Πόσα ξέρεις, πράγματι, για τον “πρωτεργάτη” της τζαζ, Χέρμπι Χάνκοκ;

«Μ’ αρέσει να φτιάχνω νέους κανόνες για να μπορώ να τους σπάω». Με την παραπάνω φράση θα περίμενε κανείς να διαβάσει ένα ακόμη οδηγό life coaching, αλλά όχι, επρόκειτο για φράση του Herbie Hancock. Αν ήδη γνωρίζεις αυτό το όνομα, τότε καλώς βρίσκεσαι εδώ. Εάν πάλι τυχαία έπεσες σε αυτό το άρθρο, τότε καλό θα ήταν να συνεχίσεις την ανάγνωση, προκειμένου να εμπνευστείς. Ναι, καλά διάβασες ‘να εμπνευστείς’, γιατί ο Herbie Hancock δεν άλλαξε μόνο τον κόσμο της jazz.

 Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…
Ο Χέρμπι Χάνκοκ…

1. Γεννήθηκε στο Σικάγο το 1940, μελέτησε κλασική μουσική και ήδη από τα 11 θεωρήθηκε παιδί θαύμα.

2. Στα 22 το παιδί θαύμα τάραξε τον χώρο της jazz ηχογραφώντας το Takin’ off (Blue Note, 1962). Στο άλμπουμ αυτό εκτός από τη συμμετοχή του Dexter Gordon (θρυλικός σαξοφωνίστας) περιλαμβάνεται και το Watermelon man που μάγεψε τους πάντες.

3. Το 1963 συμμετέχει στο συγκρότημα του Miles Davis και έκτοτε το συγκρότημα θεωρείται από τα σημαντικότερα στην ιστορία της jazz.

4. Την ίδια εποχή περίπου ηχογραφεί και προσωπικούς δίσκους. Είναι η εποχή όπου γίνεται ήρωας στον κόσμο της pop αφού γραφεί μουσική για την ταινία του Michelangelo Antoniοni, Blow-Up (1966-67). Όσοι τρελαίνονται για τους Yardbirds ή για το swinging London, στην πραγματικότητα παθιάζονται με τα θέματα του Αμερικανού πιανίστα.

«Μ’ αρέσει να φτιάχνω νέους κανόνες για να μπορώ να τους σπάω».

5. Το 1969 ο ίδιος αποχωρεί από το γκρουπ του Miles Davis. Όντας στο κλίμα του αγώνα εξάλειψης του ρατσισμού Αφροαμερικανών δημιουργεί ένα πλήθος έργων αφιερωμένο κυρίως στον Luther King Jr, ο οποίος είχε δολοφονηθεί ένα χρόνο πριν. Έπειτα, δημιουργεί το δικό του πολυμελές συγκρότημα.

6. Νιώθει περιορισμένος μέσα σε ένα jazz label. Έτσι, μεταπηδά στην πολυσυλλεκτική Warner Bros. Έως το 1972 θα ηχογραφήσει τρία άλμπουμ, τα οποία θα αποτελέσουν πυλώνες ενός εξ ολοκλήρου νέου ήχου. Πρόκειται για ένα μείγμα, κάτι ανάμεσα σε jazz, soul, funk, rock, fusion και την ηλεκτρονική.

«Να βρίσκεις τρόπους να προχωράς στη ζωή σου».

7. Το 1973 το funk αποτελεί μέρος της συνείδησής του, αλλά οι συνθέσεις του επηρεάζονται και από τη μαύρη κουλτούρα με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα φάσμα με τέλος την πρώιμη disco. Επομένως, η jazz ήταν σε ένα μικρό λήθαργο.

8. Στα μέσα περίπου του ‘70, η μουσική του μετατρέπεται σε πιο απλή στο πεδίο της σύνθεσης, αλλά αποκτά τεράστια δημοτικότητα.

9. Το ‘78 φέρνει στο προσκήνιο μια πιο καθαρή μορφή της disco.

10. Περίπου το’82 και προτού προλάβουν να λιμνάσουν τα μουσικά πράγματα, ξαναμπαίνει στο παιχνίδι η jazz.

«Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσεις τη δημιουργικότητά σου, να προσπαθείς να βρεις έναν τρόπο να κοιτάς τα πράγματα, έτσι ώστε ‘προχωρείς’ στη ζωή σου»

11. Το ’83 γίνεται πάταγος με το άλμπουμ Future Shock και κυρίως με το κομμάτι Rockit. Το συγκεκριμένο τραγούδι έχει ένα hip-hopάδικο ρυθμό με λίγο electro funk και σκρατσάρικο αέρα.

12. Στα nineties o Hancock μεσουρανεί δηλώνοντας παρόν και σε μουσικές κατευθύνσεις τύπου acid jazz.

13. Το 2000 με το River: The Joni Letters (Verve, 2007) κερδίζει το βραβείο Grammy και το άλμπουμ γίνεται επιτυχία και στην Ευρώπη.

«Υπάρχει μια τάση στους ανθρώπους να σκέφτονται εντός πλαισίου. Προσπαθώ να τους ενθαρρύνω να σκέφτονται έξω από αυτό. Και κάτι άλλο: υπάρχει η τάση να βλέπουν τα πράγματα από μια πλευρά… υπάρχουν αναρίθμητοι τρόποι να τα δεις…»

14. Το 2010 γίνεται πρέσβης καλής θελήσεως της UNESCO και αυτό τον πηγαίνει αλλού… δεν πολύ ηχογραφεί πια. Όμως, άλλαξε την πορεία της jazz, funk, pop όσο ΚΑΝΕΙΣ άλλος.

15. Τα δικά μου αγαπημένα κομμάτια που αξίζει να ακούσεις είναι τα εξής:

Watermelon Man

A Song For You

Driftin’

Cantaloupe Island

 

Σχόλια