Μεγάλες συγκινήσεις, ευτράπελα, ιστορικά «αντίο» και κορυφαία αγωνιστική δράση περιελάμβανε το 16ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου που διεξήχθη στο Λονδίνο.

Από τις 4 έως τις 13 Αυγούστου η καρδιά του Κλασικού Αθλητισμού χτυπούσε στο Queen Elizabeth Olympic Stadium του Λονδίνου, το στάδιο που φιλοξένησε και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012.

Ας δούμε, όμως, μερικές από τις κορυφαίες στιγμές του Πρωταθλήματος:

1.Το «αντίο» του ΘΡΥΛΟΥ

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου 2017: τα highlights των αγώνων

Ο Usain Bolt στην τελευταία του παράσταση, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του Λονδίνου

Το είχε δηλώσει από πέρυσι ότι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Λονδίνου θα ήταν η τελευταία του παράσταση. Ο Γιουσέιν Μπολτ έριξε αυλαία στη μυθική πορεία του μπροστά στο αγαπημένο του βρετανικό κοινό, δυστυχώς με έναν μη αναμενόμενο τρόπο.

Ο κόσμος τον είχε συνηθίσει μόνιμα στην κορυφή. Ευχή όλων ήταν να βρεθεί στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου για μια τελευταία φορά, τόσο στα 100 μέτρα όσο και στη σκυταλοδρομία 4χ100.

Σε μια σεζόν με πολλούς τραυματισμούς και μεγάλες στεναχώριες, ο Μπολτ έτρεξε μία από τις χειρότερες κούρσες του σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Κάκιστη εκκίνηση (η χειρότερη αντίδραση αθλητή που έδωσε μετάλλιο), αδυναμία να μαζέψει τη διαφορά –όπως συνηθίζει- στο δεύτερο 50άρι και τερματίζει μόλις 3ος πίσω από το μεγάλο του αντίπαλο Τζάστιν Γκάτλιν και τον νεαρό Αμερικανό, Κρίστιαν Κόουλμαν.

Η κορυφαία στιγμή της βραδιάς: η υπόκλιση του νέου πρωταθλητή Γκάτλιν στον «βασιλιά» Μπολτ.

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου 2017: τα highlights των αγώνων

Το βράδυ του Σαββάτου, στο οριστικό «αντίο» στον Γιουσέιν Μπολτ, γίναμε μάρτυρες μιας θλιβερής σκηνής: τραβήχτηκε ο δικέφαλός του στα μισά της κούρσας και σωριάστηκε στο ταρτάν, μην μπορώντας να τερματίσει. Οι συναθλητές του τον βοήθησαν να σηκωθεί και η «αστραπή χάθηκε» χωρίς να κάνει ούτε μια δήλωση στη μεικτή ζώνη…

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου 2017: τα highlights των αγώνων
Την Κυριακή επέστρεψε για τον τελευταίο γύρο του θριάμβου, την τελευταία αποθέωσή του από το κοινό.

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου 2017: τα highlights των αγώνων

«Κατάφερα να αποδείξω πως δουλεύοντας σκληρά όλα είναι πιθανά. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτό είναι ένα καλό μήνυμα για τους νέους. Αν αυτό είναι κάτι που μένει για τη νέα γενιά, τότε αφήνω καλή κληρονομιά».

2.Μό(νος) του και όλοι τους!

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου 2017: τα highlights των αγώνωνΤελευταία παράσταση εντός σταδίου και για τον αγαπημένο των Βρετανών, Μο Φάρα. Έχοντας σαρώσει στις αποστάσεις των 5 & 10χλμ από το 2012 και έπειτα, επεδίωκε ένα ακόμη νταμπλ πριν την ενασχόλησή του με το Μαραθώνιο.

Κάθε τακτική των Αφρικανών αθλητών δεν είχε αποτέλεσμα, καθώς ο πανέξυπνος Μο Φάρα πάντοτε κατόρθωνε να κλέψει τη νίκη στην τελευταία στροφή. Η αρχή έγινε με τα 10 χλμ όπου παρά την ομαδική προσπάθεια Κένυας, Αιθιοπίας και Ουγκάντας να εξοντώσουν τον Φάρα με γρήγορο ρυθμό εξαρχής, ο Φάρα κατέκτησε τη νίκη καταγράφοντας τη δεύτερη καλύτερη επίδοση της καριέρας του.

Δυστυχώς, ωστόσο, στο 5άρι η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη μιας και ο Φάρα κλείστηκε στο τελευταίο 150άρι και παρά το δυνατό του φίνις, δεν κατάφερε να πιάσει τον Αιθίοπα Μουκτάρ Εντρίς και τερμάτισε καθαρά στη δεύτερη θέση.

3.Τα νταμπλ ήταν απαγορευτικά

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου 2017: τα highlights των αγώνωνΗ παγκόσμια ομοσπονδία στίβου (IAAF) είχε τροποποιήσει το πρόγραμμα των αγώνων ώστε τόσο ο Wayde Van Niekerk (Νότια Αφρική) όσο και η Shaunae Miller Uibo (Μπαχάμες) να κυνηγήσουν το νταμπλ σε 200 και 400 μέτρα.

Ο Van Niekerk, το νέο μεγάλο αστέρι του στίβου, έφτασε πιο κοντά από τη Μίλερ αλλά δεν τα κατάφερε στα 200μ μένοντας πίσω από την έκπληξη της κούρσας, τον Τούρκο Ραμίλ Γκουλίεφ. Στα 400 μέτρα αποδείχθηκε ανίκητος καταγράφοντας άλλη μια νίκη με επίδοση 43.98.

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου 2017: τα highlights των αγώνων

Αντίθετα, η Shaunae Miller Uibo δεν κατάφερε να ανέβει στο βάθρο των νικητριών στα 400μ, καθώς 40 περίπου μέτρα πριν τον τερματισμό «έσκασε» από το γαλακτικό οξύ, ενώ προηγούνταν της κούρσας για να τερματίσει τελικά μόλις 4η. Την παρτίδα ρέφαρε με το χάλκινο μετάλλιο στα 200 μέτρα.

Πολλοί ακόμη αθλητές κυνήγησαν το νταμπλ στα αγωνίσματά τους, δίχως, ωστόσο, επιτυχία.

4.Η Κατερίνα των αιθέρων

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου 2017: τα highlights των αγώνων

Αδιαμφισβήτητα μια από τις μεγαλύτερες σταρ των αγώνων ήταν η δική μας Κατερίνα Στεφανίδη. Το απόλυτο φαβορί για τη νίκη επιβεβαίωσε τα προγνωστικά κατακτώντας το χρυσό Παγκόσμιο μετάλλιο μπροστά από την μεγάλη της αντίζηλο Σάντι Μόρις με άλμα στα 4.91 μέτρα.

Έτσι, η Στεφανίδη έγινε η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια που έχει στην κατοχή της χρυσό Ολυμπιακό, ευρωπαϊκό, παγκόσμιο τίτλο και το διαμάντι του Diamond League (σειρά αγώνων στίβου με τους κορυφαίους αθλητές ανά αγώνισμα). Παράλληλα, πραγματοποίησε και νέο απόλυτο πανελλήνιο ρεκόρ καταρρίπτοντας το δικό της 4.90 από πέρυσι.

5.«See the best, be the next»

Η νέα φουρνιά των μεγάλων σταρ δήλωσε δυναμικό παρόν στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα αφήνοντας πολλές υποσχέσεις για το μέλλον. Έφηβοι και νεάνιδες αλλά και νέοι έως 23 ετών απέδειξαν ότι υπάρχει περίσσιο ταλέντο στα γήπεδα και δε θα αργήσουν να βρεθούν νέοι μεγάλοι σταρ.

Ανάμεσά τους και ο 21χρονος Έλληνας ακοντιστής Γιάννης Κυριαζής που κατέλαβε την 6η θέση στον τελικό πίσω από τις μεγάλες σχολές της Γερμανίας, της Τσεχίας και της Φιλανδίας. Άλλωστε, το σύνθημα των αγώνων ήταν «See the best, be the next», κάτι που σίγουρα επιβεβαιώθηκε.

6.Εκπλήξεις και ανατροπές

 

Άλλα φΠαγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου 2017: τα highlights των αγώνωναβορί επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες και κατέκτησαν τον τίτλο, άλλα πάλι αποδείχθηκαν «λίγοι» σ’ αυτή τη μεγάλη διοργάνωση.

Μεταξύ αυτών ο μόνιμα 22άμετρος φέτος Αμερικανός σφαιροβόλος Ράιαν Κράουζερ (μόλις 6ος), η κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στα 100μ εμπόδια Κέντρα Χάρισον (4η), ο Κενυάτης μαραθωνοδρόμος Γουανζίρου, και ο συμπατριώτης του Εμάνουελ Κορίρ στα 800μοι ομάδες σκυταλοδρομιών των Η.Π.Α. και πολλοί άλλοι.

7.Οργανωτικές αστοχίες

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου 2017: τα highlights των αγώνωνΠολλά προβλήματα εντοπίστηκαν σ’ αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα είτε στην τηλεοπτική κάλυψη των αγώνων είτε στην διεκπεραίωσή τους. Για παράδειγμα, πολλά παράπονα ακούστηκαν στον τελικό του μήκους των γυναικών για την μη ακριβή μέτρηση του τελευταίου άλματος της Σέρβας Ιβάνα Σπάνοβιτς που θα μπορούσε να κρίνει το χρυσό μετάλλιο.

Ένα ακόμη παράπονο αφορούσε την καθυστέρηση μεταξύ των αγωνισμάτων (λόγω απονομών), κάτι που ανάγκαζε τους αθλητές να περιμένουν αρκετή ώρα στο call room ξεντυμένοι και ευάλωτοι στο κρύο της βρετανικής πρωτεύουσας. Βέβαια, το μεγαλύτερο φιάσκο συνιστά αδιαμφισβήτητα, το σκάνδαλο με τον ιό norovirus.

 

8.Norovirus: ποιος ιός;

Χαμός προκλήθηκε όταν διαπιστώθηκε ότι σε διαπιστευμένο ξενοδοχείο της διοργάνωσης όπου διέμεναν αθλητές της Γερμανίας, της Τζαμάικας, της Μποτσουάνα και άλλων χωρών, αθλητές και άλλοι παράγοντες προσβλήθηκαν από τον ιό norovirus, που προκάλεσε γαστρεντερίτιδα και στομαχικές διαταραχές στους νοσούντες, τοποθετώντας τους σε 48ωρη καραντίνα και μακριά από την αγωνιστική δράση.

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου 2017: τα highlights των αγώνωνΟι αθλητές-θύματα του ιού υπολογίζονται γύρω στους 40, με σημαντικότερη την ιστορία του Isaac Makwala. Ο αθλητής από τη Μποτσουάνα δεν κατέβηκε στον προκριματικό των 200μ και την επόμενη μέρα του απαγορεύτηκε η συμμετοχή του στον τελικό των 400μ μπαίνοντας σε καραντίνα.

Μετά από έντονες αντιδράσεις, έτρεξε μόνος του για τα προκριματικά, παίρνοντας την πρόκριση για την ημιτελική κούρσα των 200μ, που διεξήχθη μετά από μόλις 2 ώρες (εν τέλει προκρίθηκε και στον τελικό).

Αν μη τι άλλο, ένα σοβαρότατο πρόβλημα που σε άλλη περίπτωση θα λάμβανε τεράστιες διαστάσεις από τα βρετανικά μέσα…

9.Παρωδιών…συνέχεια

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου 2017: τα highlights των αγώνων

Το μοναδικό παγκόσμιο ρεκόρ σημειώθηκε στο νεοεισερχόμενο αγώνισμα των 50χλμ βάδην γυναικών. Ένα αγώνισμα που εξελίχθηκε σε παρωδία, αφού η IAAF αναγκάστηκε να το εντάξει στο πρόγραμμά της για λόγους ισότητας των δύο φύλων, όμως, το θέαμα ήταν αποκαρδιωτικό. 7 αθλήτριες δηλωμένες στα entrylist, 4 μόλις τερμάτισαν, ενώ η Αμερικανίδα που κίνησε όλες αυτές τις διαδικασίες τελικά ακυρώθηκε!

10.Ιστορικά επιτεύγματα

Η Allyson Felix συμπλήρωσε 16 μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα, εκ των οποίων τα 11 χρυσά.

Ο Renaud Lavillenie κατέκτησε το 5ο του παγκόσμιο μετάλλιο (4 χάλκινα, 1 ασημένιο) μετά την 3η θέση στον τελικό του επι κοντώ.

O Pawel Fajdek έγινε ο πρώτος σφυροβόλος με 3 χρυσά μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα.

Η Αμερική πραγματοποίησε ένα ιστορικό 1-2 στα 3000μ με φυσικά εμπόδια με τις Emma Coburn και Courtney Frierichs.

Η Μεγάλη Βρετανία επικράτησε της κραταιάς Αμερικής στην σκυταλοδρομία 4χ100μ των ανδρών με την 4η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών & το Τρίνινταντ αποκαθήλωσε τους Αμερικανούς στην 4χ400μ μετά από 14 χρόνια κυριαρχίας στο αγώνισμα.

Η πληρότητα στους αγώνες άγγιξε το 100% όλες τις ημέρες, αφού τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί πριν καν αρχίσουν!

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου 2017 – οι νικητές

Σχόλια