Η χρονιά έφτασε στο τέλος της και ήρθε η ώρα για την αθλητική ανασκόπηση 2017!

Για να δούμε, λοιπόν, τι απασχόλησε τη διεθνή αθλητική κοινότητα…

tennis

Η αναγέννηση των FEDAL

αθλητική ανασκόπηση 2017

H Fedal Utd στο νεοσύστατο τουρνουά Laver Cup αποτελεί μία από τις υποψήφιες για κορυφαίες τενιστικές στιγμές της χρονιάς

Το 2017 ανήκε αποκλειστικά στους δύο μεγάλους θρύλους της παγκόσμιας αντισφαίρισης. Ρότζερ Φέντερερ και Ράφαελ Ναδάλ έκαναν πράγματα και θαύματα τη φετινή σεζόν, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι το αστείρευτο ταλέντο και η μεγάλη επιμονή δε λογαριάζουν χρόνια. Τερματίζοντας στις δύο πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης, άφησαν πίσω τη νέα γενιά για ακόμη μια φορά, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται στη δύση της καριέρας τους.

Τα highlights της σεζόν για τον Ρότζερ Φέντερερ αθλητική ανασκόπηση 2017

Νο2 στην παγκόσμια κατάταξη

Νίκες-ήττες: 52-5

Τίτλοι: 7 (Australian Open, Wimbledon, Indian Wells Masters, Miami Masters, Shangai Masters, Basel Open, Halle)

95 τίτλοι καριέρας

Ιστορική κατάκτηση του Wimbledon Championships (για 8η φορά στην καριέρα του)

5ο Αυστραλιανό Όπεν και πρώτο Grand Slam από το 2012

Συνολικά 19 Grand Slam τίτλοι (ρεκόρ Open Era)

Τα highlights της σεζόν για τον Ράφαελ Ναδάλ

αθλητική ανασκόπηση 2017

Νο1 στην παγκόσμια κατάταξη για 4η φορά στην καριέρα του και ο γηραιότερος που το καταφέρνει

Νίκες-ήττες: 67-11

Τίτλοι: 6 (Beijing Open, US Open, Roland Garros, Madrid Masters, Barcelona Open, Monte Carlo Masters)

Ιστορικό La Decima στο Roland Garros (10 τίτλοι στο τουρνουά) και πρώτος τίτλος Grand Slam μετά το 2014

Ο μοναδικός με 10 τίτλους σε τουλάχιστον ένα τουρνουά (έχει σε 3, Monte Carlo Masters, Barcelona Open και Roland Garros)

16 Grand Slam τίτλοι μετά την κατάκτηση και του US Open και δεύτερος όλων των εποχών στην κατηγορία αυτή.

στιβος

αθλητική ανασκόπηση 2017

Σε μια χρονιά με κυριότερες διοργανώσεις το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοιχτού, η Ελλάδα κατάφερε να κυριαρχήσει σε ένα αγώνισμα και αυτό δεν είναι άλλο από το άλμα επί κοντώ των γυναικών. Η Κατερίνα Στεφανίδη δίκαια έφτασε στις top3 αθλήτριες της χρονιάς από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου και αναδείχθηκε κορυφαία Ευρωπαία αθλήτρια, καθώς τα σάρωσε όλα: νικήτρια στο ευρωπαϊκό, νικήτρια στο παγκόσμιο, κάτοχος του διαμαντιού για δεύτερη σερί χρονιά της σειράς αγώνων Diamond League, αήττητη και με απόλυτο πανελλήνιο ρεκόρ στα 4,91 μέτρα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Λονδίνου.

Άλλες σημαντικές στιγμές, η οριστική αποχώρηση του Usain Bolt με ήττα και τραυματισμό στους δύο τελευταίους τελικούς της καριέρας του (στα 100μ και στη σκυταλοδρομία 4χ100μ), ενώ και ο σπουδαίος δρομέας Μο Φάρα αποσύρθηκε από τους αγώνες εντός σταδίου για να αφοσιωθεί στο μαραθώνιο και την … οικογένειά του.

αθλητική ανασκόπηση 2017

Επιπλέον, η Shalane Flanagan έγραψε ιστορία, καθώς αναδείχθηκε η πρώτη Αμερικανίδα νικήτρια του περίφημου μαραθωνίου της Νέας Υόρκης, σπάζοντας την κυριαρχία των Αφρικανών. H ασημένια ολυμπιονίκης του 2008 στα 10.000 μέτρα ολοκλήρωσε τον αγώνα σε 2 ώρες, 26 λεπτά και 53 δευτερόλεπτα.

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου 2017: τα highlights των αγώνων

 

ελληνικο ποδοσφαιρο

Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρωτάθλημα της Super League για 44η φορά στην ιστορία του ενώ το κύπελλο Ελλάδας κατέληξε στον ΠΑΟΚ που νίκησε την ΑΕΚ με 2-1 στον τελικό της 6ης Μαϊου 2017 για 5η φορά στην ιστορία του.

αθλητική ανασκόπηση 2017

Ο μεγάλος χαμένος της φετινής σεζόν αποδεικνύεται ο Παναθηναϊκός, καθώς βρίσκεται στα όρια της οικονομικής κατάρρευσης μετά την αποχώρηση του προέδρου της Παναθηναϊκής Συμμαχίας, Γιάννη Αλαφούζου. Οι συνεχείς προσφυγές που εκδικάζονται σχεδόν καθημερινά δυσχεραίνουν την ήδη επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση του “Τριφυλλιού”, βυθίζοντας ακόμη περισσότερο στη θλίψη τους οπαδούς των πράσινων. Ίσως αποτελεί μονόδρομος η πτώση στη Γ’ εθνική κατηγορία και η διάλυση της ιστορικής ομάδας…

αθλητική ανασκόπηση 2017

Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, παρά την αξιέπαινη προσπάθεια που πραγματοποίησε στους προκριματικούς αγώνες για το Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018 και την πρόκριση στους αγώνες μπαράζ, δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση όπως έκανε και στις προηγούμενες διοργανώσεις του 2010 (Νότια Αφρική) και 2014 (Βραζιλία).

Μια κακή πρώτη αναμέτρηση απέναντι στην πανίσχυρη Κροατία και η απρόσμενα βαριά ήττα με 4-1 δεν άφησαν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τη ρεβάνς, αφού η τελική ισοπαλία δεν προσέφερε την πρόκριση. Παρ’ όλα αυτά, η εθνική έδειξε ότι βρίσκεται σε σωστό δρόμο για την επιστροφή της στα μεγάλα σαλόνια των παγκόσμιων και ευρωπαϊκών διοργανώσεων…

πυγμαχια

Η πολυδιαφημισμένη μάχη Mayweather – McGregor

αθλητική ανασκόπηση 2017

Στις 26 Αυγούστου έλαβε χώρα η πολυδιαφημισμένη και πολυδάπανη μάχη μεταξύ του θρύλου της πυγμαχίας Floyd Mayweather και του Ιρλανδού σταρ του ΜΜΑ (Mixed Martial Arts) Conor McGregor.

O Ιρλανδός άντεξε για 10 γύρους (και πολλοί ήταν) πριν τελικά εξασφαλίσει τη νίκη ο 41χρονος Money.

Ένα παιχνίδι που από πολλούς θεωρήθηκε παρωδία καθώς, ήταν μια μάχη με ξεκάθαρο φαβορί και απλώς όλοι ανέμεναν τον τρόπο που θα καταλήξει το ματς. Απλώς, η αγωνιστική αποχή του Mayweather, ο ενθουσιασμός, η σωματοδομή, η ηλικία και το φορμάρισμα του McGregor λειτούργησαν ευεργετικά ώστε να διαρκέσει τόσο ο αγώνας. Άλλωστε, πιο πολύς ντόρος δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών παρά την αγωνιστική τους δράση.

Έτσι ο Money έκλεισε την καριέρα του (μάλλον) με μία ακόμη νίκη, όμως τα χρήματα και η απήχηση που αποκόμισαν και οι δύο “μονομάχοι” ήταν τεράστια.

Παγκοσμιο ποδοσφαιρο

Είναι πολλά τα λεφτά, Νεϊμάρ!

αθλητική ανασκόπηση 2017

Αίσθηση προκάλεσε στην παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα η απόφαση της Παρί Σεν Ζερμέν να προχωρήσει σε πρόταση ύψους 222 εκατομμυρίων ευρώ για την απόκτηση του Νεϊμάρ από την Μπαρτσελόνα, καθιστώντας αυτή τη μεταγραφή  φυσικά, ως την ακριβότερη στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Πέρα από την περίπτωση του Νεϊμάρ, ο “χορός των εκατομμυρίων” καλά κρατούσε, καθώς οι ομάδες ξόδευαν αλόγιστα για να αποκτήσουν τους μεταγραφικούς τους πόθους.

Ας ρίξουμε μια ματιά στις 10 ακριβότερες μεταγραφές της φετινής σεζόν:

  1. Neymar: Barcelona -> PSG 222€
  2. Ousmane Dembélé: Dortmund -> Barcelona 105€
  3. Romelu Lukaku: Everton -> Man. United 85€
  4. Álvaro Morata: Real Madrid -> Chelsea 80€
  5. Alexandre Lacazette: Lyon -> Arsenal 60€
  6. Kyle Walker: Tottenham -> Man. City 56.7€
  7. Benjamin Mendy: Monaco -> Man. City 55€
  8. Bernardo Silva: Monaco -> Man. City 50€
  9. Gylfi Sigurdsson: Swansea -> Everton 50€
  10. Vinicius Junior: Flamengo -> Real Madrid 45€

Σε “βαρομετρικά υψηλά” κινήθηκαν και οι μεταγραφές των Ελλήνων ποδοσφαιριστών, καθώς οι Παναγιώτης Ρέτσος (από τον Ολυμπιακό στην Bayer Leverkusen έναντι 22 εκατομμυρίων €) και Κώστας Μήτρογλου (από την Μπενφίκα στη Μαρσέιγ έναντι 15 εκατομμυρίων €) προστέθηκαν στη λίστα των πιο ακριβοπληρωμένων ποδοσφαιριστών του έτους.

Η χρονιά της Ρεάλ Μαδρίτης

Πρωτάθλημα, Champions League και ένας Κριστιάνο Ρονάλντο με 5η Χρυσή Μπάλα είναι ο φετινός απολογισμός της Βασίλισσας. Η Ρεάλ κατέκτησε για δεύτερη σερί χρονιά το Champions League νικώντας με 4-1 στον τελικό τη Juventus ενώ στο πρωτάθλημα επικράτησε της Μπαρτσελόνα με διαφορά μόλις τριών πόντων. Ο Ρονάλντο ισοφάρισε τον Λιονέλ Μέσι σε Χρυσές Μπάλες και αδιαμφισβήτητα, ήταν ο πρωταγωνιστής της Ρεάλ όλη τη χρονιά.

Ο τίτλος της Manchester United

Μετά από πολλά οικονομικά – και κατ’ επέκταση αγωνιστικά- προβλήματα, η ομάδα του Ζοζέ Μουρίνιο επέστρεψε στις ευρωπαϊκές επιτυχίες, κατακτώντας τον τίτλο του Europa League. Στον τελικό επικράτησε με 2-0 του Άγιαξ στην «Friends Arena» της Στοκχόλμης με γκολ των Πολ Πογκμπά και Χένρικ Μχιταριάν.

μπασκετ

NBAαθλητική ανασκόπηση 2017

Πρωταθλητές στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου αναδείχθηκαν οι Golden State Warriors, ενώ παπάδες έκανε και ο δικός μας Γιάννης Αντετοκούνμπο καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς. Έπαιξε στο All Star Game, έκανε νέο συμβόλαιο 100 εκ. δολαρίων με τους Μπακς, θα έχει τα δικά του παπούτσια με την Nike, και στην αρχή της σεζόν 2017-2018 έσπασε πολλά ρεκόρ μυθικών ανθρώπων του μπάσκετ.

Ο Γκάλης στο Hall of Fame

Ο σπουδαίος Νίκος Γκάλης, πλέον ανήκει τρανά στους σπουδαιότερους παίκτες όλων των εποχών, καθώς εντάχθηκε στο Hall of Fame του παγκόσμιου μπάσκετ σε μια ιδιαίτερα συγκινητική τελετή για τον ίδιο.

αθλητική ανασκόπηση 2017

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

Μια μάχη για δύο και φέτος σε όλες τις μπασκετικές διοργανώσεις της χρονιάς και οι επιτυχίες μοιράστηκαν στους δύο “αιώνιους” αντιπάλους. Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το νταμπλ (Πρωτάθλημα και Κύπελλο Ελλάδας), ενώ ο Ολυμπιακός έφτασε μέχρι τον τελικό της Euroleague όπου λύγισε από την Φενέρμπαχτσε με 80-64 μέσα στην Κωνσταντινούπολη.


Η Εθνική Ομάδα Μπάσκετ, ελλείψει Γιάννη αλλά με Θανάση Αντετοκούνμπο, απογοήτευσε για ακόμη ένα Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, καταλαμβάνοντας μόλις την  8η θέση.

Formula 1

Πρωταθλητής ο Χάμιλτον

αθλητική ανασκόπηση 2017

Για 4η φορά στην καριέρα του, ο Λιούις Χάμιλτον κέρδισε τον τίτλο στην Formula 1 αφήνοντας δεύτερο τον επίσης τετράκις πρωταθλητή Sebastian Vettel. Παρά το ελπιδοφόρο ξεκίνημα της σεζόν για τη Ferrari, ορισμένες αστοχίες και προβλήματα αξιοπιστίας στέρησαν για ακόμη μια φορά τον τίτλο από τη Scuderia, ωστόσο, έδειξε σημάδια προόδου τη φετινή σεζόν. Ο τίτλος της ομάδας κατασκευαστών κατέληξε για τέταρτη σερί χρονιά στη Mercedes των Χάμιλτον και Βαλτέρι Μπότας.

γκολφ

Πάλι μπελάδες για τον Tiger Woods

αθλητική ανασκόπηση 2017

Ο σπουδαίος Αμερικανός γκολφέρ συνελήφθη από τις αμερικανικές αρχές στις 29/05/2017 με την κατηγορία της οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών και τέθηκε υπό κράτηση για ένα βράδυ. Δήλωσε μετανιωμένος και εισήχθη σε πρόγραμμα αποκατάστασης, ενώ στις αρχές Δεκεμβρίου επέστρεψε στη δράση στο Hero World Challenge στις Μπαχάμες.

ενοργανη γυμναστικη

αθλητική ανασκόπηση 2017

Ο Λευτέρης Πετρούνιας μαζί με την Κατερίνα Στεφανίδη είναι ό τι πιο σπουδαίο έχει να παρουσιάσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια σε αθλητικά δρώμενα. Με αξιοζήλευτη σταθερότητα, κατάφερε να διατηρήσει τον τίτλο του Πρωταθλητή Ευρώπης στην αρχή της σεζόν ενώ διατήρησε και τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή το φθινόπωρο, έχοντας πλέον στην κατοχή του όλους τους μεγάλους τίτλους.

Σχόλια