Αυτές οι γυναίκες έβαλαν σίγουρα το λιθαράκι τους στην εξέλιξη της μουσικής βιομηχανίας!

Μπορεί αν είναι δυνατόν να μην ξέρεις τα ονόματά τους αλλά σίγουρα μπορείς να αναγνωρίσεις τις φωνές τους. Πέντε γυναίκες που χάραξαν τα αρχικά τους στην ιστορία της μουσικής, τόσο με τη χροιά όσο και με την προσωπικότητά τους.

1. Janis Joplin

Στα μόλις 27 χρόνια που έζησε, είναι ασφαλές να πούμε ότι η Janis Joplin πήρε “σβάρνα” τις τέχνες με πολύ μεγάλη επιτυχία. Το Γουντστοκ, το βραβείο Grammy, η σόλο και όχι μόνο καριέρα, δεν είναι πάρα αναφορές μιας εξαιρετικά ενδιαφέρουσας βιογραφίας, η οποία σε κάνει να αναρωτιέσαι τι άλλο θα είχε καταφέρει αν είχε ζήσει περισσότερο.


“Don’t compromise yourself. You are all you’ve got.”


Ένα τραγούδι για ν’ ακούσεις: Piece of my heart, φυσικά.

Και το προσωπικό μου αγαπημένο: Little Girl Blue, συγγνώμη Nina.

 

2. Aretha Franklin

Από τη λίστα δε θα μπορούσε να λείπει η βασίλισσα της soul, Aretha Franklin. Ήταν η πρώτη γυναίκα που μπήκε στο Rock and Roll Hall of Fame, ενώ αποτέλεσε τη δεύτερη πιο πολυβραβευμένη των Grammy, με 18 βραβεία στην κατοχή της. Το 1985, η φωνή της ανακυρήχθηκε “εθνικό αγαθό(και δε μπορώ να πω ότι αναρωτιέμαι γιατί).


“Don’t say Aretha is making a comeback, because I’ve never been away!”


Ένα τραγούδι για ν’ ακούσεις: Α change is gonna come.

Διάβασε εδώ: Έφυγε από τη ζωή η Αρίθα Φράνκλιν

3. Edith Piaf

Τέσσερις λέξεις.

La vie en rose.

Η μεγαλύτερη τραγουδίστρια της Γαλλίας, με μια ζωή γεμάτη ταραχές, απώλειες, έρωτα, επιτυχία και αλκοόλ. Μια καριέρα που ξεκίνησε στους δρόμους, όταν εκείνη ήταν μόλις 9 ετών και συνεχίστηκε μέχρι το τέλος της ζωής της παρά το οποιοδήποτε κοινωνικό ή προσωπικό εμπόδιο που βρέθηκε στο δρόμο της.

Αν δεν έχεις δει την ταινία για τη ζωή της, να τη δεις. Απόψε.

Προς το παρόν δες εδώ το αναλυτικό αφιέρωμά μας στην ζωή της και τους πιο συγκινητικούς της στίχους!


As far as I’m concerned, love means fighting, big fat lies, and a couple of slaps across the face.


Ένα τραγούδι για ν’ ακούσεις: Ε είπαμε, La vie en rose.

4. Billie Holiday

Επόμενη στη λίστα, η μεγάλη φωνή της jazz, Billie Holiday, της οποίας η φυσιογνωμία συνδέθηκε με τις λευκές γαρδένιες στα μαλλιά της. Η βιογραφία της είναι, ίσως, από τα πιο συναρπαστικά πράγματα που θα διαβάσεις αφού εκεί αποτυπώνεται η ζωή της στα γκέτο, ο σφοδρός ρατσισμός που δέχτηκε, η σχέση με τα ναρκωτικά και την αστυνομία.


“I never hurt nobody but myself and that’s nobody’s business but my own.”


Ένα τραγούδι για ν’ ακούσεις: All or nothing at all.

5. Μαρία Κάλλας

Τέλος, η παγκοσμίου φήμης ντίβα της όπερας Μαρία Κάλλας, η φωνή της οποίας κόσμησε τη Σκάλα του Μιλάνου, τη Μητροπολιτική Όπερα της Ν. Υόρκης, την Όπερα των Παρισίων αλλά και ολόκληρη την πορεία της όπερας στο χρόνο.
Μια γυναίκα που συνέχισε να λάμπει παρά την ψυχολογική κατάσταση στην οποία την άφησε η ιστορία της με τον Αριστοτέλη Ωνάση, καθώς και την ασθένειά της που σταδιακά διέβρωσε τη φωνή της.


“You are born an artist or you are not. And you stay an artist, dear, even if your voice is less of a fireworks. The artist is always there.”


Ένα τραγούδι για ν’ ακούσεις: Την ερμηνεία της στην Tosca.

Αν θέλαμε να αναφέρουμε κι άλλες σίγουρα μπορούν να συμπεριληφθούν και οι Bjork, Madonna, Norah Jones, Etta James, Ella Fitzgerald και πολλές ακόμη!

Σχόλια