Δες σε ποια θέση είναι η Ελλάδα!

Η πολύωρη εργασία είναι ένα θέμα που έχει πολλές φορές τεθεί ως πρόβλημα σε πολλές χώρες. Νέα δεδομένα από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) περιλαμβάνουν 35 χώρες από ολόκληρο το κόσμο, όπου οι πολίτες εργάζονται πολύ. Πρώτοι στην κατάταξη είναι οι Μεξικανοί με 2.255 ώρες τον χρόνο, που ισοδυναμούν με 43 ώρες την εβδομάδα.

Οι λόγοι που το Μεξικό είναι στην πρώτοι θέση είναι αρκετή. Συγκεκριμένα, η  κουλτούρα αλλά και κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες παίζουν πολύ ενεργό ρόλο, αφού λόγω του μεγάλου φόβου της ανεργείας, σε συνδυασμό με τους χαλαρούς εργατικούς νόμους, σπάνια εφαρμόζεται η 48ωρη εβδομαδιαία εργασία.

πολύωρη εργασία

Δύο θέσεις μετά το Μεξικό, στην τρίτη θέση βρίσκουμε την Νότια Κορέα, η οποία οφείλει την οικονομική της άνθιση σε μεγάλο βαθμό στην πολύωρη εργασία. Βέβαια, μετά από ανησυχίες λόγω των κοινωνικών προβλημάτων και λόγω του χαμηλού ποσοστού γεννήσεων, ο Πρόεδρος Μοοn Jae-in μείωσε τον χρόνο εργασίας δίνοντας ταυτόχρονα στους εργαζόμενους “το δικαίωμα ανάπαυσης”.

Αναφορικά με την Ελλάδα, οι πολίτες εργάζονται τις περισσότερες ώρες σ’ όλη την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, 2.035 ώρες τον χρόνο οι οποίες μας φέρνουν στην τέταρτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Δες εδώ 5 επαγγέλματα με αυξημένη ζήτηση στην αγορά εργασίας!

Έκπληξη προκαλεί ότι χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο ή η Γερμανία είναι πολύ χαμυλότερα στην κατάταξη του ΟΟΣΑ.

Μάλιστα, σε αντίθεση με την πρωτιά του Μεξικό στην τελευταία θέση θα βρούμε τη Γερμανία, όπου οι άνθρωποι εργάζονται 892 ώρες λιγότερες από τους Μεξικανούς, δηλαδή μόλις 1.363. Βέβαια, οι γερμανοί παρότι εργάζονται τις λιγότερες ώρες έχουν πολύ υψηλά επίπεδα παραγωγικότητας. Σε γενικά πλαίσια ένας γερμανός εργαζόμενος είναι 27% περισσότερο παραγωγικός από έναν βρετανό εργαζόμενο.

Τέλος, οι Ολλανδοί, οι Γάλλοι και οι Δανοί εργάζονται λιγότερες από 1.500 ώρες κατά μέσο όρο τον χρόνο. Μήπως θα έπρεπε να πάρουμε παράδειγμα από τους Δανούς, αφού βρίσκονται στην πρώτη θέση των εργαζομένων που επιτυγχάνουν την απόλυτη ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής σε ολόκληρο το κόσμο!

Κεντρικη φωτογραφια: Rawpixel.com/Shutterstock

Σχόλια