Σύμφωνα με τις ψυχολογικές θεωρίες για την γλώσσα του σώματος όλες οι κινήσεις που κάνουμε υποδεικνύουν κάτι!

Επιμέλεια: Κική Φωτοπούλου

Πιθανόν να έχεις αναρωτηθεί πόσα πράγματα θα μπορούσες να καταλάβεις αν διάβαζες το μυαλό των ανθρώπων. Κάποιοι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη διαίσθησή τους γι’ αυτό, αλλά αν δεν είσαι τόσο οξυδερκής, μία είναι η λύση: να διαβάζεις την γλώσσα του σώματος των άλλων.

Είναι πλέον αποδεκτό ότι πάνω από το 55% των πληροφοριών που ανταλλάσσουμε, είναι προϊόν μη λεκτικής επικοινωνίας, λέει η Allan Peace, μία Αυστραλιανή επιστήμονας της γλώσσας τους σώματος, μίλησε γι’ αυτό. Οι μιμήσεις, οι χειρονομίες και άλλες κινήσεις του σώματος, μπορούν να “ρίξουν τη μάσκα”  από έναν άνθρωπο και να σου πουν τι πραγματικά σκέφτεται ή νιώθει.

Πρέπει απλώς να δώσεις την ανάλογη προσοχή στα σημάδια που οι υπόλοιποι άνθρωποι σου στέλνουν, χωρίς καν να το καταλαβαίνεις!

1. Κλείσιμο ματιών

γλώσσα του σώματος

Αν ένας άνθρωπος σου μιλάει και κλείνει τα μάτια του ή τα μάτια της, θα πρέπει να ξέρεις ότι προσπαθεί να κρυφτεί από τον έξω κόσμο. Κάτι σημαντικό που πρέπει να θυμάσαι: δε σημαίνει ότι αυτός ο άνθρωπος σε φοβάται! Αντιθέτως, προσπαθεί να σε “ ξεφορτωθεί “ επειδή μάλλον τον έχεις κουράσει αρκετά. Κι αν κλείσει τα μάτια του…. απλώς εξαφανίζεσαι!

2. Κλείνοντας το στόμα με το χέρι

γλώσσα του σώματος

Αυτή είναι μία πολύ καλή υπενθύμιση για το ότι όλοι κάποτε ήμασταν παιδιά. Θυμάσαι που έκλεινες το στόμα σου όταν δεν ήθελες να πεις κάτι; Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην ενήλικη ζωή σου! Μερικά δάχτυλα ή μία παλάμη ή ακόμη και μία γροθιά κοντά στο στόμα, μας βοηθάει να μην προφέρουμε τις λέξεις που δε θέλουμε να πούμε. Μερικές φορές αυτή η χειρονομία “ μεταμφιέζεται” σε ψεύτικο βήχα.

3. Δαγκώνοντας την άκρη των γυαλιών σουγλώσσα του σώματος

Παρατηρείς ότι κάποιος δαγκώνει την άκρη των γυαλιών του; Προσπάθησε να τον στηρίξεις ή να του χαμογελάσεις, διότι είναι σίγουρο ότι ανησυχεί για κάτι σε υπερβολικό βαθμό, χωρίς και ο ίδιος να το έχει συνειδητοποιήσει καλά καλά! Προσπαθεί να νιώσει ασφάλεια, όπως αισθάνονται τα μωρά, όταν τα θηλάζει η μαμά τους. Παρεμπιπτόντως, το ίδιο υποδεικνύει και ένα μολύβι, ένα στυλό, ένα τσιγάρο μία τσίχλα ή οτιδήποτε τέλος πάντων βάζουν στο στόμα τους.

4. Όταν βάζεις τα χέρια κάτω από το πιγούνι

γλώσσα του σώματος

Γενικότερα, αυτή η χειρονομία χρησιμοποιείται για να προσεγγίσεις άτομο του αντίθετου φύλου! Όταν βάζεις τα χέρια σου κάτω από το πιγούνι σου, προβάλλεις το πρόσωπό σου, σαν να θέλεις να πεις: Ναι, αυτή είμαι εγώ! Μπορείς να διασκεδάσεις όσο θέλεις! Οι άντρες μπορούν να απομνημονεύσουν αυτή την πληροφορία, ώστε την επόμενη φορά να κάνουν ένα καλό κοπλιμέντο την στιγμή που πρέπει!

5. Όταν τρίβεις το πιγούνι σου

γλώσσα του σώματος

Συνήθως οι άνθρωποι το κάνουν αυτό όταν θέλουν να πάρουν μια απόφαση. Κοιτάνε πάνω, κάτω, στο πλάι ή οπουδήποτε αλλού. Δεν γνωρίζουν καν τι βλέπουν, γιατί εκείνη την ώρα είναι βυθισμένοι στην σκέψη τους.

6. Με σταυρωμένα χέρια

γλώσσα του σώματος

Αυτή είναι μία από τις πιο γνωστές χειρονομίες. Δεν είναι τυχαίο το ότι πολλοί άνθρωποι νιώθουν άνετα σε αυτή την στάση-τους βοηθάει να τοποθετήσουν τον εαυτό τους εκτός των υπολοίπων. Συνήθως, χρησιμοποιούμε αυτή τη χειρονομία όταν είμαστε ενοχλημένοι με κάτι. Τα σταυρωμένα χέρια αποτελούν ξεκάθαρη ένδειξη ότι κάποιος δε νιώθει άνετα με μία κατάσταση και κάτι τον εκνευρίζει!

7. Προσεγμένη εμφάνισηγλώσσα του σώματος

Συμφωνείς στο ότι αυτή η θέση είναι η πιο κλασσική; Όταν μία γυναίκα θέλει να αρέσει σε κάποιον άντρα, προσπαθεί να παρουσιάσει τον εαυτό της όσο γίνεται πιο όμορφο! Ισιώνει τον κορμό της για να τονιστεί το στήθος της και μερικές φορές κάθεται με σταυρωμένα πόδια. Τα χέρια πέφτουν μπροστά, προκειμένου να τραβήξει την προσοχή και το ενδιαφέρον κάποιου.

8. Όταν σκύβεις μπροστά

γλώσσα του σώματος

Συχνά, όταν σου αρέσει κάποιος και θέλεις να αναπτύξεις μια επαφή μαζί του, κάνεις μία κλίση κατά μπροστά. Σ’ αυτήν την περίπτωση, τα πόδια είναι μάλλον ακίνητα, ενώ το σώμα διαισθητικά πέφτει μπροστά.

9. Όταν κλίνεις κατά πίσω

γλώσσα του σώματος

Αν κάποιος κάθεται κατά πίσω στην καρέκλα, μάλλον θέλει να σου δείξει ότι έχει κουραστεί από τη συζήτησή σας. Μπορεί όμως από την άλλη, να νιώθει άβολα υπό την παρουσία κάποιου ατόμου.

10. Όταν στηρίζεις τα πόδια σου στα τακούνια

γλώσσα του σώματος

Κι όμως δεν το κάνουν μόνο τα παιδιά αυτό… Αλλά και όσοι νιώθουν αγχωμένοι για κάτι!

11. Τρίβοντας τα χέρια

γλώσσα του σώματος

Επικρατεί γενικότερα η άποψη, ότι τα χέρια αντικατοπτρίζουν αυτό που σκέφτεται το κεφάλι. Όταν τρίβεις λοιπόν τα χέρια μεταξύ τους, δείχνεις ότι έχεις θετικά συναισθήματα για κάτι. Είσαι αισιόδοξος! Επιπλέον, δείχνεις ότι κάτι καλό πρόκειται να συμβεί στο μέλλον.

12. Χειραψία ” γάντι “

γλώσσα του σώματος

Αν κάποιος καλύπτει τον καρπό σας με το ελεύθερο χέρι, θέλει να δείξει την αίσθηση υπεροχής του και να δηλώσει ότι έχει τον τελευταίο λόγο. Αν αυτό γίνεται στα πλαίσια μιας πιο φιλικής και εμπιστευτικής συζήτησης, τότε μάλλον σας εμπιστεύεται.

13. Όταν φτιάχνεις την γραβάτα

γλώσσα του σώματος

Η σημασία αυτής την χειρονομίας εξαρτάται από την περίσταση. Αν ένας άντρας το κάνει αυτό δίπλα από μια όμορφη γυναίκα, τότε μάλλον του αρέσει. Παρόλα αυτά, είναι πιθανόν να σημαίνει ότι κάποιος νιώθει άβολα ή ότι ψεύδεται ή ότι θέλει οπωσδήποτε να φύγει από το μέρος που βρίσκεται!

14. Όταν βάζεις τα πόδια πάνω στο γραφείο

γλώσσα του σώματος

Σα χειρονομία μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα: κακή συμπεριφορά, έλλειψη σεβασμού, προσπάθεια να δειχθεί κάποιος ως αφεντικό ή ακόμη και ότι το άτομο φροντίζει για την υγεία του. Οι ψυχολόγοι πάντως, υποστηρίζουν ότι αν νιώθεις άνετα σ΄ αυτήν την στάση, τότε δεν μπορείς να ξεκουράζεσαι πουθενά αλλού, παρά μόνο στο σπίτι σου.

15. Οπτική επαφή

γλώσσα του σώματος

Τα μάτια είναι τα “παράθυρα της ψυχής” και επίσης ένας υπέροχος τρόπος για να επικοινωνήσεις. Μπορείς, μέσα από τα μάτια, να “ διαβάσεις “ τα συναισθήματα του άλλου. Οι ερωτευμένοι, κοιτάζονται συνεχώς στα μάτια, ελπίζοντας να δουν την κόρη του ματιού να γίνεται μεγαλύτερη. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι πολύ εύκολο να  το παρατηρήσεις, αφού οι κόρες του οφθαλμού γίνονται 4 φορές μεγαλύτερες, συγκριτικά με το κανονικό μέγεθος. Από την άλλη, αν κάποιος άνθρωπος είναι νευριασμένος, τα μάτια του μοιάζουν με “κουμπότρυπες” γιατί η κόρη γίνεται πολύ μικρή.

Πηγή : Bright Side

Interview για δουλειά: Η γλώσσα του σώματος μπορεί να σε προδώσει

Σχόλια