Πιο αστεία κατάληξη δεν θα μπορούσε να έχει η όλη φάση με τον Phylax…

Tι εννοείς δεν ξέρεις ποιος είναι ο Phylax; Αυτό το πανέμορφο άγαλμα που βάλανε για Χριστούγεννα στο Παλαιό Φάληρο και σείστηκε όλος ο διαδικτυακός κόσμος από την ομορφιά και την έμπνευση.

Τι τον έβαψαν με λευκή μπογιά, τι τον αγίασαν, τι μαύρη μαγεία τον χαρακτήρισαν. Ο δήμαρχος, ο χορηγός του έργου και ο δημιουργός του σοκαρίστηκαν με όλη αυτή την έκταση που πήρε το ζήτημα και εννοείται δήλωναν πώς πρόκειται απλώς για καλλιτεχνική έκφραση και ουδεμία σχέση έχει με σατανισμό και ότι άλλο πίστευαν οι επικριτές.

Xαρακτηριστική είναι η δήλωση του δημιουργού: “Αυτή η οπισθοδρομική και σκοταδιστική αντίδραση που επιφυλάχθηκε στο γλυπτό Phylax δεν συναντήθηκε σε κανένα άλλο μέρος του πολιτισμένου κόσμου, όπου τοποθετήθηκαν γλυπτά μου σε δημόσιους χώρους”.

Αφού τον συνηθίσαμε, λοιπόν, ηρέμησε η κατάσταση γιατί τα σχόλια για “σατανιστικό” αγάλμα περίοδο Χριστουγέννων είχαν πάρει φωτιά, σήμερα το πρωί η ιστορία ήρθε πάλι στο προσκήνιο. Το άγαλμα βρέθηκε πεσμένο κάτω, ξημερώματα Πέμπτης, με σπασμένα φτερά…

Ε όχι!

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι το γλυπτό έπεσε λόγω των δυνατών ανέμων, όμως όπως φημολογήθηκε στην συνέχεια η «δουλειά» έγινε από ανθρώπινο χέρι, όπως επισήμανε στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM ο δήμαρχος της περιοχής Διονύσης Χατζηδάκης.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Γύρω στις 3:30 το βράδυ ήρθαν με ένα τεράστιο φορτηγό και δύο τζιπ, με κουκούλες, έριξαν σχοινιά στο γλυπτό, το τράβηξαν και έπεσε κάτω και όπως καταλαβαίνετε, έσπασαν τα φτερά του… Το παρακράτος».

Και πρόσθεσε: «Είπαν στον άνθρωπο στην καντίνα, αν ειδοποιήσεις την αστυνομία ή τον δήμαρχο θα σου κάψουμε την καντίνα. Μόλις με ειδοποίησε έφυγα φυσέκι κάτω, αλλά δυστυχώς είχαν βγάλει τις πινακίδες. Ο σκοταδισμός στο μεγαλείο του».

Ο δήμαρχος είπε ότι το γλυπτό σε «κάποιους αρέσει, σε κάποιους όχι» και έκανε λόγο για ενδείξεις ότι χρυσαυγίτες βρίσκονται πίσω από την καταστροφή.

«Αυτού του είδους ο βανδαλισμός με παρακράτος, γιατί όταν φοράς κουκούλα και βγάζεις τις πινακίδες, αν θες ρε μάγκα έλα στο Δημαρχείο να μου πεις βγάλ’το γιατί θα το σπάσω, όχι κρυφά. Αυτές τις μαγκιές ξέρω ποιοι τις κάνουν. Έχω ενδείξεις ότι είναι Χρυσαυγίτες, ήταν και ψωμωμένοι […]  Το θέμα δεν το αφήνω. Ότι δεν μας αρέσει πάμε και το σπάμε; Ή το ερμηνεύουμε όπως γουστάρουμε για να παίξουμε πολιτική ή επικοινωνιακά παιχνίδια;» είπε.

Ο δημιουργός του Phylax, Κωστής Γεωργίου, όταν ρωτήθηκε αν θα αποκατασταθεί το γλυπτό: «Η δουλειά μας είναι να φτιάχνουμε έργα, ότι δουλειά και να είναι μπορούμε να την αποκαταστήσουμε».

Αξίζει, όμως, να δούμε τα πιο αστεία tweets για το θέμα του Phylax που πραγματικά έχουν δώσει πόνο!

Σχόλια