Ταινίες βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα που σίγουρα θα σε συγκινήσουν.

Από την Ινδία, στην Βραζιλία και την Αφρική. Πέντε διαφορετικές ιστορίες αλλά ένας κόσμος που η πραγματικότητα του θα σε συγκλονίσει.

1. Lion

ταινίες

ΠΛΟΚΗ

Στη βόρεια Ινδία ο πεντάχρονος Σαρού χάνεται από τον αδερφό του μπαίνοντας στο λάθος τρένο και καταλήγει να ταξιδεύει μόνος του στη χαοτική Ινδία. Τελικά υιοθετείται από ένα ζευγάρι Αυστραλών αλλά δεν μπορεί να αφήσει πίσω του το παρελθόν και αποφασίζει να γυρίσει πίσω και να ψάξει την οικογένεια του.

Πρόκειται για την πραγματική ιστορία ενός ασυνόδευτου παιδιού που παρά τα όσα πέρασε τελικά στάθηκε τυχερό εφόσον υιοθετήθηκε.

Θα σε συγκλονίσει γιατί εκτός από το γεγονός ότι πρόκειται για μια πραγματική ιστορία, έστω με ένα “χολυγουντιανό” τρόπο καταφέρνει να αναδείξει την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην χαοτική Ινδία.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η ταινία θα σε συγκινήσει είτε σκεφτείς την ιστορία του Σαρού, είτε όλα αυτά τα παιδιά που ταξιδεύουν μόνα τους. Ο Dev Patel δίνει μια φοβερή ερμηνεία αλλά την παράσταση σίγουρα κλέβει ο μικρός.

Η ταινία κατά τη γνώμη μου αδικήθηκε στα Όσκαρ – όχι πως έχει ιδιαίτερη σημασία – γιατί είχε την “ατυχία” να πέσει την ίδια χρονιά με το La la land και το φοβερό Moonlight.

Σκέψου ότι σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) το 2015,  2,248 ασυνόδευτα παιδιά καταγράφηκαν επισήμως στην Ελλάδα. Από αυτά 93 ήταν κορίτσια.

2. Mandela: Long walk to Freedom

ΠΛΟΚΗ

Η απόλυτη βιογραφία του Νέλσον Μαντέλα. Από τα χρόνια της νιότης του σε ένα επαρχιακό χωριό της Νότιας Αφρικής, μέχρι τη φυλάκιση του για τα ιδεώδη του από το καθεστώς του Απαρτχάιντ αλλά και την εκλογή του ως πρώτου προέδρου της πρώτης δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης της χώρας.

Πρόκειται για την πραγματική ιστορία του ανθρώπου που κατάφερε να πολεμήσει ένα από τα πιο ρατσιστικά καθεστώτα της ανθρωπότητας.

Θα σε συγκλονίσει γιατί εάν δε γνωρίζεις τι ακριβώς ήταν το Απαρτχάιντ και ποιος ήταν ο Νέλσον Μαντέλα είναι μια καλή ευκαιρία να μάθεις.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η ταινία θα σε βοηθήσει να αντιληφθείς έστω σε ένα βαθμό πόσο άδικη ήταν η κατάσταση στη Νότια Αφρική και πως οι λευκοί προσπάθησαν να επιβληθούν στους γηγενείς με τον πιο άδικο τρόπο. Φυσικά η κατάσταση δεν διαφέρει πολύ σήμερα αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση.

Ωστόσο για να έχεις μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα καλό θα ήταν να ψάξεις περισσότερα πράγματα για τη Νότια Αφρική και το καθεστώς που έκανε νόμιμο τον ρατσισμό.  

3. Blood Diamond

ΠΛΟΚΗ

Σιέρα Λεόνε, δεκαετία ’90. Ο Άρτσερ, ένας λευκός Νοτιοαφρικανός που επιζεί στον εμφύλιο πόλεμο κάνοντας λαθρεμπόριο διαμαντιών, μαθαίνει ότι ο ψαράς Σόλομον ανακάλυψε ένα σπάνιο ροζ διαμάντι.

Πρόκειται για την πραγματική ιστορία του εμφυλίου πολέμου στη Σιέρα Λεόνε που διήρκησε 11 χρόνια, άφησε πίσω του 50.000 νεκρούς και ο βασικός λόγος ήταν τα διαμάντια.

Θα σε συγκλονίσει γιατί πέρα από το γεγονός ότι πρόκειται για έναν πολύ σκληρό εμφύλιο πόλεμο όπου παιδιά μετατρέπονταν σε στρατηγούς για να πολεμήσουν αναδεικνύει έστω με ένα “χολυγουντιανό” τρόπο πως οι “λευκοί” και η ματαιοδοξία για περισσότερα χρήματα και διαμάντια κατέστρεψαν τη ζωή τόσων ανθρώπων.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η ταινία διαπραγματεύεται μια αφήγηση που σπάνια ακούς ή βλέπεις αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινή. Η πραγματικότητα φυσικά ήταν και είναι ακόμα πολύ σκληρή στη Σιέρα Λεόνε.

Προσωπικά είναι η μόνη ταινία που έχω δει μια φορά και απλά δεν αντέχω να δω ξανά. 

4. City of God

ΠΛΟΚΗ

Ο Μπουσκαπέ μεγαλώνει στην Πόλη του Θεού, μια λαϊκή συνοικία του Ρίο ντε Τζανέιρο, που από την «ερασιτεχνική» εγκληματικότητα της δεκαετίας του ‘60, περνά στο οργανωμένο έγκλημα μέσα από τη διακίνηση των ναρκωτικών και τον πόλεμο των συμμοριών στη δεκαετία του ’70. Εκείνος, ωστόσο, καταφέρνει να βρει διέξοδο, χάρη στην ενασχόλησή του με τη φωτογραφία.

Πρόκειται για την πραγματική ιστορία του προαστίου Cidade de Deus στο Ρίο ντε Τζανέιρο που από τα τέλη της δεκαετία του 1960 μέχρι τις αρχές του 1980 ήταν το απόλυτο γκέτο ναρκωτικών και οργανωμένου εγκλήματος.

Θα σε συγκλονίσει γιατί όλα αυτά όντως κάποτε συνέβαιναν στην Βραζιλία και σε κάποιο βαθμό συμβαίνουν ακόμα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η ταινία καταφέρνει με την εξαιρετική σκηνοθεσία και τις συγκλονιστικές ερμηνείες να αναδείξει μια κατάσταση που για εμάς είναι πέρα από κάθε φαντασία αλλά για κάποιους ήταν και είναι καθημερινότητα.

5. Horses of God

ΠΛΟΚΗ

Ο Γιασίν κι ο Ναμπίλ είναι δύο αδέλφια που μεγαλώνουν σε φτωχική συνοικία της Καζαμπλάνκας, αποζητώντας τη δράση και με όνειρα για το μέλλον. Γύρω όμως από τις αλάνες που παίζουν ποδόσφαιρο, καιροφυλακτεί η τρομοκρατία κι αυτή είναι που τους «χτυπάει την πόρτα» όταν μεγαλώνουν. Ο Γιασίν κι ο Ναμπίλ θα γίνουν δύο βομβιστές αυτοκτονίας.

Πρόκειται για την πραγματική ιστορία των βομβιστικών επιθέσεων στην Καζαμπλάνκα το 2003.

Θα σε συγκλονίσει γιατί χωρίς φυσικά να προσπαθεί να πάρει το “μέρος” των βομβιστών η ταινία προσπαθεί να αναδείξει πως είναι να μεγαλώνεις στην επαρχία του Μαρόκο, τις κακουχίες που περνούν αυτά τα παιδιά και εν τέλει πως μπορεί κάποιος να φτάσει στο σημείο να γίνει βομβιστής αυτοκτονίας.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε αυτή τη ταινία θα δεις ένα θέμα που δυστυχώς είναι αρκετά επίκαιρο και θα δεις την πλευρά της αφήγησης που αποκρύπτεται αλλά φυσικά και είναι εκεί, πιο πραγματική απ’ οτιδήποτε άλλο.

Δες εδώ: 5 ταινίες που λάτρεψα ενώ δεν το περίμενα 

Σχόλια