Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη με την συγγραφέα Βούλα Χουρδάκη!

Η Βούλα Χουρδάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κρήτη. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στην Θεσσαλονίκη, κάνει μεταπτυχιακό στην δημοσιογραφία και νέα μέσα και έπειτα μετακομίζει στην Αθήνα για διδακτορικό στην λογοτεχνία.

 

Στην Αθήνα η Βούλα γράφει… Βασικά πάντα έγραφε!

Θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα να γράφει.. Σε ηλικία 13 ετών ξεκίνησα με την φίλη μου την Εύα μια σειρά διηγημάτων επιστημονικής φαντασίας. Παριστάναμε τις ντετέκτιβ και έγραφε πρώτα η μία κάτι και έπειτα συμπλήρωνε η άλλη. Μικρά ήταν, 2-3 σελίδων, αλλά ήταν το πρώτο επίσημο δείγμα γραφής μου και το θυμάμαι πολύ όμορφα..

Για πολλά χρόνια και παράλληλα με άλλες ασχολίες, εργασία και σπουδές,  συνεχίζει να γράφει. Σε κάποιο σημείο, αφού έχει βρει μια συνοχή και έχοντας μαζέψει αρκετό υλικό από αυτοτελή ποιήματα η ταλαντούχα Βούλα αποφασίζει να κάνει το μεγάλο βήμα και να εκδώσει την πρώτη της ποιητική συλλογή. Ο τίτλος αυτής… “Αντι-ρομάντζο” και το αποτέλεσμα μοναδικό!

Μίλησε μας λίγο για την συλλογή σου

Πρόκειται για πεζά ποιήματα, “πεζοποιήματα”, όπως μου αρέσει να τα λέω. Πρόκειται για ιστορίες bonsai συλλεγμένες από πολλές και διαφορετικές στιγμές της ζωής μου.

Αυτό φαίνεται και στην ποίηση σου; Οι διαφορετικές στιγμές;

Ε, φυσικά. Υπάρχουν ποιήματα που έχω γράψει μέσ΄την χαρά κι αυτό βγάζουν και υπάρχουν και ποιήματα που είναι γραμμένα σε κάποια στενάχωρη στιγμή μου και βγάζουν μια σκοτεινότητα.

Τα κοινά τους σημεία;

Παρόλο που είναι αυτοτελή, έχουν όλα την ίδια προφορικότητα και την μορφή εξομολογητικής ποίησης. Όλα τα κείμενα μου ίσως να βγάζουν μία κάποια μελαγχολία.

Τι μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για εσένα;

Είμαι πολύ οπτικός τύπος, οπότε οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης. Από κάτι φαινομενικά εύκολο όπως ένα ζευγαράκι να φιλιέται, σε κάτι άκυρο, που απλώς μου γέννησε κάποιο συναίσθημα.

Μου αρέσει ότι βλέπω και μου αρέσει να το μετατρέπω σε λέξεις και να του προσδίδω κάτι ονειρικό, με μικρή δόση dark, κάτι εφιαλτικό..

Σε τι διάστημα σύλλεξες τα ποιήματα;

 

Τα ποιήματα που έχουν μπει στο αντι-ρομάντζο έχουν γραφτεί σε διάστημα 2-3 χρονών. Στην περίοδο αυτή έχω υπάρξει σε Ρέθυμνο, Θεσσαλονίκη και Αθήνα και σε πολύ διαφορετικές ψυχολογικές περιόδους. Αλλά και πάλι όποιος το διαβάσει θα βρει μια συνέχεια και ας είναι αυτοτελή.

Ποιοι σε έχουν επηρεάσει στην γραφή σου;

Λατρεύω και σίγουρα με έχει επηρεάσει βαθύτατα η Anne Sexton, η οποία γράφει και αυτή εξομολογητική ποίηση (εκτός των άλλων) και είχε το καταθλιπτικό στοιχείο μέσα της .

Put your ear down close to your soul and listen hard. -Anne Sexton”.

Στο ίδιο μήκος κύματος αγαπώ και έχει εισβάλει στην γραφή μου η Sylvia Plath, ενώ λατρεύω για την εφιαλτικότητα που βγάζει στο γράψιμο του τον Poe.

Αυτήν την περίοδο με τι ασχολείσαι;

Τρέχω ακόμα για την προώθηση του βιβλίου μου μαζί με τον εκδοτικό οίκο που εξέδωσε το αντι-ρομάντζο, εκδόσεις Γαβριηλίδης. Έχει κάνει ήδη εξαιρετική προωθητική δουλειά και τον ευχαριστώ τα μέγιστα για αυτό, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε τις παρουσιάσεις και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως το Ηράκλειο, όπου μεγάλωσα. Πάντα γράφω, κυκλοφορώ συνεχώς στην Αθήνα για πηγές έμπνευσης, πιστεύω πως πρόκειται για μια άκρως ρομαντική πόλη και συνεχίζω να διδάσκω στο σχολείο.

 

Είσαι καθηγήτρια;

Όχι είμαι δασκάλα σε ένα ιδιωτικό σχολείο και κάνω Αγγλικά σε μικρά παιδάκια, από νηπιαγωγείο έως 4η δημοτικού. Να σου πω την αλήθεια δεν με είχα φανταστεί ποτέ δασκάλα για παιδάκια, αλλά τελικά μου αρέσει πολύ. Μια ατάκα τους μου γεμίζει όσο τίποτα άλλο την ημέρα. Τα λατρεύω.

Τι να περιμένουμε στην συνέχεια σου ως ποιήτρια-συγγραφέας;

Κοίτα όπως σου πα πάντα γράφω. Τώρα για την ώρα έχω πλήρες πρόγραμμα, αλλά συνεχίζω τακτικά την συγγραφή. Μόλις βρω λίγο περισσότερο ελεύθερο χρόνο σίγουρα θα γράψω πιο αποφασιστικά. Ένα ακόμα καλό του να είσαι δασκάλα είναι οι μαρκοσκελέστατες καλοκαιρινές διακοπές. Για μένα σημαίνει διακοπές σε κάποιο από τα πανέμορφα ελληνικά νησιά μας, με ησυχία, χαρτί και στυλό.

Ευχαριστούμε την Βανίλια_Bistrot για την φιλοξενία της και τον εξαιρετικό Αποστόλη Αργυρόπουλο για τις φωτογραφίες του.

Check Anti_romantzo instagram

Σχόλια