Για όλες τις φορές που νιώθεις ότι έχεις μείνει στάσιμος, ότι έχεις “κολλήσει”, ότι προβληματίζεσαι για την πορεία σου αλλά και τα άτομα που έχεις δίπλα σου, μία είναι η λύση. Η επανεκκίνηση.

Πόσες φορές άραγε ένιωσες πως η καθημερινότητά σου απλά «κυλάει»; Πως έχεις εγκλωβιστεί σε μια ρουτίνα που απλώς αφήνει το χρόνο να ξεγλιστρά χωρίς κανένα οίκτο; Πως αναλώνεσαι συνεχώς σε σκέψεις και όχι σε πράξεις; Πόσα «θέλω» άφησες να θαφτούν μπροστά στην αναποφασιστικότητα και το φόβο να ρισκάρεις; Πόσα ακατάλληλα άτομα άφησες να μπουν και να επηρεάσουν τη ζωή σου; Ε, μάλλον ήρθε η ώρα για μια αλλαγή.

Ήρθε η ώρα να αλλάξεις νοοτροπία και καταστάσεις. Να αφήσεις το φόβο, τη δειλία, τη διαρκή περισυλλογή για τα πάντα. Και ίσως έφτασε η στιγμή που χρειάζεται να κάνεις έναν επαναπροσδιορισμό, ένα restart. Σε όλα. Σε φιλίες, σε σχέσεις, σε προτεραιότητες, σε όνειρα, σε συνήθειες. Μια ανασυγκρότηση. Εκεί που κάθεσαι, τα βάζεις όλα κάτω και αξιολογείς, προκειμένου να μπορέσεις αργότερα να μεταβείς σε αλλαγές με μεγαλύτερη σιγουριά κι ευκολία.

Σκέψου την καθημερινότητά σου. Τι κάνεις για να γεμίσεις τη μέρα σου; Αυτές οι ενέργειες σε καλύπτουν πραγματικά; Θέλεις να κάνεις κάποιες αλλαγές; Αν ναι, τι θα σε έκανε να νιώθεις πιο πλήρης, μέσα σε εφικτά πλαίσια; Σίγουρα κάτι προέκυψε στο μυαλό σου. Ε λοιπόν, τι σε εμποδίζει να το κάνεις; Πάρε πρωτοβουλίες, ώθησε τον εαυτό σου προς τον επαναπροσδιορισμό. Όσο λειτουργείς σαν μηχανή, άλλο τόσο κουράζεσαι, άλλο τόσο η ψυχή σου αντιδρά υπερφορτωμένη απ’ την καταπίεση. Γι’ αυτό, άσε τη ρουτίνα και γέμισέ την καθημερινότητά σου με πράγματα που σε ευχαριστούν.

επαναπροσδιορισμός

Έχεις πιάσει πολλές φορές τον εαυτό σου να σκέφτεται με τις ώρες και άκρη να μην μπορεί να βρει, να μη βλέπει ένα φως στο τέλος του τούνελ, αντιθέτως, να εγκλωβίζεται μέσα σε αυτό. Τελευταία, οι φορές αυτές όλο και αυξάνονται, όλο και πιο συχνά κλείνεσαι σε σένα, όλο και πιο συχνά βρίσκεσαι αντιμέτωπος με τον ίδιο τον εαυτό σου. Διλήμματα, ερωτηματικά κι όλα περιβαλλόμενα από μια βαθύτατη θλίψη, ικανή να σου αφαιρέσει ακόμα λίγα κομμάτια του εαυτού σου. Δεν είσαι ευχαριστημένος. Πολλά σου φταίνε, άλλα σε πειράζουν, άλλα θέλεις να αλλάξεις.

Τι περιμένεις; Σωστό timing δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει σχεδόν ποτέ. Το σωστό timing το δημιουργεί μόνο η αποφασιστικότητά σου και η επιθυμία σου να προβείς σε αλλαγές

Το βασικό συστατικό της καθημερινότητάς μας όμως είναι τα άτομα που έχουμε επιλέξει να μας πλαισιώνουν. Και ίσως, όταν κάτι δεν μας καλύπτει πλέον, όταν νιώθουμε πως κάτι δεν εξελίσσεται σωστά, να μη φταίμε αποκλειστικά εμείς, αλλά και τα άτομα που έχουμε στο πλευρό μας. Οι φίλοι μας, ο σύντροφός μας, ακόμα και οι γνωστοί με τους οποίους κάνουμε λίγο περισσότερη παρέα.

Όταν ωθείται κανείς στην επιθυμία να προβεί σε αλλαγές στην καθημερινότητά του, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στα ερεθίσματα που του έχουν δώσει τα άτομα που έχει επιλέξει να βρίσκονται στο πλευρό του, καθώς ο άνθρωπος ήταν, είναι και θα είναι πρωτίστως κοινωνικό ον, που σημαίνει ότι τις περισσότερες καταστάσεις και τις επιθυμίες για αλλαγή τις βιώνει μέσα σε ένα κοινωνικό πλαίσιο.

Γράμμα στον φοιτητή εαυτό μου…

Οι άνθρωποι που πραγματικά νοιάζονται για σένα, δε σου αφήνουν περιθώριο αμφιβολίας, ούτε σε βάζουν σε σκέψεις για το αν χρειάζεται να προβείς σε αλλαγές. Είναι δίπλα σου σε κάθε γεγονός, σε κάθε περίσταση, και κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Διαφέρουν απ’ τη μάζα, απ’ το γνωστό σε όλους μέσο όρο. Όταν όμως αρχίζουν να σε βασανίζουν διάφορες σκέψεις περί αλλαγών, εκεί προβληματίζεσαι.

Μήπως η αλλαγή στην καθημερινότητά σου περιλαμβάνει και αλλαγή στη σχέση σου με κάποιο ή κάποια άτομα; Ή μήπως ο προβληματισμός σου έγκειται στη μεταστροφή της συμπεριφοράς ορισμένων προσώπων; Όπως και να είναι η κατάσταση, σκέφτεσαι, προβληματίζεσαι. Κι έτσι, αποφασίζεις να προβείς σε αλλαγές, σε επαναπροσδιορισμούς κι επανεκτιμήσεις.

Η πλειοψηφία των ανθρώπων φοβάται την αλλαγή. Είτε στην καθημερινότητά του, είτε (και κυρίως) στην επιλογή των κοντινών του ανθρώπων. Μόνο μέσω της αλλαγής, όμως, θα μπορέσει ο οποιοσδήποτε να είναι πραγματικά ευτυχισμένος, όταν δει ότι κάτι δεν τον καλύπτει πλέον, ότι χρειάζεται μια αναβάθμιση. Αναβάθμιση στην καθημερινότητα, αλλά και στην προσωπική του ζωή.

Όταν κάτι δεν σε καλύπτει, το σκέφτεσαι, το αναλύεις, αλλά στο τέλος σημασία έχει να το αλλάξεις.

Έτσι, συνειδητοποιείς καλύτερα τι είναι αυτό που τελικά θες, που ζητάς όχι μόνο στην καθημερινή σου ζωή, αλλά και στους ανθρώπους που σε περιβάλλουν. Μην ξεχνάς πως οι περισσότεροι άνθρωποι απ’ τη ζωή μας είναι περαστικοί. Θα έρθουν, θα φύγουν και ξανά απ’ την αρχή. Και ίσως πρέπει και να φεύγουν, και να τους διώχνουμε αν χρειαστεί. Γιατί μπορεί να μη μας ταιριάζουν όπως σε κάποιον άλλον άνθρωπο. Είτε είναι φίλος, είτε εραστής, είτε άνθρωπος που είναι προορισμένος να αλλάξει τη ζωή κάποιου άλλου.

επαναπροσδιορισμός

Μην τις φοβάσαι τις αλλαγές. Μην τις φοβάσαι τις επανεκκινήσεις και τις νέες αρχές. Μέσα από αυτές φαίνεται η δύναμη που κρύβεις μέσα σου, κι όχι με το να ακολουθείς μια μονότονη ρουτίνα που δεν σε καθιστά πραγματικά ευτυχισμένο. Όταν φτάνεις σ’ αυτό το αδιέξοδο του είτε χάνω τον εαυτό μου, είτε προβαίνω σε ουσιαστικές αλλαγές, δε χωρούν ολιγωρίες κι αναβλητικότητες. Αντιθέτως, δες το σαν μία δοκιμασία, με έπαθλο τη δημιουργία ενός πιο δυνατού κι ανθεκτικού εαυτού. Ενός εαυτού για τον οποίο θα είσαι περήφανος.

Μία είναι η λέξη κλειδί για να είσαι ευτυχισμένος σ’ αυτή τη ζωή: προσαρμοστικότητα. Δεν είναι εύκολες οι αλλαγές. Δεν αρέσουν στους περισσότερους. Ωστόσο, η ζωή μας είναι γεμάτη από ανατροπές, θετικές κι αρνητικές, από αιφνίδιους έρωτες μέχρι τραγικά συμβάντα και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα.

Πώς; Αποδεχόμενοι τη μεταβλητότητα της κάθε κατάστασης, όντας έτοιμοι να προβούμε, αλλά και να αντιδράσουμε σωστά σε αλλαγές. Σε μια κατάσταση που δεν ευδοκίμησε, σε μια σχέση που δεν εξελίχθηκε όπως θα θέλαμε, σε μια δουλειά που δεν είχε τις δυνατότητες εξέλιξης που ελπίζαμε, οφείλουμε να αντιδράσουμε με αποφασιστικότητα και θάρρος, όχι να αφήσουμε αυτά τα γεγονότα να μας βασανίζουν για καιρό.

Ούτε η δυστυχία, ούτε όμως κι η ευτυχία είναι μόνιμες καταστάσεις στη ζωή μας. Προετοίμασε τον εαυτό σου για τυχόν αλλαγές κι ανατροπές και μην απελπίζεσαι. Να ελπίζεις αρκετά, να μην περιμένεις τίποτα, και να μη θεωρείς τίποτα δεδομένο. Κυνήγα τα θέλω σου, απομακρύνσου από τοξικούς, αδιάφορους ανθρώπους, βάλε στόχους.

Μόνο έτσι, θα μπορέσεις κάποια στιγμή να πεις ότι υπήρξες πραγματικά ευτυχισμένος.

Κατάθλιψη: Η μαύρη κηλίδα σε μια “λευκή” κοινωνία

Σχόλια