Tips για να συγκεντρωθείς στο διάβασμα με βάση επιστημονικές έρευνες!

Είτε είναι πανελλήνιες, είτε είναι εξεταστική, όλοι το έχουμε περάσει και ξέρουμε ότι αυτά που πρέπει να θυμάσαι είναι πάρα πολλά!

Φανταζόμαστε αυτήν την περίοδο είσαι κάπως έτσι!

Aλλά μην φρικάρεις! Βρήκαμε τα πιο αποτελεσματικά tips για να συγκεντρωθείς στο διάβασμα σου και να αφομοιώσεις όσο το δυνατόν περισσότερη πληροφορία γίνεται. Ας τα δούμε, λοιπόν!

1. Διάβασε ένα δύσκολο κεφάλαιο πριν τον ύπνο

Το ξέρουμε ότι θες να χαλαρώσεις, αλλά προσπάθησέ το και θα δεις αποτέλεσμα. Κατά τη διάρκεια του ύπνου το μυαλό επεξεργάζεται και ασχολείται με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες που έλαβε, επομένως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σου μείνει ή τελικά να κατανοήσεις πώς λειτουργεί αυτό το κεφάλαιο που σε παίδευε.

Άλλωστε πολλές φορές δεν σου έχει τύχει να βλέπεις στον ύπνο σου κάτι που συζητούσες ακριβώς πριν κοιμηθείς;

2. Έξυπνη επανάληψη

Μην προσπαθείς να συγκρατήσεις τεράστιο όγκο πληροφορίας. Ξεκίνα έγκαιρα, σπάσε την ύλη σε μικρότερα κομμάτια -έστω και πολύ μικρά- και κάνε τα επανάληψη συχνά, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για μια μεγάλη χρονική περίοδο.

3. Δημιούργησε παράξενες εικόνες

Αν θες να θυμάσαι κάτι, πρέπει να εκπλήξεις το ίδιο σου το μυαλό. Βάλε την φαντασία σου, λοιπόν, και φτιάξε όσο πιο περίεργες εικόνες μπορείς με στοιχεία που πρέπει να θυμάσαι. Ακόμα καλύτερα κι αν φτιάξεις μια σουρεαλιστική ιστορία με αυτά, εστιάζοντας στον τρόπο σύνδεσης μεταξύ τους με βάση την σειρά που πρέπει να τα θυμάσαι. Ειλικρινά, πιάνει όντως! Είναι δοκιμασμένο.

4. Μην συνηθίζεις σε έναν τύπο προβλημάτων

Απλοϊκό παράδειγμα, αλλά το να συνηθίζεις συνέχεια στο να λύνεις παρόμοια προβλήματα, που απαιτούν την ίδια μέθοδο θα οδηγήσει απλώς στο να το κάνεις μηχανικά και να μην κατανοείς αν όντως έχεις καταλάβει το πρόβλημα. Επομένως, άλλαζε συνεχώς κεφάλαια και αντικείμενα ύλης, ώστε να επιστρέφεις σε διαφορετικά προβλήματα και να βλέπεις όντως αν τα έχεις καταλάβει, κάνοντας ταυτόχρονα και επανάληψη.

5. Γράψε

Μπορεί να σου πάρει περισσότερο χρόνο, αλλά είναι εγγυημένα πιο αποδοτικό και από το να τα διαβάζεις από μέσα σου και από το να τα πληκτρολογείς. Όταν γράφεις καλείσαι να επαναλάβεις κάθε λέξη, που στον εγκέφαλο σου εντυπώνεται περισσότερο λόγω της διαδικασίας που κάνει για να στείλει το σήμα κίνησης στο χέρι σου.

 

6. Διάβασε δυνατά

Πάλι το γεγονός ότι και βλέπεις και ακούς την πληροφορία, την κάνει ουσιαστικά στον ίδιο χρόνο να περνάει από δύο διαδικασίες μέσα στον εγκέφαλό μας. Επομένως, πιο αποδοτικό διάβασμα!

7. Διάβασε με παρέα

Προφανώς δεν εννοούμε να βγείτε για καφέ και να πάρετε και τα βιβλία. Πρέπει όντως να λύνετε μαζί απορίες και να συζητάτε σε βάθος τα διάφορα ζητήματα κατανόησης που προκύπτουν. Εγγυημένα θα έχετε καταλάβει περισσότερα και θα έχετε βάλει το μυαλό σας στην σωστή διαδικασία σκέψης.

(Δε εννοούμε αυτό…)

8. Φάε Ω-3 λιπαρά

Σίγουρα η διατροφή παίζει ρόλο. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα Ω3 λίπαρα που βρίσκεις σε ψάρια και ξηρούς καρπούς βοηθάνε στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και την απομνημόνευση. Συνδύασέ τα και με Ω6 λιπαρά γιατί αποδείχθηκε ότι μειώνουν το άγχος.

9. Εξασκήσου σε προηγούμενα θέματα

Όταν έχεις περάσει από μια πρώτη ανάγνωση την ύλη ξεκίνα να βλέπεις που επικεντρώνονται τα θέματα προηγούμενων εξετάσεων. Έτσι η επανάληψή σου θα είναι πολύ πιο στοχευμένη.

10. Φτιάξε σχεδιαγράμματα

Αποδεδειγμένα το να έχεις μια εικόνα στο μυαλό σου, συγκεκριμένη και με βελάκια που βοηθούν το μυαλό σου να συνδέει την πληροφορία μόνο σε καλό σου βγαίνει. Δες εδώ εφαρμογές που θα σε βοηθήσουν να τα φτιάξεις και πολύ πιο όμορφα απ’ότι αν τα έκανες στο χαρτί.

11. Εξήγησε σε όλη σου την οικογένεια τι μαθαίνεις

Πιάσε την μαμά σου, τον μπαμπά σου, τα αδέρφια σου (γενικά όποιον βρεις εύκαιρο) – τι εννοείς θα τους εξαναγκάσεις; Σιγά- και εξήγησέ τους όσα μαθαίνεις. Οι απορίες τους σίγουρα θα σου αποδείξουν ότι κάτι δεν είχες καταλάβει και ο ίδιος καλά και ευκαιρία να το αποσαφηνίσεις.

12. Mείνε ενυδατωμένος

Αυτό δεν σημαίνει πιες καφέ! Σίγουρα ένας καφές την ημέρα θα σε βοηθήσει να είσαι πιο δραστήριος και να μην σε πάρει ο ύπνος κάπου το μεσημέρι, αλλά αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι το νερό.

13. Οργανώσου σωστά

Τακτοποίησε τόσο τον χώρο σου, όσο και τον “εξοπλισμό” που χρειάζεσαι. Βιβλία, σημειώσεις, υπολογιστές φρόντισε να τα έχεις τακτοποιημένα -όσο κι αν αυτό σημαίνει ότι θα καταλάβεις όλη την τραπεζαρία- και συγκέντρωσε ότι χρειάζεται έγκαιρα ώστε να μην τρέχεις τελευταία στιγμή. Στο πλαίσιο της οργάνωσης εντάσσεται και το οργανόγραμμα του διαβάσματός σου. Πρέπει σίγουρα να έχεις ένα πλάνο με το πόσο χρειάζεται να διαβάζεις κάθε μέρα για να βγει η ύλη. Και στην πράξη εννοείται το αναπροσαρμόζεις -και με την αναπροσαρμογή δεν εννοώ το εγκαταλείπεις-

14. Βάλε προτεραιότητες στην ύλη

Δες τι έχει σημασία να ξέρεις οπωσδήποτε και ξεκίνα από αυτό. Στις λεπτομέρειες προχώρα αφού έχεις κατακτήσει την βασική γνώση.

15. Παράτησε το όταν πελαγώνεις

Βασικό σημείο είναι να αναγνωρίζεις πότε ο οργανισμός σου δεν αποδίδει άλλο. Και εκεί δεν έχει νόημα να τον πιέσεις. Πάρε τον χρόνο που χρειάζεσαι, αποστασιοποιήσου και θα δεις ότι όταν επιστρέψεις θα έχεις ένα πολύ πιο καθαρό μυαλό. Εν τελεί περισσότερο χρόνο χάνεις με το να προσπαθείς ενώ είσαι εξαντλημένος και τελικά θα παραμείνεις εξαντλημένος.

 

 

 

Σχόλια