H αλήθεια είναι πως όσο προετοιμασμένος είσαι για την πρώτη σου δουλειά υπάρχουν πράγματα που σίγουρα δεν περιμένεις ότι θα συμβούν.

Αυτό ισχύει τόσο για το εργασιακό περιβάλλον, όσο και για όσα έχεις να αντιμετωπίσεις καθημερινά.

1.Οι συνάδελφοι

Είτε είναι μεγάλη εταιρία είτε μικρότερη είναι σίγουρο ότι θα δεθείς λίγο περισσότερο με κάποιους συναδέλφους. Η σχέση σας θα είναι ιδιαίτερη.

Από τη μια θα έχετε πολλά κοινά γιατί θα είναι οι μόνοι που μπορούν να καταλάβουν τι ζεις καθημερινά, από την άλλη θα είναι άβολο γιατί όταν βγαίνετε θα συνειδητοποιείς πως δύσκολα η συζήτηση δεν πάει στη δουλειά.

Πρόσεχε όμως! Η σχέση με τους συναδέλφους μπορεί πολύ εύκολα να σε απογοητεύσει. Δεν είναι λίγοι αυτοί που μπορεί να σε δουν ανταγωνιστικά και τελικά να μη φερθούν και τόσο σωστά.

2. Η κούραση

Η πρώτη φορά που θα κάτσεις λίγο παραπάνω στη δουλειά και θα γυρίσεις το βράδυ μη μπορώντας να κάνεις οτιδήποτε είναι όταν θα έχεις αρχίσει να μπαίνεις στα “βαθιά”. Μην ανησυχείς όμως. Κάτι τέτοιο είναι εντελώς φυσιολογικό.

Στην πορεία θα μάθεις να το διαχειρίζεσαι και να συνδυάζεις εξόδους, φίλους και δουλειά.

3. Η γκρίνια

Όσο και να αγαπάς τη δουλειά σου θα υπάρχουν στιγμές που θα τη σιχαίνεσαι. Ας το πάρουμε αυτό ως fact. Το να γκρινιάζεις και να παραπονιέσαι ως ένα βαθμό είναι αρκετά φυσιολογικό και μη σου πω ότι είναι και υγιές.

Πρέπει να τα βγάζεις από μέσα σου και φυσικά να λες τις ανησυχίες σου στον ανώτερο ή το αφεντικό σου.

Διεκδικώντας κάποια πράγματα θα καταφέρεις να μειώσεις αυτά που σε ανησυχούν. Αν και για να είμαστε ειλικρινείς και ρεαλιστές δύσκολα θα είσαι 100% ικανοποιημένος.

4. Η ικανοποίηση

Το συναίσθημα που έχεις όταν καταφέρνεις να ολοκληρώσεις κάποιο project για το οποίο έχεις δουλέψει δίχως αύριο είναι πραγματικά εκπληκτικό. Ίσως είναι η πρώτη φορά που καταφέρνεις κάτι εντελώς μόνος σου και η ικανοποίηση αυτή είναι ένα μοναδικό συναίσθημα.

5. Η αλλαγή τρόπου ζωής

Το πέρασμα από τη φοιτητική ζωή στην πρώτη δουλειά είναι δύσκολο, δε θα σου πούμε ψέματα. Από εκεί που είχες άπλετο χρόνο για διακοπές, εξόδους, καφέδες, ξαφνικά βρίσκεσαι σε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση.

Καταρχάς δεν μπορείς να πιεις καφέ μέρα, εκτός αν είσαι σε εξωτερικό ραντεβού. Έπειτα, πρέπει να παίρνεις συγκεκριμένες μέρες άδεια και αρκετές φορές που θα θέλεις να βγεις θα αισθάνεσαι αρκετά κουρασμένος και θα το ακυρώνεις.

Μην ανησυχείς όμως. Όλα αυτά είναι στο χέρι σου να τα διαχειριστείς. Μπορείς να κάνεις μικρές εξορμήσεις τα σαββατοκύριακα, κάποιες περιόδους να βγαίνεις πολύ περισσότερο και φυσικά να αφήνεις ελεύθερο γενικότερα το σουκου προκειμένου να ασχοληθείς με τον εαυτό σου. Ωστόσο σκέψου ότι θα είσαι ανεξάρτητος οικονομικά μετά από ένα επίπεδο και θα μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις!

Σχόλια