Πολλές οι ανακατατάξεις για το ΕΚΠΑ – Δες τα τελευταία νέα!

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) επεκτείνεται στη Στερεά Ελλάδα, με πρώτη στάση στη νησιωτική Χαλκίδα.

Σήμερα το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος έχει τμήματα σε Χαλκίδα, Λαμία, Καρπενήσι, Θήβα και Αμφισσα. Ωστόσο, με βάση τον στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος θα σπάσει και οι σχολές της Χαλκίδας θα αλλάξουν αντικείμενο και θα μετατραπούν σε παράρτημα του ΕΚΠΑ.

Η πρόταση που μελετάται έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος και των δημοτικών αρχών των πόλεων της περιφέρειας, που ζητούν την ίδρυση νέου πανεπιστημίου στη Στερεά Ελλάδα.

Σε συνάντηση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, όπως γράφει η Καθημερινή, με τις διοικήσεις του ΕΚΠΑ και του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας ανακοινώθηκε η πρόταση του ΕΚΠΑ σχετικά με την ανάπτυξη του Συγκροτήματος Χαλκίδας, στα Ψαχνά.

Πιο αναλυτικά:

• Στο Συγκρότημα λειτουργούν δύο σχολές με έξι τμήματα. Η Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών με τα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Αυτοματισμού και Μηχανικών Αεροσκαφών και η Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας με το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και το τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού. Το ΕΚΠΑ προτείνει στη θέση της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας να ιδρύσει το τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών και Διαχείρισης Λιμένων και στη θέση της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών, τμήμα Αεροδιαστημικής Τεχνολογίας. Επίσης, το ΕΚΠΑ προτίθεται να ιδρύσει τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου.

• Σε δεύτερη φάση γίνεται πρόταση να δημιουργηθεί Σχολή Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής και Αειφορίας με δύο τμήματα (το Ολοκληρωμένης Αγροτικής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων και το Διατροφολογίας και Διαιτολογίας). Στο πλαίσιο της νέας αυτής σχολής θα σχεδιαστεί να λειτουργήσουν και διεπιστημονικά προγράμματα σπουδών σε συνεργασία με άλλα τμήματα του ΕΚΠΑ, όπως, ενδεικτικά, στα αντικείμενα που αφορούν την τεχνολογία τροφίμων και αγροτικών προϊόντων, τη διαχείριση ενέργειας και κλίματος και την αξιοποίηση πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς. Η διδασκαλία θα μπορεί να γίνεται στις εγκαταστάσεις της Χαλκίδας ή της Αθήνας.

• Θα εξεταστούν άμεσα η δυνατότητα δημιουργίας μιας Τεχνόπολης στην περιοχή της Χαλκίδας και η σταδιακή εγκατάσταση σε αυτή πανεπιστημιακών και γενικότερα ερευνητικών μονάδων τεχνολογικής καινοτομίας.

• Το ΕΚΠΑ θα εξετάσει τη σκοπιμότητα λειτουργίας στη Θήβα διετών προγραμμάτων σπουδών σε αντικείμενα τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, όπως, μεταξύ άλλων, το ψηφιακό μάρκετινγκ και εμπόριο, οι τεχνικοί τεχνολογίας τροφίμων και ποτών, οι τεχνικοί φαρμακευτικών προϊόντων, η πρακτική λογιστική και τα στελέχη μάρκετινγκ.

Από την άλλη, τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να δημοσιοποιηθεί από το υπουργείο Παιδείας το νομοσχέδιο για την απορρόφηση του ΤΕΙ Ηπείρου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, χωρίς αλλαγές στην πρόταση που έχει παρουσιαστεί από τα δύο ιδρύματα.

Δείτε εδώ και το προσχέδιο για τα άλλα 3 νέα τμήματα εντός Αθήνας που θα δημιουργηθούν στο ΕΚΠΑ!

Πηγή: Foititikanea.gr

Σχόλια