Γιατί ο Φεβρουάριο έχει μόνο 28 μέρες και είναι ο παραπονεμένος μήνας; Αναρωτήθηκες ποτέ;

Δείτε το βίντεο για να καταλάβετε… Οι Ρωμαίοι ευθύνονται για όλα!

Κάποιοι θεωρούν ότι κάποτε ο Φεβρουάριος είχε 29 μέρες και ότι ήταν ο Καίσαρας Αύγουστος εκείνος που έκλεψε μία μέρα για … να την προσθέσει στον Αύγουστο. Αλλά πρόκειται για αστικό μύθο!

Είναι προτιμότερο να σας πούμε ότι ο Φεβρουάριος έχει 28 μέρες επειδή είναι ένας μήνας που απλώς προέκυψε στην πορεία στους Ρωμαίους. Τον 8ο αιώνα π.Χ. χρησιμοποιούσαν το Ημερολόγιο του Ρωμύλου, ένα ημερολόγιο 10 μηνών, σύμφωνα με το οποίο ο χρόνος άρχισε τον Μάρτιο (μαζί με την εαρινή ισημερία) και τελείωνε τον Δεκέμβριο. Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος δεν υπήρχαν!

Τότε ο χρόνος είχε μόνο 304 μέρες. Ο χειμώνας ήταν μια περίοδος χωρίς όνομα και χωρίς δικούς της μήνες, για την οποία κανείς δεν ενδιαφερόταν πολύ. Για 61 μέρες μέσα στο χρόνο, εάν οι Ρωμαίοι ρωτούσαν «Τι μήνας είναι;» , θα μπορούσατε σωστότατα να τους απαντήσετε, «Κανένας!»

Ο βασιλιάς Νουμάς Πομπίλιος θεώρησε ότι αυτό ήταν χαζό, και έτσι το 713 π.Χ. ευθυγράμμισε το ημερολόγιο με τους 12 σεληνιακούς κύκλους του χρόνου και έτσι μας «σύστησε» τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Ωστόσο, ένα ημερολόγιο 355 ημερών είχε επίσης τα θέματά του. Για να διορθωθεί η κατάσταση, οι Ρωμαίοι συχνά πρόσθεταν τον μήνα Mercedonius που κρατούσε 27 μέρες. Έσβηναν μάλιστα τις τελευταίες μέρες από τον Φεβρουάριο και άρχιζαν τον μήνα-μπαλαντέρ από τις 24 Φεβρουαρίου. Μα κανείς δεν ενδιαφερόταν πια για αυτόν τον καημένο τον Φεβρουάριο;

Όπως είναι φυσικό, αυτό προκάλεσε νέα προβλήματα. Όταν πλέον είχαν φτάσει στην εποχή του Ιούλιου Καίσαρα, οι Ρωμαίοι δεν είχαν πλέον καμία ιδέα τι μέρα ήταν.

Έτσι, ο Καίσαρας «ακύρωσε» τον μήνα-μπαλαντέρ και επαναδιαμόρφωσε το ημερολόγιο ξανά. Το ευθυγράμμισε σωστά με τον ήλιο και πρόσθεσε μερικές μέρες έτσι ώστε να βγαίνουν συνολικά 365. Ο Φεβρουάριος βρισκόταν τώρα στη κορυφή της λίστας. Για να έγινε άραγε αυτό; Φαίνεται ότι ο Καίσαρας, όπως και όλοι μας, ανυπομονούσε να έρθει επιτέλους ο Μάρτιος!

 

Σχόλια