Η αλήθεια είναι πως όταν επισκέπτεσαι ένα μουσείο, αυτό που περιμένεις είναι να δεις και ίσως να μάθεις κάποια ενδιαφέροντα ή και βαρετά πράγματα για γεγονότα, ιστορικές περιόδους, πόλεις, επιστήμες και πολλά άλλα.

Σε αυτή τη λίστα μάζεψα 12 μουσεία από όλο τον κόσμο που πραγματικά ξεφεύγουν από αυτό που έχεις στο μυαλό σου σαν αντικείμενο ενός μουσείου. Σε αυτό το πρώτο μέρος της λίστας, θα βρεις 6 από τα πιο περίεργα και διαφορετικά μουσεία στον κόσμο!

1. Μουσείο Σεξουαλικών Μηχανημάτων (Sex Machines Museum)

To Μουσείο Σεξουαλικών Μηχανημάτων ιδρύθηκε το 2002 και βρίσκεται κοντά στην Πλατεία της Παλιάς Πόλης της Πράγας. Είναι το μοναδικό μουσείο sex στον κόσμο, που είναι αφιερωμένο στα σεξουαλικά gadgets. Το τριώροφο μουσείο διαθέτει μια συλλογή περίπου 200 συσκευών, ορισμένες από τις οποίες προέρχονται από τον 16ο αιώνα. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν από ζώνες αγνότητας και δονητές μέχρι τραπέζια συνουσίας και καρέκλες θρόνου με μια τρύπα στο κάθισμα για διευκόλυνση του στοματικού σεξ.

Μεταξύ των εκθεμάτων υπάρχει μια συσκευή κατά του αυνανισμού για τα αγόρια, που αποτελείται από ένα ηλεκτρονικό δαχτυλίδι που τοποθετείται στο πέος και ενεργοποιείται αυτόματα όταν το αγόρι έχει στύση, έτσι ώστε οι γονείς του αγοριού να μπορούν να το αντιληφθούν. Ακόμη, στο μουσείο εκτίθενται παπούτσια που φορούσαν πόρνες στην Αρχαία Ελλάδα και έχουν την φράση «ακολούθησε τα βήματα μου» χαραγμένη στις σόλες έτσι ώστε να μπορούν να αφήνουν το αντίστοιχο αποτύπωμα στο έδαφος. Στο μουσείο, υπάρχει και ένα μικρό θέατρο, στο οποίο οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν μερικές από τις παλαιότερες πορνογραφικές ταινίες στον κόσμο, που γυρίστηκαν στην Ισπανία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920.

Που βρίσκεται: Πράγα, Τσεχία

Πληροφορίες: http://www.sexmachinesmuseum.com/en_page.html

παράξενα μουσεία

2. Βρετανικό Μουσείο Χλοοκοπτικών Μηχανών (British Lawnmower Museum)

Το Βρετανικό Μουσείο Χλοοκοπτικών Μηχανών έχει έδρα το Southport του Merseyside, ενώ σε αυτό εκτίθενται κυρίως κουρευτικές μηχανές γκαζόν, αλλά και παρεμφερή μηχανήματα, που έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία 200 χρόνια. Στο ιδιαίτερο αυτό μουσείο φιλοξενούνται περίπου 300 εκθέματα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και κάποιες αντίκες. Από τα εκθέματα του μουσείου ξεχωρίζουν τα χλοοκοπτικά μηχανήματα, που χρησιμοποιούσαν οι Brian May, Nicholas Parsons, Eric Morcambe, Hilda Ogden, Alan Titchmarsh, αλλά και ο πρίγκιπας Charles της Ουαλίας και η πριγκίπισσα Νταϊάνα. Προσωπικά αμφιβάλλω αν πράγματι τα χρησιμοποιούσαν οι ίδιοι ή οι κηπουροί τους, αλλά δεν είναι αυτό τα θέμα μας!

Που βρίσκεται: Merseyside, Αγγλία

Πληροφορίες: http://www.lawnmowerworld.co.uk/παράξενα μουσεία3. Μουσείο με καπάκια τουαλέτας του  Barney Smith (Barney Smith’s Toilet Seat Art Museum)

Ίσως ο μοναδικός λόγος να οδηγήσεις ως τουρίστας στην καρδιά της γειτονιάς Alamo Heights στην πόλη San Antonio του Texas είναι για να φτάσεις σε ένα γκαράζ, όπου πίσω από τις μεταλλικές του πόρτες σε περιμένουν ο Barney Smith και περίπου 1.300 καθίσματα τουαλέτας. Αυτό είναι ένα από τα πιο παράξενα μουσεία του κόσμου, το μουσείο με καπάκια τουαλέτας του Barney Smith. Σε αυτό το μουσείο, τα εκθέματα είναι καπάκια τουαλέτας, διαφόρων μεγεθών και σχημάτων, τα οποία χρησιμοποιούνται ως καμβάδες ζωγραφικής.

Η ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω από το μουσείο: Το 1992 ο συνταξιούχος υδραυλικός Barney Smith, μετά από πτήση του, είδε 50 καπάκια τουαλέτας που οι υπάλληλοι του αεροδρομίου σκόπευαν να πετάξουν. Ο Smith, πήρε τα καπάκια στο σπίτι του και άρχισε να ζωγραφίζει πάνω τους διάσημους, σκηνές από ταινίες, αθλητικές εκδηλώσεις, περίεργα σχήματα και σχέδια, εικόνες καθημερινότητας. Ο 97χρονος πλέον καλλιτέχνης, έχει ολοκληρώσει τη συλλογή του που αποτελείται από περίπου 1.300 καπάκια τουαλέτας ζωγραφισμένα, περίτεχνα διακοσμημένα ή μονόχρωμα και παρουσιάζεται στο Μουσείο.

Που βρίσκεται: Σαν Αντόνιο, Τέξας

Πληροφορίες: https://www.facebook.com/SATXTSAM/παράξενα μουσεία4. Μουσείο CUPNOODLES (CUPNOODLES Museum)

Στις 25 Αυγούστου 1958, ο Momofuku Ando ανακάλυψε τα πρώτα στιγμιαία ζυμαρικά στον κόσμο, τα γνωστά “Chicken Ramen”, μετά από ένα ολόκληρο έτος έρευνας χρησιμοποιώντας κοινά εργαλεία σε ένα μικρό υπόστεγο που είχε κατασκευάσει στην πόλη Ikeda της επαρχείας Οσάκα.

Συνειδητοποιώντας την ανάγκη να ξεπεράσουν τα πολιτιστικά όρια για τη διάδοση των στιγμιαίων ζυμαρικών παγκοσμίως, ο Momofuku Ando δημιούργησε τα διάσημα Cup Noodles, μετατρέποντας τα “made in Japan” noodles σε παγκοσμίου φήμης προϊόν. Το Μουσείο Cup Noodles περνάει στους επισκέπτες το μήνυμα σχετικά με τη σημασία της εφευρετικότητας και της ανακάλυψης, εισάγοντας τους στην ιστορία των στιγμιαίων noodles, ενώ παράλληλα παρουσιάζονται όλες οι γνωστές έως σήμερα γεύσεις. Το μουσείο διαθέτει ολοκληρωμένη κουζίνα, όπου οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν ramen και noodles της επιλογής τους.

Που βρίσκεται: Οσάκα, Ιαπωνία

Πληροφορίες: https://www.cupnoodles-museum.jp/en/παράξενα μουσεία

5. Μουσείο με τσάντες και πορτοφόλια (Museum of Bags and Purses)

Στο Άμστερνταμ, σε ένα κτήριο του 17ου αιώνα,  βρίσκεται ένα μουσείο που δεν περιέχει τίποτε άλλο πέρα από τσάντες και πορτοφόλια. Αυτός ο παράδεισος για τις γυναίκες είναι ένα από τα μόλις 3 μουσεία στον κόσμο που είναι αφιερωμένα στις τσάντες. Στο μουσείο εκτίθενται πάνω από 5.000 τσάντες και πορτοφόλια από τον μεσαίωνα μέχρι και σήμερα. Η έμπνευση για τη δημιουργία του μουσείου, γεννήθηκε στον Hendrikje Ivo, όταν ανακάλυψε ένα πράσινο πορτοφόλι ταρταρούγα κατασκευασμένο το 1820 και έψαξε για την ιστορία του.

Που βρίσκεται: Άμστερνταμ, Ολλανδία

Πληροφορίες: https://tassenmuseum.nl/en/παράξενα μουσεία6. Ισλανδικό Μουσείο Φαλλού (Icelandic Phallological Museum)

Στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας βρίσκεται ένα μουσείο για ενηλίκους. Το Ισλανδικό Μουσείο Φαλλού ιδρύθηκε το 1997 από τον συνταξιούχο καθηγητή Σέγκιουρουρ Χγιαρταρσον, ο οποίος ξεκίνησε τη συλλογή φαλλών το 1974, με πρώτο δείγμα το πέος ενός ταύρου που του έδωσε για πλάκα ένας φίλος του. Μαζί όμως με αυτό, του έδωσε και την ιδέα της συλλογής!

Οι επισκέπτες του Μουσείου, έχουν τη δυνατότητα να δουν περισσότερα από 280 εκθέματα από 93 διαφορετικά είδη ζώων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται πέη ζώων, όπως φαλαινών, ταράνδων, πολικών αρκούδων, αλεπούδων, αλλά και του ανθρώπου. Το μεγαλύτερο έκθεμα είναι το πέος μιας γαλάζιας φάλαινας, που έχει μήκος 170 εκατοστά, το οποίο κάποτε χρησιμοποιούνταν ως κουπί για κανό(!) και το μικρότερο ενός χάμστερ, μήκους 2 χιλιοστών, το οποίο για να το δεις, χρειάζεσαι μεγεθυντικό φακό. Εκτός από το βιολογικό τμήμα του μουσείου, οι επισκέπτες μπορούν να δουν μια συλλογή περίπου 350 καλλιτεχνικών κειμηλίων και πρακτικών σκευών που σχετίζονται με το θέμα του μουσείου.

Που βρίσκεται: Ρέικιαβικ, Ισλανδία

Πληροφορίες: http://phallus.is/en/

παράξενα μουσεία

 

Υπομονή και ακολουθεί και το δεύτερο μέρος της λίστας προσεχώς! 

Σχόλια