Μια ιδιαίτερα όμορφη ιστορία ξέθαψε το BBC!

Συνήθως οι αναφορές του βρετανικού δικτύου BBC περιορίζονται σε διθυραμβικά σχόλια για τα νησιά μας. Αυτή τη φορά όμως το τηλεοπτικό δίκτυο “ξέθαψε” μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία και ασχολήθηκε με την πιο περίεργη πόλη -όπως την χαρακτηρίζει- της χώρας μας. Και ποια ήταν αυτή;

Δες εδώ τα 10 πιο μαγευτικά καταφύγια της Μεσογείου – ανάμεσά τους 3 ελληνικά!

Το πιθανότερο είναι να μην γνωρίζετε για την παράξενη πόλη που ανακάλυψε και εξύμνησε για τη μαγεία της το BBC. Ο λόγος γίνεται για τη Λέρο και πιο συγκεκριμένα για το Λακκί, το λιμάνι της. Με τίτλο «Η παράξενη ομορφιά της πιο περίεργης πόλης της Ελλάδας», o ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφος Alex Sakalis, κάνει αναφορά στην ιστορία της με έναν τρόπο που φανερώνει στο κοινό τις ομορφιές που κρύβει, τα χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονήματα, την αύρα που εκπέμπει.

Σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αποσπάσματα του οδοιπορικού αναφέρει:

“Το Λακκί της Λέρου, είναι σίγουρα μοναδικό. Η εκκλησία του, αυστηρή και μινιμαλιστική, είναι εξαιρετικό δείγμα Bauhaus αρχιτεκτονικής. Το σχολείο, με τις ευρύχωρες εισόδους, είναι ένα υβρίδιο νεωτεριστικών και βυζαντινών στοιχείων. Ο Αρ Ντεκό κινηματογράφος φαίνεται να κινείται προς τη θάλασσα σαν ένα τρένο που ταξιδεύει με ταχύτητα. Ακριβώς από πίσω, ένα αίθριο κολλάει πάνω στον επιβλητικό πύργο του ρολογιού της πόλης κι ένα παράξενο κατασκεύασμα σε σχήμα δίσκου προβάλλει από τον πύργο σαν τοστιέρα. Σαν να μην έφτανε όλος αυτός ο σουρεαλισμός- και τα τέσσερα ρολόγια του πύργου δείχνουν διαφορετική ώρα.”

Στην ακμή του, στα τέλη της δεκαετίας του 1930, καταμετρούσε πάνω από 8.000 ανθρώπους, σήμερα έχει λιγότερους από 2.000 κατοίκους. Τα μεγάλα κτίρια και οι δρόμοι επέτρεψαν στην πόλη να γίνει και πάλι ένα εμπορικό κέντρο για το νησί, αλλά το βράδυ οι δρόμοι αδειάζουν και η πόλη ησυχάζει.

Τα κτίρια προκαλούν κάποια θλίψη. Περπατώντας στο Λακκί τη νύχτα, νιώθεις σαν να περπατάς σε ένα παλιό σκηνικό ταινίας, αφότου τα φώτα έχουν σβήσει και οι ηθοποιοί έχουν επιστρέψει στο σπίτι τους”.

Δείτε το βίντεο για να καταλάβετε:

Πηγή: womantoc

Σχόλια