτήσουν “Πως κι έτσι; Αφού είσαι όμορφη”
  9. Γιατί στα σχολεία οι έφηβες στιγματίζονται για την εμφάνιση τους και βιώνουν ψυχοσωματικές διαταραχές.
  10. Γιατί πριν λίγο καιρό ένας άνδρας μαστίγωσε μαζί με τους συχωριανούς του τη γυναίκα του δημόσια επειδή υποψιαζόταν πως τον απάτησε.
  11. Γιατί ακόμα και σήμερα παντρεύονται κορίτσια κάτω των 12 ετών και βιάζονται κάτω από το πέπλο του νόμου.
  12. Γιατί το trafficking είναι θέμα ταμπού!
  13. Γιατί ένα τραγικά μεγάλο ποσοστό συνανθρώπων μας πιστεύει πως ο βιασμός δικαιολογείται σε ορισμένες περιπτώσεις!!!
Και λίγο σε προσωπικό επίπεδο:

14. Γιατί ρώτησαν τη μητέρα μου αν θα κάνει δεύτερο παιδί όταν γύρισε εξαντλημένη στη δουλειά από το νοσοκομείο όπου το παιδί της είχε μόλις χειρουργηθεί. (Ναι φίλε μου θα κάνω άλλα έξι!)

15. Γιατί στα 11 μας χρόνια μας ανάγκασαν με την ξαδέρφη μου να φορέσουμε εσάρπες και μακριές φούστες για να μπούμε σε μία μονή. (Νομίζω δεν τα είχαμε κλείσει καν τα 11!)

Γιατί θέλω να ζω ελεύθερα, ανενόχλητα, δημιουργικά και έτσι θέλω να ζήσουν και τα παιδιά μου στο μέλλον.

Δεν είναι μισανδρία. Είναι ισότητα και δικαίωμα στην ελεύθερη βούληση.

Υ.Γ Και όχι, τα σουτιέν μου είναι πολύ ακριβά για να τα κάψω (γκουχ- παραφιλολογία– γκουχου)……

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΟ isotita.gr 

 

Σχόλια