Πιάνεις το μπουζούκι σου, στρίβεις το μουστάκι σου και φτιάχνεις τις τιράντες σου. Μια playlist αφηγείται ψαγμένες ιστορίες για λαϊκά παιδιά…

 

Με βαρύ στομάχι κατευθύνεσαι προς το σπίτι. Είπαμε Τσικνοπέμπτη, αλλά θα μπορούσες και να το κοντρολάρεις λίγο δε νομίζεις; Με βαρύ κεφάλι κατευθύνεσαι προς το σπίτι. Είπαμε πιώμα αλλά θα μπορούσες να το κοντρολάρεις λίγο δε νομίζεις; Με κλειστά τα μάτια κατευθύνεσαι προς το σπίτι. Είπαμε ξενύχτι αλλά θα μπορούσες να το κοντρολάρεις λίγο δε νομίζεις; Η playlist σου ξεκλειδώνει τη πόρτα και σε ρωτάει κοιτώντας σε στα μάτια  “Τι ώρα είναι αυτή παιδί μου;

 


Ντύνομαι Taylor Swift με R.A. the Rugged Man


Λέμε πως η μουσική δεν έχει όρια. Οκ είπε ο R.A. the Rugged Man και ως γνωστός κάφρος είπε να το τραβήξει στα άκρα. Μόνο έτσι εξηγείται το πως αποφάσισε να πάρει το Look what you made me do της Taylor Swift και να ραπάρει από πάνω! Με το γνωστό ορμητικό του flow και στίχους που απέχουν χιλιόμετρα από το political correctness, ο Rugged Man πρωταγωνιστεί σε ένα εντελώς παρανοϊκό και διασκεδαστικό βίντεο κλιπ, όπου μεταμορφώνεται σε κάθε πιθανό και απίθανο celebrity. Δεν έχω να πω κάτι άλλο, απλά δείτε το!


Χτυπάω κρέμες με El Michels Affair


C.R.E.A.M. Πέντε γράμματα με βαριά ιστορία και μία κρυμμένη φράση, χαραγμένα βαθιά στον εγκέφαλο κάθε hiphophead εκεί έξω. Ένα κομμάτι που θα έφτιαχνε το δικό του θρύλο και θα έβαζε στο προσκήνιο, μεταξύ άλλων, τη μουσική ιδιοφυϊα του RZA. Όποτε λογικό είναι το ενδιαφέρον να αυξάνεται όταν μια μπάντα αποφασίζει να ρίξει τα τείχη των samples και των drum machines και να προχωρήσει σε μία πλήρη ενορχήστρωση του κομματιού. Οι El Michels Affair αποδεικνύουν περίτρανα πως η rap μουσική είναι πολλά παραπάνω από ένα ξερό και επαναλαμβανόμενο beat, σερβίροντας μια διαφορετική εκδοχή του rap ύμνου αλλά κινούμενοι στην ίδια φιλοσοφία. Και έχω να πω πως το αποτέλεσμα κάθε άλλο παρά απογοητεύει!


Χαλαρώνω υπερβολικά με Boem και Ταυτισμένο Λάθος


Μετά από εκτενή και χρονοβόρα επιστημονική μελέτη κατέληξα στο συμπέρασμα πως το φάρμακο για τη καταπολέμηση της υπερέντασης βρίσκεται κρυμμένο σε μία μπασογραμμή σαν κι αυτή. Ο Boem με τον Ταυτισμένο Λάθος σερφάρουν αριστοτεχνικά πάνω στο beat, αιχμαλωτίζοντας τη “γκρούβα” και προσφέροντας την σε συμπυκνωμένη μορφή διάρκειας 5 λεπτών και 3 δευτερολέπτων. Δοσολογία: repeat από το πρωί μέχρι το βράδυ, δεν παίζουν παρενέργειες.


Προσπαθώ να σε πείσω πως δεν είμαι hipster με Todd Terje


Η ερώτηση τι μουσική ακούς πρέπει να διαγραφεί από το φρασεολόγιο μας. Εγώ δηλαδή πως μπορώ να σου εξηγήσω ότι ακούω ένα τούρκικο folk ρεμιξαρισμένο σε breakbeat από ένα Νορβηγό DJ χωρίς να με κοιτάξεις με μισό μάτι; Μετά όμως μας βγαίνει το όνομα του hipster και άντε τρέχα να εξηγείς. Από την άλλη θες να σου πω τα πάντα; Αφού δεν ακούω τα πάντα ρε άνθρωπε τι θέλεις να γίνει. Όχου συγχύστηκα…


Πίνω τσίπουρα με Fundracar, Χατζηφραγκέτα και Εισβολέα


Τρεις υπεργίγαντες ο καθένας με τα δικά του σουξέ που ντύνουν τις κραιπάλες μας, τις μαζώξεις μας και τα ξεφτιλίκια μας. Προφανώς και η συνεύρεση τους θα δημιουργούσε έναν ύμνο. Η συνύπαρξη των Fundracar, Εισβολέα και Χατζηφραγκέτα είναι εντυπωσιακά αρμονική και σου δίνει στο πιάτο τα καλύτερα στοιχεία των τριών. Έλα μη το ζαλίζουμε άλλο, βάλέ τα τσίπουρα πιάσε κι ένα μεζέ και πάμε. Έιμαστε λαός του μπουζουκιού πως να το κάνουμε!


Θέλω να το ξεπεράσω μα δε γίνεται με Μάρκο Βαμβακάρη


Ο πιο κεντρικός δρόμος της πόλης δεν ησυχάζει ούτε αργά το βράδυ. Τους ακούς πριν τους δεις. Δύο καλλιτέχνες του δρόμου παρτάρουν μπροστά από μια βιτρίνα. Πλησιάζω, ακούω και ανατριχιάζω. Και εγώ με τη σειρά μου έχω επίγνωση της κατάστασης μου. Ούτε όργανα παίζω, ούτε φωνή για τραγούδι έχω. Αλλά τη δολοφονία ενός κομματιού που έχω ακούσει εκατομμύρια φορές την αναγνωρίζω διάολε! Έπρεπε να γυρίσω τρέχοντας σπίτι για να ακούσω το original και να συνέλθω από το σοκ. Λίγο έλεος παιδιά κι αν όχι έλεος, λίγος σεβασμός!

*Η playlist θα επιστρέψει με περισσότερες ιστορίες προς αφήγηση. Μέχρι τότε μπορεί να σου μιλήσει στο Youtube.

 

Σχόλια