Μια ακόμη πλούσια κινηματογραφική χρονιά φτάνει στο τέλος της. Είστε έτοιμοι για την αντίστροφη μέτρηση; Για  να δούμε ποιες ταινίες  ξεχώρισαν το 2017  σκαρφαλώνοντας στην κορυφή της λίστας μας.

1Moonlight

Ένα σεληνόφως για όσκαρ που κατάφερε να κλέψει την τελευταία στιγμή  το πολυπόθητο αγαλματάκι από το τυφώνα La La land. Μια αφοπλιστικά ειλικρινής ταινία ενηλικίωσης για την εσωτερική αναζήτηση της προσωπικής μας ταυτότητας που άγγιξε κοινό και κριτικούς.

Το «Moonlight» συγκινεί και εμπνέει λιτά και αθόρυβα σαν ένα όμορφο κύμα κάτω από το σεληνόφως. Γιατί κάτω από το φεγγαρόφωτο όλοι μοιάζουμε διαφορετικοί.

2Call me by your name

Η ταινία που έλαβε διθυραμβικές κριτικές στο Φεστιβάλ του Sundance έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως ένα queer αριστούργημα. Με πηγή έμπνευσης του το βιβλίο του Αντρέ Ασιμάν, ο Λούκα Γκουαντανίνο στην τρίτη του ταινία ακολουθεί με αριστοτεχνικό τρόπο τη σχέση ενός 17χρονου αγοριού με τον 24χρονο βοηθό του πατέρα του που επισκέπτεται τη βίλα τους για να τον βοηθήσει με την εργασία του.

Δεν πρόκειται για ακόμη ένα gay ρομάντζο αλλά για ένα ερωτικό γράμμα γεμάτο σαγηνευτικές εικόνες που σε ταξιδεύει και σε σημαδεύει όπως η πρώτη σου αγάπη. Αναμένουμε την πρεμιέρα στις 9 Φεβρουαρίου για να δούμε τι εστί βερίκοκο ή μάλλον τι εστί ροδάκινο.

3Lady Bird

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Γκρέτα Γκέργουικ (Frances Ha, Mistress America) κατάφερε να κατακτήσει το Rotten Tomatos με 165 θετικές κριτικές σημειώνοντας ρεκόρ στην ιστορία της σελίδας.

Το Lady Bird αφηγείται την ιστορία ενηλικίωσης της Christine McPherson μιας μαθήτριας σε ένα καθολικό σχολείο στο Σακραμέντο της Καλιφόρνιας και την προβληματική σχέση με τη μητέρα της.

Με πρωταγωνίστρια την δύο φορές υποψήφια για όσκαρ Σίρσα Ρόναν και αρκετά βραβεία στην πλάτη της η Lady Bird οδεύει ολοταχώς προς τις Χρυσές Σφαίρες και γιατί όχι και τα φετινά όσκαρ.

4The Florida Project

Η 6χρονη Μούνι μεγαλώνει μαζί με την 22χρονη άνεργη μητέρα της σε ένα φθηνό μοτέλ, δίπλα στη Ντίσνειλαντ. Η παράλληλη ενηλικίωση μητέρας και κόρης με φόντο το ξεθωριασμένο αμερικάνικο τοπίο που φωτίζεται υποκριτικά από τη μαγεία της Ντίσνει στοχεύει κατευθείαν στην καρδιά.

Ένας αξιοζήλευτος κοινωνικός ρεαλισμός παντρεύεται με τα όνειρα και τις ελπίδες, με τη χαρά και τη λύπη της σκληρής πραγματικότητας. Το «Florida Project» δίνει μαθήματα ανθρωπιάς όχι με διδακτικό τόνο αλλά με ανόθευτη, λυτρωτική και βιωματική χροιά.

5Loveless

Η ταινία που κέρδισε το Μεγάλο βραβείο της Επιτροπής  στο Φεστιβάλ των Καννών μιλά για τη ζωή μιας οικογένειας χωρίς αγάπη στη ψυχρή και απρόσωπη Ρωσία.

Ένα παιδί εξαφανίζεται μετά από ένα καυγά των γονιών του στο οποίο αποκαλύπτεται ότι μετά το διαζύγιο κανείς δεν διεκδικεί την κηδεμονία του.

Ο σκηνοθέτης του Λεβιάθαν, Αντρέι Σβιανγκίτσεφ σκιαγραφεί με αριστοτεχνική καδραρισμένη ψυχρότητα ένα χρονικό φυγής που σε παγώνει συναισθηματικά επιβεβαιώνοντας τον ανορθόδοξο τίτλο του.

6Nocturnal Animals

Ο Τόμ Φόρντ έκανε πάλι το θαύμα του. Μια ιστορία υποδόριας συναισθηματικής εκδίκησης που αναμοχλεύει  την πραγματικότητα με τη λογοτεχνία, τις παράλληλες ζωές και όλα εκείνα τα βασανιστικά «αν», με όπλα του έναν ύπουλο διακριτικό φόβο και φυσικά την μοναδική αισθητική του. Σχεδόν αριστουργηματικό.

7Δουνκέρκη

Το πολεμικό έπος του Κρίστοφερ Νόλαν έσπασε τα ταμεία και απέδειξε περίτρανα ότι ο σκηνοθέτης του Μπάτμαν μπορεί να πειραματιστεί εύστοχα και σε άλλα είδη.

Με ωρολογιακές μελωδίες δια χειρός Χάνς Τσίμερ και εξαιρετική φωτογραφία από τον Χόιτε Βαν Χοιτέμα, ο Νόλαν έστησε ένα πολυεπίπεδο αντιπολεμικό δράμα με τρομακτική ακρίβεια και καλλιτεχνική ωριμότητα. Ένα χρονικό επιβίωσης που σε κρατά στην άκρη της καρέκλας σου μέχρι να πέσουν οι τίτλοι τέλους.

8120 χτυπήματα το λεπτό

Με το Μεγάλο βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών στην πλάτη τους, τα 120 Χτυπήματα του Ρομπέν Καμπιγιό προκάλεσαν αίσθηση στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας.

Με κεντρικό άξονα το αγώνα της ακτιβιστικής οργάνωσης Act Up, τη δεκαετία του 1990,  κατά του AIDS και κατ’επέκταση των φαρμακευτικών εταιρειών, ο Γάλλος σκηνοθέτης αιχμαλωτίζει στο φακό του τη σχέση δύο άντρων υπό το πρίσμα της αρρώστιας και το φόβο του θανάτου, άμεσα και δυναμικά χωρίς υπερβολές και μελοδράματα.

Αυθεντική και βαθιά συναισθηματική  με πολιτικές προεκτάσεις, η ταινία του Ρομπέν Καμπιγιό θα κάνει τη καρδιά σου να χτυπήσει πιο δυνατά.

9Mother!

Η πολυαναμενόμενη Μητέρα του Ντάρεν Αρονόφσκι θα μπορούσε να σκαρφαλώσει πρώτη στη λίστα με τις πιο αμφιλεγόμενες ταινίες του 2017 ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ασυναγώνιστη καλλιτεχνική της αξία.

Μια ταινία βαθιά διχαστική που κατάφερε με αλληγορικό τόνο να δώσει άλλη διάσταση στο φιλοσοφικό προβληματισμό ακροβατώντας ανάμεσα στα όρια του αριστουργήματος και της υπερβολικής αλαζονείας ενός ταλαντούχου σκηνοθέτη. Επιτυχημένη ή αποτυχημένη η «Μητέρα» θα στοιχειώνει για χρόνια την ιστορία του σινεμά.

10The Square

Ο Κρίστιαν ετοιμάζει μια καινούρια έκθεση στο μουσείο σύγχρονης τέχνης, βασικό στοιχείο της οποίας είναι ένα τετράγωνο χαραγμένο σε ένα δημόσιο χώρο το οποίο θέλει να λειτουργήσει ως «καταφύγιο εμπιστοσύνης και συμπόνοιας. Μέσα σε αυτό όλοι έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις.»

Πρόκειται για  μια ευφυή και σουρεαλιστική παρωδία για τον κόσμο της τέχνης, ένα ειρωνικό σχόλιο για το σύγχρονο άνθρωπο που διατυμπανίζει τη φιλανθρωπία αλλά στην πρώτη ευκαιρία την κρύβει κάτω από το χαλί.

Το «Τετράγωνο» του Ρούμπεν Όλστουντ είναι ένα «κοινωνικό πείραμα» όπως το έκθεμα του Κρίστιαν, στηλιτεύει τις αδυναμίες της ανθρώπινης φύσης και στις σερβίρει στο πιάτο για να δεις τον εαυτό σου μέσα από αυτό.

11It

Η κινηματογραφική μεταφορά του best-seller του Stephen King έχει κυρίαρχο  πρωταγωνιστή το φόβο. Με άψογα χορογραφημένη αγωνία και υποβλητική ατμόσφαιρα που σε ταξιδεύει πιστά στη δεκαετία του 1980, ο  τρομακτικός κλόουν Πενιγουάιζ παραμονεύει για να καταβροχθίσει τα μικρά παιδιά δελεάζοντας τα με κόκκινα μπαλόνια. Εξαιρετική σκηνοθεσία και αξιόλογες ερμηνείες από τους νεαρούς πρωταγωνιστές δημιουργούν υψηλές προσδοκίες για το δεύτερο μέρος.

       Ειδικά βραβεία

καλύτερες ταινίες του 2017Καλύτερο θρίλερ

Get Out : Έσπασε δικαίως τα ταμεία και κατάφερε να διώξει τον τρόμο με ένα αντιρατσιστικό κρεσέντο.

Καλύτερο σίκουελ

Blade Runner 2049:  Ανανεωμένο και αντάξιο των προσδοκιών του sci-fi θρύλου με επάξιο διάδοχο του Ρίντλει Σκότ τον Ντενίς Βιλνέβ.

Καλύτερο μιούζικαλ

Baby DriverΤο caper movie του Έντγκαρ Ράιτ είναι ένα επιτυχημένο mix μουσικού ρομάντζου και  fast and furious περιπέτειας που γκαζώνει ανελέητα.

Καλύτερο θρησκευτικό δράμα

Silence: Η σιωπή του Μάρτιν Σκορσέζε ήταν αρκετά εκκωφαντική για να ξεχωρίσει.

Καλύτερη προσωπική αγαπημένη

Fantastic Woman: Η προσωπική αγαπημένη για φέτος. Μη ρωτάτε γιατί απλώς δείτε τη.

Υ.Γ. Η λίστα περιλαμβάνει ταινίες που προβλήθηκαν στις ελληνικές αίθουσες από 5/1/2017.

Σχόλια