Κι όμως υπάρχει σχετικό σύνδρομο! Πόσο συχνά όμως είναι φυσιολογικό να συμβαίνει;

Σας έχει συμβεί να νομίζετε ότι ακούτε το κινητό σας να χτυπάει ή να το νιώθετε να δονείται πάνω σας κι όταν το παίρνετε στα χέρια σας για να απαντήσετε, να βλέπετε ότι δεν ήταν κανείς; Κι αν ναι, πόσο συχνά σας συμβαίνει αυτό;  Κι όμως υπάρχει συγκεκριμένη ονομασία γι’αυτό το φαινόμενο που είναι Σύνδρομο Φανταστικής Δόνησης.

Το Σύνδρομο Φανταστικής Δόνησης ή Κλήσης Φάντασμα (Phantom vibration syndrome ή phantom ringing) είναι η ψευδαίσθηση ότι το κινητό τηλέφωνο κάποιου δονείται ή κουδουνίζει, όταν στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Άλλοι όροι που περιγράφουν την ίδια διαταραχή είναι το ringxiety και fauxcellarm.Σύμφωνα με τον Dr.Michael Rothberg, που περιέγραψε τον όρο για πρώτη φορά το 2007, στην πραγματικότητα δεν είναι ένα σύνδρομο, αλλά μια αισθητηριακή παραίσθηση, δεδομένου ότι ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται μια αίσθηση που δεν υπάρχει.

Αν λυπάσαι τα λεφτά για συναυλίες, να ξέρεις ότι θα ζήσεις περισσότερο… λέει νέα έρευνα!

Το Σύνδρομο της Κλήσης Φάντασμα μπορεί να σας συμβεί ενώ παίρνετε το ντους σας ή βλέποντας τηλεόραση ή χρησιμοποιώντας μια συσκευή, που παράγει θόρυβο ή ήχο. Οι άνθρωποι, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε ακουστικές συχνότητες μεταξύ 1.000 και 6.000 hertz, συχνότητες στις οποίες εκπέμπει και ο ήχος του τηλεφώνου. Ο ερευνητής Michelle Drouin διαπίστωσε σε μελέτη του ότι σχεδόν οι 9 από τους 10 φοιτητές κολεγίου, υποφέρουν από το σύνδρομο της δόνησης φάντασμα.

Στις περισσότερες μελέτες, η πλειοψηφία των χρηστών κινητής τηλεφωνίας αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν περιστασιακές φανταστικές δονήσεις ή ήχους κλήσης, με τα αναφερόμενα ποσοστά να κυμαίνονται από 27,4% έως 89%. Η τυπική συχνότητα με την οποία εμφανίζεται το φαινόμενο είναι μία φορά κάθε δύο εβδομάδες, αν και σε μια πιο σπάνια ομάδα, εμφανίζεται καθημερινά. Οι περισσότεροι, πάντως, άνθρωποι δεν ενοχλούνται σοβαρά από αυτά τις ακουστικές ή αισθητηριακές ψευδαισθήσεις.

Η πρώτη δημοσίευση του όρου έγινε το 2003, σε ένα άρθρο με τίτλο “Σύνδρομο Φανταστικής Δόνησης” στην New Pittsburgh Courier με συγγραφέα έναν αρθρογράφο με το ψευδώνυμο Robert D. Jones. Στο συμπέρασμα του άρθρου, ο Jones έγραψε, “… θα πρέπει να ανησυχούμε για τα μηνύματα που προσπαθεί μυαλό ή το σώμα μας να μας δώσει σε σχέση με την επιβάρυνση που υφιστάμεθα όλοι από τις ηλεκτρονικές συσκευές που μεταφέρουμε πάνω μας. Το ΣΦΔ, είτε είναι το αποτέλεσμα μιας φυσικής βλάβης του νευρικού συστήματος, είτε ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας, ή και τα δύο, αυτό φαίνεται να δείχνει ότι μπορεί να έχουμε περάσει πάνω από τη λεπτή διαχωριστική γραμμή ως κοινωνία”

Η πρώτη επίσημη επιστημονική μελέτη του φαινομένου έγινε το 2007 από τον ερευητή Dr.Michael Rothberg, ο οποίος επινόησε τον όρο ringxiety να το περιγράψει. Το 2012, το Σύνδρομο Φανταστικής Δόνησης εντάχθηκε ως Λέξη τη Χρονιάς στο αυστραλιανό Λεξικό Macquarie.

Ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος, έχει γίνει μόνο μικρή έρευνα μέχρι σήμερα, η οποία υποστηρίζει ότι όταν αυτός ο οποίος πάσχει από το συγκεκριμένο σύνδρομο, τοποθετήσει το τηλέφωνό του σε μία διαφορετική θέση από αυτή που έχει συνηθίσει, μπορεί να μειωθούν τα συμπτώματα.

Πηγή: yolife.gr

Σχόλια