Ταινίες βραβευμένες στο Φεστιβάλ των Καννών που σίγουρα δε θα σε απογοητεύσουν!

Ο Χρυσός Φοίνικας (Palme d’or) είναι το υψηλότερο βραβείο που απονέμεται σε ταινίες που διαγωνίζονται στο Φεστιβάλ των Καννών. Δεν μιλάμε δηλαδή για τυχαίες ταινίες και σίγουρα αξίζει να τους ρίξεις μια ματιά και γιατί όχι να τις δεις και να αποκτήσεις άποψη για το συγκεκριμένο βραβείο που απέχει αρκετά από την αισθητική των Όσκαρ.

1.Secrets and Lies(1996)

Μια υιοθετημένη μαύρη αναζητά τη φυσική της μητέρα και τη βρίσκει στο πρόσωπο μιας λευκής αλκοολικής εργάτριας.

2. Marty (1955)

Ο Μάρτυ Πιλέτι είναι ένας καλόκαρδος και μοναχικός ιταλοαμερικανός χασάπης, που ζει στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης με τη μητέρα του. Στα 34 του χρόνια, ακόμη ανύπαντρος, δέχεται πιέσεις από τους γύρω του, ώστε να δημιουργήσει κι εκείνος τη δική του οικογένεια.  Θέλει να παντρευτεί, αλλά η μοναχική ζωή που διάγει σε συνδυασμό με τη χαμηλή του αυτοεκτίμηση δεν τον βοηθούν να βρει το “έτερον του ήμισυ”. Ένα σαββατόβραδο που αποφασίζει τελικά να βγει από το σπίτι του, μετά από παρότρυνση της μητέρας του, ο Μάρτυ γνωρίζεται με την Κλάρα, μια απλοϊκή και μοναχική δασκάλα. Ο Μάρτυ και η Κλάρα διαπιστώνουν ότι έχουν πολλά κοινά, αλλά ο περίγυρός τους έχει άλλη άποψη.

3.The Piano (1993)

Η Άντα Μαγκράθ πηγαίνει στη Νέα Ζηλανδία να παντρευτεί τον Άλιστερ Στιούαρτ. Ταξιδεύει μαζί με την μικρή κόρη της Φλόρα. Η Άντα δεν έχει μιλήσει καθόλου απ’ όταν ήταν 6 ετών και εκφράζεται μέσω του πιάνου της και τη νοηματική γλώσσα. Η κόρη της κάνει το διερμηνέα, και η ιστορία της εκτυλίσσεται πάρα πολλές στιγμές πόνου.

4. M*A*S*H (1970)

Η ανατρεπτική ταινία του Ρόμπερτ Αλτμαν επικεντρώνεται στην καθημερινότητα μιας ομάδας χειρούργων που υπηρετούν σε μια Κινητή Ιατρική Μονάδα του Αμερικανικού Στρατού (το M.A.S.H.), κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας, το 1951. Προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην καθημερινή φρίκη που αντιμετωπίζουν, οι κεντρικοί χαρακτήρες υιοθετούν ένα «διαφορετικό» τρόπο αντίληψης, μεταλλάσσοντας τη θητεία τους σε μια ανεπανάληπτη, σουρεαλιστική περιπέτεια.

5. Farewell, My Concubine (1993)

Κίνα, 1924. Η ιερόδουλη Γιάνγκχονγκ δεν βλέπει άλλη επιλογή από το να αφήσει τον ντροπαλό της γιο, Ντουζί, στην σχολή της Όπερας του Πεκίνου. Ο Σιτού, ένα μεγαλύτερο αγόρι, λυπάται τον μικρό Ντουζί, αφού ο δάσκαλος Γκουάν διοικεί την σχολή με σκληρότητα. Τα παιδιά φτάνουν ακόμα και να σκεφτούν την αυτοκτονία, αφού δέρνονται για το παραμικρό παράπτωμα, όπως όταν ξεχνούν κάποιες λέξεις του κειμένου. Τα δύο παιδιά, όμως, που πλέον έχουν γίνει κολλητοί φίλοι, έχουν ταλέντο και μπορούν να γίνουν μεγάλοι ηθοποιοί. Ο Ντουζί ζητά περισσότερα από μια απλή φιλία, αλλά ο Σιτού τον απορρίπτει. Η φιλία τους αρχίζει να έχει τριγμούς από την στιγμή που η παλλακίδα Ζουξιάν εκμεταλλεύεται τον Σιτού και για να ξεφύγει από το πορνείο, τον αναγκάζει να την παντρευτεί. Τα χρόνια περνάνε, η πολιτική κατάσταση έχει αλλάξει τελείως και οι δύο φίλοι παραμένουν κοντά. Μπορεί η φιλία τους, όμως, να διατηρηθεί για πάντα;

6. All That Jazz (1979)

Ενώ ετοιμάζει ένα καινούριο μιούζικαλ, ο σκηνοθέτης Τζον Γκίντεον, παθαίνει καρδιακή προσβολή και το γεγονός αυτό γίνεται αιτία για να κάνει έναν απολογισμό της καλλιτεχνικής και προσωπικής ζωής του. Ίσως το καλύτερο μιούζικαλ που κινηματογραφήθηκε ποτέ. Μια ταινία για τη μουσική, το χορό και την τέχνη· μια ταινία για τις ανθρώπινες σχέσεις, την οικογένεια και την απιστία· μια ταινία για τον έρωτα, τη ζωή και το θάνατο. Ποτέ άλλοτε δεν είχε σκηνοθετηθεί ο θάνατος τόσο εντυπωσιακά!

7.The Lost Weekend (1945)

Ο συγγραφέας Ντον Μπέρναμ (Ρέι Μιλάντ), ένας χρόνιος αλκοολικός είναι νηφάλιος για 10 μέρες και να έχει ξεπεράσει τη δύσκολη φάση της στέρησης. Στην πραγματικότητα όμως η λαχτάρα του αλκοόλ τον έχει κυριέυσει. Ο Ντον ετοιμάζεται να φύγει από το Μανχάταν για να περάσει το σαββατοκύριακο με τον αδελφό του, Γουίκ (Φίλιπ Τέρρι) και με την κοπέλα του Έλεν (Τζέιν Γουάιμαν). Ένα μπουκάλι με αλκοόλ που έχει αφήσει να κρέμεται από το παράθυρο κυριεύει τη σκέψη του και τον τυραννά.

8. Sex lies and videotape (1989)

Ο Γκράχαμ, ένας περιθωριακός τύπος που έρχεται ύστερα από χρόνια να μείνει στην πατρική του πόλη, κερδίζει τη συμπάθεια της Αν, της γυναίκας του καλύτερου φίλου του, ο οποίος την απατά με την αδελφή της Σίνθια. Μια πρωτότυπη κινηματογραφική ματιά πάνω στις σχέσεις των φύλων, που κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ Καννών.

9.The Umbrellas of Cherbourg (1964)

Η 17χρονη Ζενεβιέβ, κόρη μιας χήρας, ιδιοκτήτριας ενός χρεωμένου ομπρελάδικου, είναι ερωτευμένη με τον Γκι, νεαρό μηχανικό αυτοκινήτων. Όταν όμως εκείνος φεύγει για τον πόλεμο της Αλγερίας, τα ίχνη του χάνονται.

10.The Tree of Life (2011)

Ο Τζακ είναι ένα 11χρονο αγόρι που αντιμετωπίζει τη ζωή με θαυμασμό… Ο ίδιος, προσπαθεί να βρει τις απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα που τον απασχολούσαν για χρόνια σχετικά με το θυμό του πατέρα του, την αγάπη της μητέρας του, το θάνατο του αδερφού του, αλλά και την προσωπική του «πάλη» με το νόημα της ζωής και την πίστη. Η αναζήτηση της αλήθειας για τον κόσμο, αλλά και για τον εαυτό του, τον οδηγεί σε μονοπάτια που ποτέ δεν φανταζόταν.

11. 4 Months, 3 Weeks and 2 Days (2007)

Στη Ρουμανία των τελευταίων χρόνων του Τσαουσέσκου, η Γκαμπίτα, μια νεαρή φοιτήτρια, έχει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Μαζί με τη συγκάτοικό της Οτίλα, αποφασίζουν να απευθυνθούν στον κύριο Μπέμπε για παράνομη έκτρωση.

12. Barton Fink (1991)

Ενας ανερχόμενος συγγραφέας έρχεται στο Χόλιγουντ για να δουλέψει ως σεναριογράφος, αλλά δεν έχει καμιά έμπνευση, ως τη στιγμή που μπλέκεται σε μια σκοτεινή ιστορία φόνου.

13. The Tin Drum (1979)

Ενα χρόνο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Χίτλερ, γεννιέται στο Ντάντσιχ ο Οσκαρ, ένα παιδί με πρόωρη ανάπτυξη και ιδιαίτερα χαρίσματα. Ο Οσκαρ μπροστά στα σύννεφα του πολέμου και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποκρισία και τον παραλογισμό του κόσμου των μεγάλων, αρνείται στα τρία χρόνια του να μεγαλώσει άλλο. Θα μείνει ένα παιδί-θαύμα-τέρας, ένας μάρτυρας που θα δει την άνοδο του ναζισμού, την επίθεση στην Ευρώπη, το Παγκρόμ στην Πολωνία, το θάνατο των δύο πατέρων του, την εισβολή των Ρώσων, την πτώση του Γ Ράιχ. Μένοντας μόνος, αποφασίζει να μεγαλώσει. Το ταμπούρλο αποτελεί το πραγματικό γλωσσικό εργαλείο του μέσα από το οποίο εκφράζει τα συναισθήματα και την αντίθεσή του.

14. If… (1968)

Βρισκόμαστε σε ένα βρετανικό σχολείο βικτωριανών προδιαγραφών όπου οι μαθητές «σωφρονίζονται» τελετουργικά από τη βέργα του διευθυντή. Ο Μικ Τράβις είναι ένας έφηβος μαθητής, όπου εκείνος και η παρέα του δέχονται «πιέσεις», καθώς στο σχολείο επικρατεί ένας σκληρός μικρόκοσμος με αφέντες και δούλους, ανάμεσα στους μαθητές, υπό την έγκριση των καθηγητών. Η ελευθερία, η διαφορετικότητα, η κριτική σκέψη, όλα καταπνίγονται σε αυτό το αμείλικτο σχολείο, όπου επιβιώνουν παρωχημένοι θεσμοί. Μέχρι τη στιγμή που παίρνουν (κυριολεκτικά) τα όπλα για να τακτοποιήσουν τους εκκρεμείς λογαριασμούς.

15. Kagemusha (1980)

Ένας κλέφτης τον 16ο αιώνα συλλαμβάνεται και οδηγείται μπροστά στον άρχοντα της φυλής Τακέντα. Εκεί παρατηρούν πόσο πολύ μοιάζει στον αρχηγό. Όταν αυτός τραυματίζεται θανάσιμα, οι στρατηγοί του αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν το σωσία για να κρατήσουν το ηθικό του στρατού τους ανεβασμένο και να παραπλανήσουν τις εχθρικές φυλές. Στην αρχή ο σωσίας δεν κάνει τίποτα, η παρουσία του και μόνο αρκεί. Στην πορεία και μετά από μια νικηφόρο μάχη αρχίζει να γίνεται όλο και περισσότερο σαν τον αρχηγό που πέθανε.

16. The Conversation (1974)

Ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ, ειδικός στις υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, παρακολουθεί ένα παράνομο ζευγάρι και βρίσκεται μπλεγμένος σε μια σκοτεινή υπόθεση δολοφονίας.

17. Brief Encounter (1945)

Μια νοικοκυρά κι ένας γιατρός γνωρίζονται στο σιδηροδρομικό σταθμό και αρχίζουν να συναντιούνται μία φορά την εβδομάδα. Παντρεμένοι και οι δύο, αλλά ερωτευμένοι μεταξύ τους, προσπαθούν να διατηρήσουν με κάθε τρόπο την ιδιόρρυθμη, έντονη πλατωνική σχέση τους.

18. Paris, Texas (1984)

Ύστερα από μακρόχρονη περιπλάνηση στα σύνορα του Μεξικού, ο Τράβις, που αρνείται να μιλήσει, οδηγείται από τον αδελφό του στο σπίτι του. Εκεί προσπαθεί να κερδίσει την εκτίμηση του οκτάχρονου γιου του, με τον οποίο ξεκινά μια δεύτερη περιπλάνηση, σε αναζήτηση αυτήν τη φορά της εξαφανισμένης γυναίκας του.

19. Pulp Fiction (1994)

Οι παράλληλες και ενίοτε διασταυρούμενες ιστορίες δύο πληρωμένων δολοφόνων, ενός μποξέρ που τον κυνηγά η μαφία, της ναρκομανούς συζύγου ενός μαύρου γκανγκστερ, ενός νεαρού ζευγαριού που ληστεύει εστιατόρια και μερικών ακόμα γραφικών χαρακτήρων. Χρυσός Φοίνικας Καννών.

20.Viridiana (1961)

H δόκιμη μοναχή Βιριδιάνα, κατά επιθυμία της ηγουμένης, έρχεται να επισκεφθεί τον θείο της, έναν χήρο ιδαλγό. Θαμπωμένος από την ομορφιά της ανιψιάς του, η οποία του θυμίζει τη γυναίκα του, ο δον Χάιμε προσπαθεί μάταια να την πείσει να μείνει κοντά του. Πριν επιστρέψει όμως στη μονή της δίνει υπνωτικό, αλλά τελικά αντί να την κάνει δική του, αυτοκτονεί. Την περιουσία του την αφήνει στη Βιριδιάνα και στο γιο του Χορχέ. Εγκαθίστανται και οι δύο στο κτήμα, αλλά η συγκατοίκησή τους θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις…

21. Taxi Driver (1976)

Ύστερα από έναν αποτυχημένο δεσμό με μια διανοούμενη, ένας βετεράνος του Βιετνάμ που δουλεύει ως ταξιτζής στη Νέα Υόρκη θεωρεί τον εαυτό του άγγελο εξολοθρευτή και αποπειράται να σώσει με βίαιο τρόπο μια 12χρονη πόρνη από τους προστάτες της.

22.Apocalypse Now (1979)

Ο λοχαγός Γουίλαρντ διεισδύει με μια άκατο και μια μικρή ομάδα ανδρών στα ενδότερα της ζούγκλας του Βιετνάμ, με αποστολή να βρει και να εξοντώσει τον συνταγματάρχη Κουρτζ, έναν χαρισματικό αξιωματικό ο οποίος όμως έχει παραφρονήσει και κάνει το δικό του πόλεμο. Το ταξίδι αυτό, ωστόσο, θα πάρει διαστάσεις κατάβασης στην καρδιά του ερέβους.

23.The Third Man (1949)

Ένας άνεργος συγγραφέας, φτάνει στη μεταπολεμική Βιέννη και τη βρίσκει χωρισμένη στα δύο από τους νικητές συμμάχους και πεινασμένη, καθώς υπάρχουν λίγες προμήθειες και η μαύρη αγορά ανθίζει. Φτάνει μετά την πρόσκληση ενός πρώην συμμαθητή και φίλου που του προσέφερε δουλειά μόνο και μόνο για να μάθει πως εκείνος σκοτώθηκε πρόσφατα σε ένα παράξενο τροχαίο. Μιλώντας, λοιπόν, με τους φίλους και τους συνεργάτες του παρατηρεί πως οι ιστορίες τους αντιφάσκουν. Κι έτσι αποφασίζει να ανακαλύψει την αλήθεια…

24. Rome, Open City  (1945)

Ρώμη 1944. Η πόλη είναι υπό γερμανική κατοχή και οι πολίτες της βιώνουν τη βάρβαρη συμπεριφορά των Γερμανών. Οι Γερμανοί αναζητούν έναν Ιταλό, τον Τζόρτζιο Μανφρέντι (Μαρτσέλο Παλιέρο), με την υποψία ότι είναι μέλος μιας ομάδας της Αντίστασης. Εκείνος ζητά βοήθεια από το φίλο του Φραντσέσκο (Φραντσέσκο Γκραντζάκετ), που πρόκειται να παντρευτεί τη χήρα Πίνα (Άννα Μανιάνι). Η Πίνα κι ο ιερέας Δον Πιέτρο Πελεγκρίνι (Άλντο Φαμπρίτσι) προσπαθούν να βοηθήσουν τον Τζόρτζιο να φύγει από την πόλη το συντομότερο δυνατόν με νέα ταυτότητα. Παράλληλα η Πίνα ετοιμάζεται να παντρευτεί τον Φραντσέσκο την αμέσως επόμενη μέρα, όταν κάποιο πρόσωπο από το περιβάλλον του Τζόρτζιο δίνει πληροφορίες στους Γερμανούς βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές όλων.

25. La Dolce Vita (1960)

Ο Μαρτσέλο είναι δημοσιογράφος στη Ρώμη της δεκαετίας του 1950. Με τα ρεπορτάζ του καλύπτει τις κοινωνικές ειδήσεις: σταρ του κινηματογράφου, θαύματα και σκάνδαλα της αριστοκρατίας. Η ταινία καλύπτει επτά ημέρες της ζωής του Μαρτσέλο. Ο Μαρτσέλο, παρόλη την επαγγελματική και κοινωνική του επιτυχία ζητάει ένα βαθύτερο νόημα στην ζωή και νομίζει ότι το μυστικό της ζωής βρίσκεται στον πλούτο, ο οποίος κατά την γνώμη του απελευθερώνει τον άνθρωπο από την συμβατότητα της ζωής. Όταν όμως χάνει τον καλύτερό του φίλο, καταλαβαίνει ότι αλλού είναι το νόημα της ζωής.

 

Σχόλια