Η ποτοποιϊα Κλειδαρά που παράγει το ξακουστό Ούζο Πιτσιλαδή ξεκινάει στις αρχές του 19ου αιώνα όταν βρίσκουμε την οικογένεια να ζεί στην Πέργαμο της Μικράς Ασίας.

Η ιστορία της ποτοποιίας Πιτσιλαδή

Τότε ήταν που ο Βασίλειος Πιτσιλαδής άφησε την Πέργαμο της Μικράς Ασίας και εγκαταστάθηκε με την πολυμελή οικογένεια του, οκτώ παιδιά , στο Πλωμάρι της Λέσβου. Δύο από τους γιους του, ο Γιάννης και ο Παναγιώτης είχαν μάθει την τέχνη του οινοποιού – αποσταγματοποιού και έστηναν τα καζάνια τους στο Πλωμάρι  διπλα στον ποταμό Δεσούντα.

Ο Παναγιώτης Πιτσλαδής που θεωρείται ο ιδρυτής της ποτοποποιίας Πιτσιλαδή  αρχικά, απόσταζε σύκα, σταφύλια, κούμαρα, βατόμουρα, καθώς και οινόπνευμα με γλυκάνισο για να φτιάξει το δικό του ούζο. Παράλληλα ασχολήθηκε και με την παραγωγή κρασιού. Το 1892 πήρε την πρώτη επίσημη άδεια λειτουργίας από το τουρκικό κράτος και συνέχισε τη δραστηριότητα της επιχείρησης έως το θάνατο του το 1919.

ούζο Πιτσιλαδή

Μαζί του απασχολούνταν και οι δύο γιοί του Βασίλης και Γιάννης, οι οποίοι από τα τέλη του 1928, εκτός από ούζο και κονιάκ είχαν ξεκινήσει την παραγωγή λικέρ και διάφορων ηδύποτων.
Στα τέλη της δεκαετίας του ’20 τα προϊόντα της Ποτοποιίας διατίθεντο πλέον με ετικέτα στην οποία απεικονίζονταν ένας αετός , σύμβολο της σημαίας της απελευθέρωσης της Μυτιλήνης. Το 1950 η Ποτοποιία αποκτά τη νέα ετικέτα της με τα κίτρινα και κόκκινα χρώματα, ετικέτα που χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα.Μετά τον θάνατο των δύο αδελφών, τα ηνία της επιχείρησης αναλαμβάνει ο γιος της Μυρσίνης Πιτσιλαδή (αδελφής του Βασίλη και του Γιάννη ) και του Γιάννη Κλειδαρά, ο Παντελής Κλειδαράς ο οποίος δούλευε σαν βοηθός.

Από το 1957 και μετά η ποτοποιία Πιτσιλαδή εξειδικεύεται μόνο στην παραγωγή του ούζου, το οποίο τη δεκαετία του ‘70 και για μικρό χρονικό διάστημα εξαγόταν στην Αυστραλία.
Το 1984 η ποτοποιία περνάει στα χέρια του Γιάννη Κλειδαρά, γιος του Παντελή Κλειδαρά, ο οποίος πιστός στην οικογενειακή παράδοση συνεχίζει μέχρι και τις μέρες μας την παραγωγή του ούζου με τον ίδιο πατροπαράδοτο τρόπο.

Παρασκευή του ούζου Πιτσιλαδή

Πρόκειται για ένα αυθεντικό ούζο Πλωμαρίου, μοναδικής ποιότητας, μικρής παραγωγής, από 100% απόσταγμα. Η παραγωγή του ούζου ξεκινά με μούσκεμα του γλυκάνισου και των σπόρων δημητριακών σε θαλασσινό νερό ,μη χρησιμοποίηση ζάχαρης για την επίσπευση της διαδικασίας και απόσταξη σε παλιούς χάλκινους άμβυκες σε φωτιά με ξύλα ελιάς. Οικογενειακή συνταγή που δεν έχει αλλάξει από την ίδρυση της Ποτοποιίας, με έμφαση στην ποιότητα που σύμφωνα με τη φιλοσοφίας της Ποτοποιίας προέχει της παραγωγής.

Οι ετικέτες που παράγει η εταιρεία και οι συσκευασίες τους:

  1. Πιτσιλαδή Εξ’ αποστάσεως 100% ούζο Πλωμαρίου 42% vol. 0,2lt, 0,7lt

Η νοοτροπία της ποτοποιίας μέσα σε αυτά τα 120 και χρόνια παραμένει σταθερή «η ποιότητα προέχει της παραγωγής».

Ωδή στο Ούζο: Ούζο Δίμηνο Μυτιλήνης

Σχόλια