Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος φιλοξενεί δύο ιδιαίτερες εκθέσεις μέχρι 29 Δεκεμβρίου που δεν πρέπει να χάσεις!

Προπαραμονή Χριστουγέννων αποφασίσαμε να τριγυρίσουμε στην Αθήνα. Πριν λοιπόν, πάμε στο φωτισμένο κρίστμας τρι του Συντάγματος και φάμε κρέπα στου Ψυρρή, κάναμε μία στάση στην οδό Λεμπέση. Δίπλα στο Μουσείο της Ακρόπολης δύο όμορφα διαμορφωμένοι χώροι φιλοξενούν τις εκθέσεις Van Gogh Revisited και A Normal Person του Νικόλα Αντωνίου. Μία Χριστουγεννιάτικη βόλτα στις εκθέσεις του Τεχνοχώρου! (φωτογραφίες)

Van Gogh Revisited

Αρχικά, κατευθυνθήκαμε στο νούμερο 12 της Λεμπέση. Εκεί στο My Art Box, by Technohoros, φιλοξενείται η πρώτη έκθεση Van Gogh Revisited: 18 Έλληνες και ξένοι εικαστικοί επιστρέφουν στον Van Gogh που αποτελείται από έργα των καλλιτεχνών που συμμετείχαν στην ταινία Loving Vincent, την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους εξ’ ολοκλήρου ζωγραφισμένη στο χέρι.

Μία Χριστουγεννιάτικη βόλτα στις εκθέσεις του Τεχνοχώρου! (φωτογραφίες)

”Van Gogh’s portrait”, Μιχάλης Παλαπουίδης

Για να γίνει πραγματικότητα το δύσκολο αυτό έργο των 65.000 καρέ-ελαιογραφιών, χρειάστηκε να μελετήσουν τόσο την τεχνική του Βίνσεντ μέσα από την καλλιτεχνική του πορεία, όσο και την ζωή και την ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία του.

Αυτή τη φορά, οι 18 συμμετέχοντες εικαστικοί (σε σύνολο 125), από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δεν παρουσιάζουν μια ανα-δημιουργία των πινάκων του Βαν Γκογκ, αλλά έργα της δικής τους οπτικής μέσα από το πρίσμα της μελέτης του ζωγράφου μορφολογικά και εννοιολογικά. 

Μία Χριστουγεννιάτικη βόλτα στις εκθέσεις του Τεχνοχώρου! (φωτογραφίες)

Το μικρό δώρο που πήραμε: όλα τα έργα σε κάρτες με το bio των καλλιτεχνών!

Το ενδιαφέρον της έκθεσης έγκειται στο πώς η προσωπικότητα του Βίνσεντ ενέπνευσε με διαφορετικό τρόπο τους καλλιτέχνες και άνοιξε διάλογο ενώνοντας τον 19ο με τον 21ο αιώνα. Η έμπνευση αυτή μετουσιώθηκε σε έργα με το προσωπικό ύφος του καθένα και με τη χρήση διαφόρων τεχνικών (κάρβουνο, λάδι σε καμβά, ψηφιακό τύπωμα, πηλός κ.ά.).

(δες περισσότερες φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου!)

Μία Χριστουγεννιάτικη βόλτα στις εκθέσεις του Τεχνοχώρου! (φωτογραφίες)

Αριστερά: ”Marscape”, Val Fulford
Δεξιά: “Το Δωμάτιο”, Αλεξάνδρα Μπαρή. Το γνωστό Δωμάτιο του Βαν Γκογκ στην Αρλ από άλλη οπτική.

A Normal Person

Αφού απολαύσαμε το Van Gogh Revisited, μεταφερθήκαμε στο νούμερο 4 της οδού, 20 μέτρα παρακάτω στον Technohoros Art Gallery. Η αλήθεια είναι πως δεν ήταν στο πρόγραμμά μας και αποτέλεσε μία ευχάριστη έκπληξη. Η έκθεση A Normal Person αποτελεί την 7η ατομική έκθεση του 29χρονου Νικόλα Αντωνίου. Υποκείμενο των έργων είναι ο Άνθρωπος, πώς αυτός παρατηρεί και εκλαμβάνει τις εικόνες του περιβάλλοντος. Εικόνες που επιλέγει και ονομάζει πραγματικότητα του υλικού και ψυχικού του σύμπαντος.

Μία Χριστουγεννιάτικη βόλτα στις εκθέσεις του Τεχνοχώρου! (φωτογραφίες)

Αριστερά: “A Dreaming Mind”
Δεξιά: “Underwater”

Προσωπικά, μου άρεσε ο τρόπος που διασπά την ανθρώπινη μορφή με το χρώμα και αποδίδει την αίσθησή της. Δίνεται μία εντύπωση εσωστρέφειας των μορφών. Πολλές στροβιλίζονται γύρω από τον εαυτό τους, χορεύοντας. Παρά αυτή την στροφή προς τα έσω, τα χρώματα δημιουργούν την εντύπωση πως το ονειρικό και φαντασιακό στοιχείο ενυπάρχει στο οποιοδήποτε ‘’συνηθισμένο άτομο’’.

Όπως γράφει και ο ίδιος στον κατάλογο της έκθεσης:

”Χρησιμοποιούμε συνεχώς την ίδια, μονότονη μέθοδο παρατήρησης, που μας περιορίζει και μας φυλακίζει. Μας υποχρεώνει να τρέχουμε με μανία, θυσιάζοντας τα πάντα για την κατάκτηση μιας πραγματικότητας που δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ”εικόνα”.

Με αυτόν τον τρόπο, ο άνθρωπος απομονώνεται, δίνει δύναμη στο εγώ του, μοιάζει να αιωρείται αβοήθητος, να κάνει κύκλους μέσα στον ίδιο του τον εαυτό, βυθισμένος και ζαλισμένος μέσα στον υλικό κόσμο που πιστεύει ότι τον καταπλήσσει.”

Μία Χριστουγεννιάτικη βόλτα στις εκθέσεις του Τεχνοχώρου! (φωτογραφίες)


Info Εκθέσεων (μέχρι 29 Δεκεμβρίου και οι δύο)

Van Gogh Revisited: 18 Έλληνες και ξένοι εικαστικοί επιστρέφουν στον Van Gogh

Πού; My Art Box, by Τechnohoros, Λεμπέση 12, Ακρόπολη

Πότε; ΤΡ- ΠΕ- ΠΑ: 12:00 – 14:30 & 17:30 – 20:30, ΤΕ: 12:00 – 16:00

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες

Λίλα Αγραφιώτη, Γιάννης Αλεξάκης, Carmen Belean, Έλλη  Βέλλιου, Γιάννης Γιγουρτάκης, Val Fulford, Wiktor Jackowski, Νίκος Κόνιαρης, Δημήτρης Κρέτσης, Χρηστος Μαρμέρης, Πολίνα Μαυρικάκη, Aλεξάνδρα Μπαρή, Μιχάλης Παλαπουίδης, Maria Redko, Aleksandra Siudek (Osa), Νεφέλη Σουλακέλλη, Edmond Tesho, Βασίλης Τσοκόπουλος.

Επιμέλεια έκθεσης: Άλκηστις Κοντοπούλου (ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια), Σοφία Χρυσαφοπούλου (ιστορικός τέχνης/κοινωνική ανθρωπολόγος, επιμελήτρια)

A Normal Person| Νικόλας Αντωνίου

Πού; Technohoros Art Gallery, Λεμπέση 4, Ακρόπολη

Πότε; ΤΡ- ΠΕ- ΠΑ: 12:00 – 14:30 & 17:30 – 20:30, ΤΕ: 12:00 – 16:00

Επόμενη έκθεση: The lady with the necklace- Untitled του Victor Bakker [11 Ιανουαρίου – 3 Φεβρουαρίου 2018]

Σχόλια