Το ξαλμύρισμα μπακαλιάρου δεν είναι εύκολη υπόθεση…

Η βασική χρονοβόρα διαδικασία: Αν ο μπακαλιάρος σας δεν είναι ξαλμυρισμένος, τον βάζετε σε μια λεκάνη με κρύο νερό, με το δέρμα προς τα κάτω, για 24 – 48  ώρες, αλλάζοντας το νερό όσο συχνότερα μπορείτε [ιδανικά, κάθε 2 – 3 ώρες).

13 οικονομικές ταβέρνες για την 25η Μαρτίου για να μην ταλαιπωρηθείς με το ξαλμύρισμα μπακαλιάρου!

Όταν ξαλμυριστεί, τον ξεπλένετε καλά με κρύο νερό για να φύγουν τυχόν υπολείμματα αλατιού και τον κόβετε σε μικρά κομμάτια-μπουκιές. Αφαιρείτε το δέρμα και όσα περισσότερα κόκαλα μπορείτε. Κατά τη “μάδηση” με τα χέρια σας, θα αφαιρέσετε και τα υπόλοιπα κόκαλα.

Όσο πιο μεγάλο είναι το κομμάτι τόσο περισσότερες μέρες χρειάζεται.

Το θέμα είναι να τον κόψετε σε τόσο μικρά κομμάτια ώστε να επιταχύνεται την διαδικασία και να αλλάζεται πάρα πολύ συχνά το νερό. Σχεδόν ανά μία ώρα. Έτσι από μισή έως μία μέρα μπορείτε να πετύχετε ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα.

Γιατι τρωμε μπακαλιαρο της 25η Μαρτιου

Οι λόγοι είναι κοινωνικο-οικονομικοί.

Λόγω της αδυναμίας των περισσότερων κατοίκων της χώρας και κυρίως αυτών που ζούσαν στην ηπειρωτική Ελλάδα να αγοράσουν φρέσκο ψάρι, ο παστός μπακαλιάρος ήταν η ιδανική επιλογή, αφού μπορούσε να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δες εδώ τα 8 μυστικά για το τέλειο, χρυσαφένιο και αφράτο κουρκούτι!

Δες εδώ τις κλασσικές παραδοσιακές εκδοχές και την απόλυτα εναλλακτική συνταγή για μπακαλιάρο σκορδαλιά!

Σχόλια