Από τις 23 Απριλίου και έως τις 22 Απρίλιο του 2019, η Αθήνα επιλέχθηκε επισήμως από την Unesco (ήδη από το 2016), ως η παγκόσμια πρωτεύουσα βιβλίου.

Οι λόγοι για αυτή την επιλογή, είναι σαφώς αφενός το εύρος διαφορετικών μεταξύ τους πολιτισμών που φιλοξενεί η πόλη και άρα ένα κοινό που ποικίλει και εξελίσσεται αλλά και την γενική δραστηριοποίηση και προσφορά της σε θέματα πολιτισμού ελληνικού και μη.

Η πολύ σημαντική αυτή πρόταση, τοποθετεί  την Αθήνα σε προνομιακή θέση για την ελληνική πολιτιστική δράση και στο κέντρο του ενδιαφέροντος.

Το μήνυμα αυτής της διοργάνωσης είναι ”βιβλία παντού’‘, στοχεύοντας στην συνειδητοποίηση του σημαντικού ρόλου που παίζουν τα βιβλία στη ζωή μας. Τα βιβλία δεν έχουν ”ζωή” όταν κάθονται σκονισμένα στην βιβλιοθήκη, παρά μόνον όταν είναι εκείνα ανοιχτά καθώς και τα κεφάλια μας, όταν μπούμε στην διαδικασία να το αφομοιώσουμε.

Το βιβλίο μόνο όταν βρίσκεται στο χέρι ”ζωντανεύει”. Τότε παίρνει χρώμα η ιστορία που κρύβει μέσα του. Ο σκοπός λοιπόν, είναι να βρούμε αυτή την στενή σχέση μεταξύ βιβλίου και αναγνώστη και να την επαναπροσδιορίσουμε στο σήμερα.

Γιορτάζουμε λοιπόν την σχέση μας με το βιβλίο, μια σχέση που δεν φαίνεται να αλλάζει ακόμα και με τις εναλλακτικές που μας προτείνει η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη και αντιθέτως γίνεται όλο και πιο δυνατή.

Η συνολική αυτή γιορτή θα ”σπάει” σε εκδηλώσεις, οι οποίες θα είναι ανοιχτές για όλους, από μικρές ηλικίες έως μεγάλες, χωρίς περιορισμούς και  όπου η πόλη θα κρύβει ”γωνίες” ανάγνωσης και αναψυχής. Επιπλέον, μια φορά τον μήνα, θα οργανώνεται ”λευκή νύχτα” σε εξωτερικούς χώρους, βιβλιοθήκες αλλά και ιδρύματα.

Δες εδώ όλες τις εκδηλώσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί ότι θα πραγματοποιηθούν!

Σημαντικές ενέργειες θα πραγματοποιηθούν και σε σχολεία, προκειμένου να εδραιωθεί η άρρηκτη σύνδεση μεταξύ του μαθητή και του εξωσχολικού υλικού, που φαίνεται να είναι κάτω από τα επιθυμητά επίπεδα.

 

Όσον αφορά τις ευπαθείς ομάδες που ίσως δεν έχουν εύκολη ή και καθόλου πρόσβαση σε βιβλιοθήκες ή μέρη όπου μπορούν να προμηθευτούν βιβλία, θα προσεγγιστούν από ομάδες εθελοντών, οι οποίοι θα είναι πρόθυμοι να τους μυήσουν στην απολαυστική διαδικασία της ανάγνωσης.

Τέλος, έχει ήδη ανακοινωθεί ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους Αθηναίους κατοίκους, να προσφέρουν ελεύθερα τις δικές τους προτάσεις, για δράσεις εντός των ορίων της πόλης.

Είναι τιμή, χαρά και μια μεγάλη ευκαιρία για τους Αθηναίους -αλλά και όχι μόνο- πολίτες, να μην ξεχνάμε, παρασυρόμενοι από τους αυστηρούς ρυθμούς της καθημερινότητας και των υποχρεώσεων, από που πρέπει να αντλούμε απόλαυση και γνώση, ατομικά ή ομαδικά.

Σχόλια