Απεργία στα ΚΤΕΛ και δείτε ποιοι δεν συμμετέχουν!

Προβλήματα στις μετακινήσεις αναμένεται να προκαλέσει η 24ωρη πανελλαδική απεργία στα ΚΤΕΛ την Πέμπτη (29/03).

Συγκεκριμένα, η απεργία στα ΚΤΕΛ έχει ξεκινήσει το πρωί της Πέμπτης 29ης Μαρτίου στις 06.00 συγκεκριμένα και θα ολοκληρωθεί ένα 24ωρο αργότερα. Στην ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος (ΟΣΜΕ) τονίζει ότι η απεργία είναι αντίδραση για τις απολύσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα. Στα Γιάννενα απολύθηκαν 8 εργαζόμενοι μεταξύ των οποίων και δύο συνδικαλιστές. «Γενικεύεται η μέθοδος απομάκρυνσης του μόνιμου προσωπικού» τονίζει η ΟΣΜΕ και συνεχίζει, «δημιουργείται καθεστώς εργασιακής ζούγκλας με εργαζόμενους των 586 ευρώ».

Ποια θα πραγματοποιήσουν δρομολόγια κανονικά

1)ΚΤΕΛ Λάρισας

Το ΚΤΕΛ Λάρισας Α.Ε. ενημερώνει το επιβατικό του κοινό ότι αύριο Πέμπτη 29 Μαρτίου, ημέρα της πανελλαδικής απεργίας του προσωπικού των ΚΤΕΛ, θα διενεργηθούν όλα τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ κανονικά. Το επιβατικό κοινό του ΚΤΕΛ Λάρισας θα εξυπηρετηθεί κανονικά οε όλες τις γραμμές του, «η δε απεργία δεν θα επηρεάσει καθόλου την ομαλή λειτουργία του ΚΤΕΛ» σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση. Για κρατήσεις για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη στο τηλέφωνο 2410-567600.

2)ΚΤΕΛ Μεσσηνίας

Κανονικά θα πραγματοποιούνται όλα τα δρομολόγια του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μεσσηνίας την Πέμπτη. Αυτό διευκρινίζει με ανακοίνωσή του ο εν λόγω φορέας, με αφορμή την 24ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει για αύριο η πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα ΚΤΕΛ της χώρας.

3)ΚΤΕΛ Σερρών

Κανονικά θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια του υπεραστικού ΚΤΕΛ Σερρών την Πέμπτη, ημέρα που προκήρυξε πανελλαδική απεργία η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας ζητώντας – μεταξύ άλλων -άμεση ανάκληση των απολύσεων, διακοπή της ανάθεσης σε εργολάβους του έργου των ΚΤΕΛ, φραγμό στη σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας με εξευτελιστικούς όρους. «Τα δρομολόγια θα γίνουν κανονικά, δε συμμετέχουν οι εργαζόμενοι του ΚΤΕΛ Σερρών στην απεργία, διότι το 90% είναι και μέτοχοι» δήλωσε στην ΕΡΤ Σερρών ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Σερρών Ηλίας Παπαγεωργίου.

4)ΚΤΕΛ Αχαΐας

Κανονικά τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ Αχαΐας Από την ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος(ΟΣΜΕ) εξαγγέλθηκε η πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας του προσωπικού των ανά την χώρα ΚΤΕΛ ΑΕ και ΚΤΕΛ για την 29-3-2018 ημέρα Πέμπτη από ώρα 6:00 πμ έως 6:00 πμ της επομένης διεκδικώντας ανάκληση απολύσεων, διακοπή ανάθεσης έργου σε εργολάβους(πράκτορες) ,κλπ..

“α) Τα ΚΤΕΛ ΑΕ και ΚΤΕΛ δεν απεργούν β)  Όλα τα προγραμματισμένα δρομολόγια θα πραγματοποιηθούν κανονικά από τους ιδιοκτήτες των λεωφορείων, οι οποίοι αποτελούν το 90% περίπου των εργαζομένων”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΤΕΛ Αχαΐας και συνεχίζει: “Ο ισχυρισμός της ΟΣΜΕ περί δήθεν «αθρόας»απόλυσης εργαζομένων με σκοπό των μετόχων και όλα όσα ισχυρίζεται, είναι αναληθής, συκοφαντικός για τα ΚΤΕΛ και παραπλανητικός και αποσκοπεί στην δημιουργία εντυπώσεων και μόνο, αφού αφορά μεμονωμένη περίπτωση ΚΤΕΛ από τα 62 υφιστάμενα. Η δε πρακτόρευση για έκδοση εισιτηρίων εφαρμόζεται επί σειρά δεκαετιών  και δεν μπορεί να διακοπεί, δεδομένου ότι ο θεσμός αυτός λειτουργεί υπέρ της εξυπηρέτησης του επιβάτη. Θα πρέπει όλοι να γνωρίζετε ότι τα ΚΤΕΛ απαρτίζονται από ιδιοκτήτες λεωφορείων οι οποίοι σύμφωνα  με το νόμο προσλαμβάνουν και απολύουν τους οδηγούς τους και έχουν την ευθύνη συντήρησης και φύλαξης των λεωφορείων τους. Μετά τη μετατροπή τους σε ανώνυμες εταιρείες διατηρήθηκε το ιδιότυπο καθεστώς λειτουργίας τους ως νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δίκαιου που δεν επιδοτούνται από το Κράτος όπως συμβαίνει με τον ΟΑΣΑ, τον ΟΑΣΘ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Θα πρέπει δε να ληφθεί υπόψη ότι η αύξηση των λειτουργικών δαπανών (καύσιμα, συντήρηση), η μείωση της επιβατικής κίνησης και η σημαντική περικοπή των αποζημιώσεων από την δωρεά μεταφορά μαθητών, τη διακίνηση ΑμεΑ και πολυτέκνων, κλπ., έχει καταστήσει ασύμφορη και σε πολλές περιπτώσεις ελλειμματική την εκμετάλλευση των λεωφορείων. Παρ’όλα αυτά θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι εργαζόμενοι στα ΚΤΕΛ συγκαταλέγονται στις πλέον ευνοούμενες κατηγορίες εργαζομένων, αφού οι μειώσεις των αποδοχών τους δεν ξεπερνούν το 5-10%. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στα πλαίσια του κοινωνικού χαρακτήρα λειτουργίας των ΚΤΕΛ και λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση, την οποία βιώνουν όλοι οι Έλληνες η Ομοσπονδία μας από το έτος 2010 διατήρησε το κόμιστρο στα ιδία επίπεδα, με εξαίρεση τον ΦΠΑ που τον επιβάλλει το Κράτος. Παρακαλούμε τα μέσα ενημέρωσης για την απρόσκοπτη μετακίνηση των επιβατών να ανακοινώσουν ότι τα ΚΤΕΛ δεν απεργούν και τα προγραμματισμένα δρομολόγια θα διεξαχθούν κανονικά”.

Πηγή: Foititikanea.gr

Σχόλια