Αυτό το άρθρο είναι το δεύτερο μέρος μίας λίστας με 12 μουσεία από όλο τον κόσμο που πραγματικά ξεφεύγουν από αυτό που έχεις στο μυαλό σου σαν μουσείο.

Σε αυτό το δεύτερο μέρος της λίστας, θα βρεις μερικά ακόμη από τα πιο περίεργα και διαφορετικά μουσεία στον κόσμο! Για να δεις το πρώτο μέρος πάτα εδώ.

παράξενα μουσεία

7. Μουσείο Διαλυμένων Σχέσεων (Museum of Broken Relationships)

Το Μουσείο Διαλυμένων Σχέσεων είναι ένα μουσείο που ιδρύθηκε στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, το 2010, ενώ έλαβε το βραβείο Κένεθ Χάντσον, για τα πλέον καινοτόμα μουσεία της Ευρώπης, το 2011. Το πρωτότυπο αυτό μουσείο είναι αφιερωμένο στις αποτυχημένες ερωτικές σχέσεις. Τα εκθέματά του περιλαμβάνουν προσωπικά αντικείμενα που απέμειναν από πρώην εραστές, συνοδευόμενα από σύντομη περιγραφή τους.

Το μουσείο ιδρύθηκε από δύο καλλιτέχνες του Ζάγκρεμπ, την παραγωγό ταινιών Ολίνκα Βίστιτσα και τον γλύπτη Ντράζεν Γκρουμπίσιτς. Μετά την διάλυση της τετραετούς ερωτικής σχέσης τους, το 2003, οι δύο τους αστειευόμενοι ανέφεραν την ιδέα για τη δημιουργία ενός μουσείου για τη στέγαση των προσωπικών τους αντικειμένων. Η συλλογή γεννήθηκε όταν εκείνοι ζήτησαν από τους φίλους τους να δωρίσουν αντικείμενα που κράτησαν μετά από τους χωρισμούς τους. Το 2006 εκτέθηκε για πρώτη φορά η συλλογή, στη Γλυπτοθήκη του Ζάγκρεμπ, ως μέρος της 41ης έκθεσης «Ζάγκρεμπ Σάλον».

Στα χρόνια που ακολούθησαν, η συλλογή έκανε μία παγκόσμια περιοδεία με περισσότερους από 200.000 επισκέπτες, από την οποία γύρισε μεγαλύτερη, καθώς στους διάφορους σταθμούς της περιοδείας, προστέθηκαν δεκάδες αντικείμενα από δωρεές, μέχρι που βρήκε μία μόνιμη θέση στο Ζάγκρεμπ.

Μεταξύ των εκθεμάτων του μουσείου είναι αντικείμενα για τα οποία υπάρχουν γραπτές ιστορίες πάθους, μίσους και σπαραγμού, όπως τις διηγούνται οι ιδιοκτήτες τους, αλλά και ψεύτικα στήθη, νυφικά και ένα τσεκούρι, το καθένα με τη δική του ιστορία. Δίπλα σε μια κούκλα-νάνο (διακοσμητικό κήπου), την οποία πέταξε μία γυναίκα στο παρμπρίζ του άντρα της, ενώ εκείνος οδηγούσε υπάρχει η σημείωση «αλαζόνας και άκαρδος».

Όσο για το τσεκούρι που εκτίθεται στο Μουσείο, λειτούργησε ως «όργανο θεραπείας» σε μια γυναίκα από το Βερολίνο, όταν το χρησιμοποίησε για την καταστροφή όλων των επίπλων του συντρόφου της, που την χώρισε.

Που βρίσκεται: Ζάγκρεμπ, Κροατία

Πληροφορίες: https://brokenships.com/

παράξενα μουσεία

8. Μουσείο Κακής Τέχνης (Museum Of Bad Art)

To Μουσείο Κακής Τέχνης είναι ένας φορέας αφιερωμένος στη συλλογή, τη συντήρηση και την έκθεση της κακής τέχνης σε όλες τις μορφές της. Ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 1993 και παρουσίασε τα πρώτα του εκθέματα το Μάρτιο του 1994, ενώ στις μέρες μας τα έργα κακής τέχνης που φιλοξενεί εκτίθενται σε τρεις διαφορετικούς χώρους στο Somerville, στο Brookline στο Νότιο Weymouth. Η συλλογή αριθμεί περίπου 600 κομμάτια, αλλά λόγω περιορισμένου εκθεσιακού χώρου, κάθε φορά εκτίθενται περίπου 50 με 70 κομμάτια αγνής κακής τέχνης.

Η ψυχωτική τέχνη, τα άθλια τοπία και το κακό γούστο κυριαρχούν σε αυτούς τους χώρους, δημιουργώντας μια σπάνια αίθουσα τέχνης. Και για όποιον κακόβουλο αναρωτιέται τι μπορεί να του προσφέρει αυτό το μουσείο, το μόνο σίγουρο είναι πως την επόμενη φορά που θα επισκεφτείτε μία καλή γκαλερί τέχνης, θα την εκτιμήσετε πραγματικά συγκρίνοντας την με αυτόν τον ναό της κακής τέχνης!

Που βρίσκεται: Μασαχουσέτη, ΗΠΑ

Πληροφορίες: http://www.museumofbadart.org/

παράξενα μουσεία

9. Διεθνές μουσείο τουαλέτας Sulabh (Sulabh International Museum of Toilets)

Το Μουσείο Τουαλέτας δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα. Επειδή κάθε χώρα έχει και τον Κωνσταντίνο Κατακουζηνό της, το μουσείο αυτό ιδρύθηκε από τον εμπειρογνώμονα αποχέτευσης Dr Bindeshwar Pathak στο Νέο Δελχί της Ινδίας. Το Μουσείο έχει μια σπάνια συλλογή εικόνων και αντικειμένων που αναλύουν την ιστορική εξέλιξη των τουαλετών από το 2500 π.Χ. μέχρι σήμερα.

Παρέχει μια χρονολογική περιγραφή των εξελίξεων σχετικά με την τεχνολογία, τα κοινωνικά έθιμα, τις επικρατούσες υγειονομικές συνθήκες και τις νομοθετικές προσπάθειες διαφόρων εποχών, που σχετίζονται με την τουαλέτα.

Το μουσείο χωρίζεται σε τρία τμήματα: αρχαίο, μεσαιωνικό και σύγχρονο. Το αρχαίο τμήμα έχει εκθέματα σχετικά με τις πρώτες ανθρωπογενείς τουαλέτες (που για εσένα που αναρωτιέσαι βρέθηκαν στο Πακιστάν το 3000 π.Χ.), ενώ στο μεσαιωνικό τμήμα ξεχωρίζουν οι αριστοκρατικές και περίτεχνα ζωγραφισμένες στο χέρι αυστριακές λεκάνες τουαλέτας.

Στο σύγχρονο τμήμα θα βρείτε ιαπωνικές και κορεατικές τουαλέτες υψηλής τεχνολογίας μαζί με ένα αντίγραφο του μεγαλύτερου συγκροτήματος τουαλέτας στον κόσμο, το οποίο βρίσκεται στη Μαχαράστρα της Ινδίας. Παράλληλα, στα εκθέματα περιλαμβάνεται μια σπάνια συλλογή από ποιήματα(!) σχετικά με την τουαλέτα και τη χρήση της.

Που βρίσκεται: Νέο Δελχί, Ινδία

Πληροφορίες: http://www.sulabhtoiletmuseum.org/

παράξενα μουσεία

10. Μουσείο Ρουμάνικου Κιτς (Romanian Kitsch Museum)

Το Μουσείο Ρουμάνικου Κιτς άνοιξε πρόσφατα στο Βουκουρέστι και αποτελεί ύμνο στα πιο φανταχτερά, δημιουργικά και γελοία αντικείμενα της χώρας. Οι δημιουργοί του μουσείου θεωρούν πως είναι ο καλύτερος τρόπος κατανόησης της ρουμάνικης υπό-κουλτούρας, καθώς το ρουμάνικο κιτς είναι πραγματικά αυθεντικό αφού ο ρουμάνικος λαός μπορεί να είναι ταυτόχρονα δημιουργικός, γελοίος και υπερήφανος!

Το μουσείο χωρίζεται σε οκτώ διαφορετικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένου ενός αποκλειστικά αφιερωμένου στον διάσημο Δράκουλα και τις αντιφατικές απεικονίσεις του χαρακτήρα καθ’ όλη τη διάρκεια των ετών. Υπογραμμίζει το γεγονός ότι ενώ το διάσημο μυθιστόρημα συνδέεται με τη Ρουμανία, τη στιγμή της γραφής, η Τρανσυλβανία δεν ήταν μέρος της χώρας και λόγω αυτού του γεγονότος, οι Ρουμάνοι δεν ήταν εξοικειωμένοι με τον χαρακτήρα μέχρι τα τελευταία χρόνια, όταν ξεκίνησε ο τουρισμός και πολλοί άνθρωποι άρχισαν να εκμεταλλεύονται τουριστικά τον Δράκουλα.

Οι υπόλοιποι τομείς περιλαμβάνουν εκθέσεις για το θρησκευτικό και το κομμουνιστικό κιτς, ενώ υπάρχουν τμήματα αφιερωμένα στον εσωτερικό σχεδιασμό από τα τέλη του 20ου αιώνα και το μοντέρνο κιτς. Στα περισσότερα από 200 εκθέματα του μουσείου, περιλαμβάνονται πλαστικοί ασημένιοι σταυροί, μια συλλογή από ζωγραφισμένα αγάλματα κλόουν, αλλά και ένας Δράκουλας σε πραγματικό μέγεθος.

Που βρίσκεται: Βουκουρέστι, Ρουμανία

Πληροφορίες: https://kitschmuseum.ro/

παράξενα μουσεία

11. Υποβρύχιο Μουσείο Αγαλμάτων (Cancún Underwater Museum)

Το 2009 δημιουργήθηκε ένα μνημειώδες υποβρύχιο σύγχρονο μουσείο τέχνης που ονομάζεται MUSA (Museo Subacuático de Arte) στην θαλάσσια περιοχή του Κανκούν του Μεξικού. Η ιδέα για την δημιουργία αυτού του ιδιαίτερου μουσείου ανήκει στους Roberto Díaz Abraham, πρώην Πρόεδρο του Ναυτικού Συνδέσμου του Κανκούν και Jaime González Cano, Διευθυντή του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου του Μεξικού.

Η βασική ιδέα ήταν η δημιουργία ενός υποθαλάσσιου πάρκου με γλυπτά με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για την καταστροφή των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και τη δημιουργία κοραλλιογενών υφάλων.

Στον βυθό αυτής της θαλάσσιας περιοχής έχουν εγκατασταθεί πάνω από 500 μόνιμα αγάλματα με ανθρώπινες μορφές και αντικείμενα φυσικού μεγέθους, που φιλοτέχνησε ο Βρετανός γλύπτης Τζέισον ΝτεΚάιρες Τέιλορ και είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο φιλόδοξα υποβρύχια τεχνητά αξιοθέατα τέχνης στον κόσμο.

Το Μουσείο αναδεικνύει την αλληλεπίδραση μεταξύ τέχνης και περιβαλλοντικής επιστήμης και αποτελεί μέρος μιας πολύπλοκης δομής ύφαλων για την ανάπτυξη της θαλάσσιας ζωής στην περιοχή. Όλα τα γλυπτά είναι κατασκευασμένα από ειδικά υλικά που βοηθούν στην ανάπτυξη της ζωής των κοραλλιών.

Οι συνολικές εγκαταστάσεις του μουσείου καταλαμβάνουν επιφάνεια άνω των 420 τετραγωνικών μέτρων και τα αγάλματα ζυγίζουν πάνω από 200 τόνους.

Που βρίσκεται: Κανκούν, Μεξικό

Πληροφορίες: http://musamexico.org/

παράξενα μουσεία

12. Μουσείο Λουκάνικου Currywurst (Currywurst Museum)

Αν βρεθείτε στην πρωτεύουσα της Γερμανίας, κοντά στο ιστορικό Checkpoint Charlie, βρίσκεται ένα μουσείο αφιερωμένο στο εθνικό σνακ της χώρας, το περίφημο λουκάνικο με σος κάρυ. Το μουσείο τιμάει το λουκάνικο και με το παραπάνω, καλύπτοντας την ιστορία του από τα τέλη της δεκαετίας του ’40, οπότε και ξεκινάει την καριέρα του μέχρι και σήμερα και με εκτενή αναφορά στον ρόλο του στον κινηματογράφο, την τηλεόραση και τη μουσική.

Το μουσείο έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει στον επισκέπτη μία διαδραστική εμπειρία και να ξεσηκώσει όλες του τις αισθήσεις. Στο μουσείο υπάρχουν εικονικές κατασκευές currywurst, αίθουσα καρυκευμάτων, οσφρητικοί σταθμοί, ηχητικά κανάλια σε σχήμα μπουκάλι κέτσαπ με τραγούδια για το currywurst και ένας καναπέςλουκάνικο στη μέση ενός χείμαρρου σος για να χαλαρώσετε και φυσικά μία αυθεντική καντίνα, όπου μπορεί κανείς να δοκιμάσει τηγανιτές πατάτες και δείγματα λουκάνικου currywurst.

Που βρίσκεται: Βερολίνο, Γερμανία

Πληροφορίες: http://currywurstmuseum.com/en/

 

Γράφοντας αυτό το άρθρο, δυσκολεύτηκα στο ποια μουσεία να συμπεριλάβω! Αν άφησα απ’ έξω κάποιο μουσείο που θα έπρεπε να είναι στη λίστα (που σίγουρα το έκανα), γράψτο στα σχόλια φίλε αναγνώστη!

Σχόλια