Ποιες είναι οι αυθεντικές ιστορίες πίσω από τα παραμύθια της Disney; Διάβασέ τις παρακάτω….

Επιμέλεια: Κική Φωτοπούλου

Από την “Σταχτοπούτα” μέχρι την “Μικρή Γοργόνα”, οι πραγματικές ιστορίες που κρύβονται πίσω από τις αγαπημένες μας ταινίες της Disney είναι πιο σοκαριστικές και βίαιες απ’όσο μπορούμε να φανταστούμε.

Η Disney είναι μία βιομηχανία, η οποία στηρίζεται κυρίως στη μαγεία και στην ευτυχία. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζουμε! Για όλα τα παιδιά του κόσμου, οι ταινίες της Disney αντικατοπτρίζουν στην πραγματικότητα τα όνειρα που κάνουν. Οι ιστορίες συναρπάζουν τα παιδιά από το 1937, όταν δημιουργήθηκε η πρώτη ταινία, “Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι”.

Οι γονείς, οι παππούδες και οι γιαγιάδες, μοιράζονται τις αγαπημένες τους ταινίες Disney με τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Κάθε κορίτσι ταυτίζεται με μία πριγκίπισσα, ενώ κάθε αγόρι με έναν ήρωα. Και θέλουν να γίνουν σαν αυτούς. Έτσι οι ταινίες αυτές λατρεύονται από μικρούς και μεγάλους!

Παρόλα αυτά η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική και οι δημιουργοί της Disney αδυνατούν να συμπεριλάβουν όλα τα αληθινά στοιχεία, καθώς κάποια από αυτά είναι ακατάλληλα για τα παιδιά. Για το λόγο αυτό διαφοροποιούνται.

Κοιτώντας μέσα στα παραμύθια

1. ΠΙΝΟΚΙΟ

Οι άνθρωποι όταν ακούμε “πινόκιο” μας έρχεται στο μυαλό αυτή η γλυκιά μαριονέτα, η οποία ονειρεύεται να γίνει κάποτε αληθινό αγόρι.

Η ταινία της Disney αναφέρει μια σειρά περιπετειών της μαριονέτας αυτής, με το φίλο και τον σύμβουλό της, Jiminy Cricket, και πώς τελικά την οδηγούν στο όνειρό της… Να γίνει άνθρωπος.

Η πραγματικές ιστορίες της Disney

Ο πραγματικός δημιουργός του Πινόκιο, Carlo Collodi, είχε πλάσει μία διαφορετική εικόνα. Στόχευε να δείξει στα παιδιά τις συνέπειες του να είναι κανείς κακός.

Ο Πινόκιο του Carlo ήταν σκληρός και κακόβουλος. Επιπλέον, ο Jiminy Cricket ήταν απλώς ένας γρύλος, ο οποίος όταν επιχείρησε να δώσει στον Πινόκιο κάποιες καλές συμβουλές, η μαριονέτα τον σκότωσε με ένα σφυρί.

Ο Πινόκιο συνεχώς βασανίζεται σ΄όλη τη διάρκεια της ιστορίας και τιμωρείται για την κακή του συμπεριφορά. Ο Carlo Collodi αρχικά ήθελε να τελειώσει το παραμύθι του με τον θάνατο του Πινόκιο, αλλά μια αναπάντεχη κατακραυγή από τους θαυμαστές, τον ανάγκασε να το συνεχίσει. Έτσι αποφάσισε ότι η ζωή του Πινόκιο θα γλιτώσει, με αντάλλαγμα όμως ακόμη πιο σκληρές και φριχτές τιμωρίες στο εξής.

2. Η ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ

Πρόκειται για ένα πολύ κλασικό παραμύθι…

Οι πραγματικές ιστορίες της Disney

Η πραγματική ιστορία έχει μία ανάλογη αρχή με το κανονικό παραμύθι: η πριγκίπισσα, η οποία ονομάζεται Τάλια, τρυπάει το δάχτυλό της σε μία δηλητηριασμένη βελόνα και πέφτει σε βαθύ ύπνο, εκπληρώνοντας μια προγενέστερη προφητεία.

Η συνέχεια όμως της ιστορίας είναι πολύ φριχτή για να την αφηγηθεί κανείς σε ένα παιδί.

Ο άντρας που έρχεται να “σώσει” την Τάλια, είναι βασιλιάς και όχι πρίγκιπας. Τη φιλάει, αλλά εκείνη δεν ξυπνάει. Τότε, «συγκεντρώνει τους καρπούς της αγάπης της», με άλλα λόγια τη βιάζει ενώ κοιμάται. Εννιά μήνες αργότερα, φέρνει στον κόσμο δίδυμα και το ένα από αυτά ρουφάει το δηλητήριο από το δάχτυλό της και εκείνη συνέρχεται.

Η Τάλια και ο βασιλιάς ερωτεύονται, αλλά ο βασιλιάς είναι παντρεμένος. Μαθαίνοντας αυτά η βασίλισσα, δίνει διαταγή να θανατωθούν τα δίδυμα, να μαγειρευτούν και να φαγωθούν από τον ανήξερο βασιλιά.

Ευτυχώς το σχέδιό της δεν πέτυχε! Έτσι η ιστορία είχε αίσιο τέλος. Αν και αυτό μας μάρανε μετά απ’όλα αυτά.

3. Η ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ

Η Σταχτοπούτα 2, η οποία δημιουργήθηκε το 2002, ανατρέπει τα δεδομένα και αποδεικνύει ότι οι ετεροθαλείς αδερφές της Σταχτοπούτας δεν είναι τόσο κακές όσο νομίζαμε. Μία από αυτές, η Αναστασία, ερωτεύεται με έναν αρτοποιό και η σχέση τους ενθαρρύνεται από την Σταχτοπούτα.

Οι πραγματικές ιστορίες της Disney

Ωστόσο, η πραγματική ιστορία δεν είναι τόσο αθώα!

Οι δύο αδερφές κόβουν διάφορα μέρη από τα πόδια τους, για να μπορέσουν να μπουν στο παπούτσι. Κάποια περιστέρια έσπευσαν να δείξουν στον πρίγκιπα το αίμα στο παπούτσι, οπότε δεν ξεγελάστηκε.

Στο τέλος της ιστορίας, οι αδερφές παρευρίσκονται στο γάμο της Σταχτοπούτας, όχι όμως από χαρά και αγάπη, αλλά για να ανακαλύψουν τα περιστέρια που προηγουμένως τις πρόδωσαν.

4. Η ΜΙΚΡΗ ΓΟΡΓΟΝΑ

Στην εκδοχή της ιστορίας του Hans Christian Andersen, η Άριελ έκανε συμφωνία με μία “θαλάσσια μάγισσα” να της δώσει ένα ζευγάρι πόδια και να την κάνει από γοργόνα άνθρωπο, ώστε να μπορέσει να προσεγγίσει τον πρίγκιπά της, με αντάλλαγμα τη φωνή της.

Οι πραγματικές ιστορίες της Disney

Ωστόσο, μέρος της συμφωνίας αυτής ήταν ότι σε κάθε βήμα που θα κάνει θα νιώθει σαν να πατάει θρυμματισμένα γυαλιά. Αν κατάφερνε να φιληθεί με τον πραγματικό έρωτα, θα παρέμενε άνθρωπος, διαφορετικά θα πέθαινε.

Ο πρίγκιπας όμως, δεν είδε ποτέ το πρόσωπο της Άριελ, όταν τον έσωσε κι έτσι εκείνη καταλήγει να παντρευτεί άλλον. Η θαλάσσια μάγισσα προτείνει στην Άριελ να γυρίσει πίσω ως γοργόνα αντί να πεθάνει.

Εκείνη φυσικά δε δέχεται. Στην πραγματική ιστορία της Disney, η Άριελ αποφασίζει να πέσει στον ωκεανό και “διαλύεται” σε θαλάσσιο αφρό.

5. ΜΠΑΜΠΙ

Ο Μπάμπι είναι ένα παραμύθι που εξελίσσεται στο δάσος, δείχνοντάς μας την ζωή εκεί. Παρόλα αυτά η ρεαλιστική εικόνα είναι πιο σκληρή, διότι παρουσιάζονται οι συνθήκες επιβίωσης και η συμπεριφορά του ανθρώπου ενάντια στη φύση.

Οι πραγματικές ιστορίες της Disney

Και το βιβλίο όμως είναι αρκετά βίαιο. Ο Μπάμπι στην πρώτη του βόλτα στο δάσος, βλέπει ένα ποντίκι και το σκοτώνει, ενώ ταυτόχρονα ακούει συνομιλίες άλλων ζώων, που απειλούν το ένα το άλλο με θάνατο.

Αργότερα, αφού ένας κυνηγός πυροβολήσει τον Μπάμπι και ένα άλλο ελάφι, ο Πρίγκιπας του μαθαίνει να περπατάει κυκλικά και να στάζει το αίμα, έτσι ώστε ο κυνηγός να μπερδεύεται. Ο Πρίγκιπας έδειξε επίσης στο Μπάμπι το σώμα του νεκρού κυνηγού στο τέλος της ιστορίας, για να αποδείξει ότι ο άνθρωπος δεν είναι παντοδύναμος.

Κινηματογραφικά Παραμύθια του Προλεταριάτου

Πηγή: All that is interesting.com

Σχόλια