Απαγορευμένα βιβλία που προκάλεσαν τους συντηρητικούς και πλέον είναι πια κλασσικά!

1. Lolita – Vladimir Nabokov

Μυθιστόρημα για ένα διεστραμμένο δεσμό.

Υπόθεση:  Ο πρωταγωνιστής, μεσήλικας καθηγητής λογοτεχνίας, είναι εθισμένος με μία 12χρονη, με την οποία εμπλέκεται σεξουαλικά πριν γίνει πατριός της. Της δίνει το ψευδώνυμο Λολίτα.

Απαγόρευση: Το 1955, όταν εκδόθηκε για πρώτη φορά η «Λολίτα», η αίσθηση που προκάλεσε ήταν τόσο μεγάλη, που καθιέρωσε τον Ναμπόκοφ ως έναν από τους πιο πρωτότυπους συγγραφείς του 20ου αιώνα. Χαρακτηρίζεται ως το πλέον υπαινικτικό και γλωσσικά παιγνιώδες μυθιστόρημα μετά τον «Οδυσσέα» του Τζόυς».

Απαγορεύτηκε ως αισχρό και άσεμνο βιβλίο από την Γαλλία το 1956 έως το 1959, από την Γαλλία το 1955-1959, από την Αργεντινή και τη Νέα Ζηλανδία. Το γεγονός, όμως, της απαγόρευσης οδήγησε προφανώς στην έντονη ανυπομονησία για την έκδοση του βιβλίου στην Αμερική.

Αγόρασέ το τώρα εδώ

2. Brave New World – Aldous Huxley

Ένα δυστοπικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1932.

Υπόθεση: Σε ένα δυστοπικό Λονδίνο, η κοινωνία του μυθιστορήματος αναμένει εξελίξεις στην αναπαραγωγική τεχνολογία, την υπνωτισμένη μάθηση, την ψυχολογική χειραγώγηση που συνδυάζονται για να φέρουν μια ριζική αλλαγή στον κόσμο.

Απαγόρευση: Η αναλυτική περιγραφή των σεξουαλικών πράξεων στο βιβλίο βρήκε ενάντιες πολλές συντηρητικές κυβερνήσεις. Το μυθιστόρημα απαγορεύτηκε στην Ιρλανδία και την Αυστραλία το 1932 και για 5 συνεχόμενα χρόνια. Το 1967 η Ινδία το απαγόρευσε χαρακτηρίζοντάς το ως πορνογραφικό.

Αγόρασέ το τώρα εδώ

3. Persepolis – Marjane Satrapi

Ένα από τα πιο όμορφα σκιτσαρισμένα βιβλία και αντίστοιχα animation.

Yπόθεση: Η ζωή ενός νεαρού κοριτσιού που από παιδί γίνεται ενήλικη με φόντο την Ιρανική επανάσταση. Μια ιστορία ενηλικίωσης με πολλά πολιτικά και εθνογραφικά στοιχεία.

Απαγόρευση: Αν και εκδόθηκε μόλις το 2000-2003 σε ξεχωριστούς τόμους, που σημαίνει ότι δεν είναι στην λίστα προφανώς των απαγορευμένων βιβλίων, ως πιο σύγχρονο, κι όμως τον Μάρτιο του 2013 απαγορεύτηκε από τα δημόσια σχολεία του Σικάγο.

Αγόρασέ το τώρα εδώ

4. O τροπικός του Καρκίνου – Henri Miller

Υπόθεση: Διαδραματίζεται κυρίως στο Παρίσι την δεκαετία του 1920 και εστιάζει στην ζωή του Miller ως ανερχόμενου συγγραφέα που προσπαθεί να τα βγάλει πέρα. Η αφήγηση είναι πρωτοπρόσωπη. Στόχος του συγγραφέα μέσα από αυτήν την αυτοβιογραφική σχεδόν προσέγγιση ήταν να απεικονίσει τις εσωτερικές σκέψεις ενός ατόμου στα όρια του ντελίριου.

Απαγόρευση: Το μυθιστόρημα έγινε γνωστό για την άδολη σεξουαλικότητά του και έτσι απαγορεύτηκε από τις αμερικανικές εκδόσεις, που όταν τελικά ο εκδοτικός οίκος Grove Press ανέλαβε να το εκδόσει σύρθηκε μέχρι τα δικαστήρια για αντίθεση του έργου στους νόμους περί πορνογραφίας.

Αγόρασέ το τώρα σε pocket έκδοση εδώ και σε κανονική εδώ

5. American Psycho – Ellis Bret Easton

Υπόθεση: H ιστορία περιγράφεται σε πρώτο πρόσωπό από τον Patrick Bateman, έναν κατά συρροή δολοφόνο και επιχειρηματία στο Μανχάταν. Φαίνεται πως πρόκειται για διαταραγμένη προσωπικότητα από τον τρόπο που αφηγείται γεγονότα λανθασμένα, αναφέρει διαφορετικά ονόματα για χαρακτήρες και τελικά μετά από τον πρώτο φόνο ενός συναδέλφου του καταλήγει να μην χαλιναγωγεί τις βίαιες ορμές του.

Απαγόρευση: Ο εκδοτικός οίκος που είχε αναλάβει την έκδοσή του, μετά από κατακραυγή των media για σαδιστικό περιεχόμενο αποσύρθηκε γιατί φοβήθηκε για την φήμη του. Τελικά το εξέδωσε άλλος οίκος. Ο συγγραφές δεχόταν μέχρι και σήμερα απειλητικά για την ζωή του μηνύματα. Μέχρι και σήμερα η αυστραλιανή νομοθεσία περί λογοκρισίας το κατατάσσει στην κλίμακα άνω των 18.

Αγόρασέ το τώρα εδώ

6. O τσελεμεντές του αναρχικού – William Powell

Yπόθεση: Ένα βιβλίο που περιέχει οδηγίες για την κατασκευή εκρηκτικών, συνταγές ναρκωτικών, ακόμη και τρόπους χειρισμών εγκληματικών εργαλείων. Γράφτηκε από τον Powell ως αντίδραση στην ανάμειξη της Αμερικής στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Απαγόρευση: Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1971. Για ευνόητους λόγους πολλά σχολεία στην Αμερική απαγόρευσαν την ύπαρξή του στην βιβλιοθήκη τους, ενώ μετά από χρόνια ο ίσιος ο συγγραφέας του δήλωσε ότι ήταν προϊόν του εφηβικού θυμού του. Υπάρχει και μεγάλη παραφιλολογία για το ότι είναι παράνομο να το κατέχεις σε ορισμένες χώρες.

Αγόρασέ το τώρα εδώ

 

7. Τα σταφύλια της οργής – John Steinbeck

Υπόθεση: Τα Σταφύλια της οργής είναι η ιστορία μιας από τις χιλιάδες οικογένειες του αμερικανικού Νότου που έχασαν τα πάντα στη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, όταν καταστράφηκαν οι σοδειές τους από την παρατεταμένη ξηρασία και από τους θυελλώδεις ανέμους. Με τα λιγοστά υπάρχοντά τους ταξιδεύουν προς τη Γη της Επαγγελίας, την Καλιφόρνια, ελπίζοντας να βρουν δουλειά και ψωμί. Δεν αργούν να αντιληφθούν, όμως, ότι τα πράγματα δεν ήταν όπως είχαν ελπίσει.

Απαγόρευση: Ο συγγραφέας χαρακτηρίστηκε από τους συντηρητικούς κομμουνιστής, ενώ το βιβλίο περιέχει και υβριστικό λεξιλόγιο, σεξουαλικές σκηνές και βία, γεγονός που προκάλεσε.

Αγόρασέ το τώρα εδώ

 

Σχόλια