Τώρα που ετοιμαζόμαστε να αποχαιρετήσουμε το 2017, ας ανατρέξουμε σε κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που αξίζει να συμπεριληφθούν στην κοινωνική ανασκόπηση 2017…
Το φαινόμενο Donald Trump
Ο Donald Trump όντας επικεφαλής του κόμματος των Ρεπουμπλικανών εξελέγη Πρόεδρος των Η.Π.Α. στα τέλη του 2016 και ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου του 2017. Δε χρειάζεται να ασχολείσαι εντατικά με τα πολιτικά δρώμενα. ώστε να γνωρίζεις το προφίλ του 45ου Προέδρου των Η.Π.Α. Πρόκειται για τον γηραιότερο & πλουσιότερο Πρόεδρο της χώρας, με αρκετά συντηρητικές, σεξιστικές, ρατσιστικές και ακραίες ιδεολογίες.
Έτσι μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων ξεκίνησε την υλοποίηση του μεγαλεπήβολου σχεδίου. Παρακάτω παραθέτουμε ορισμένα από τα “επιτεύγματα” του αμερικανού Προέδρου για το 2017:
- Ανακοίνωσε ότι οι Η.Π.Α. θα αποσυρθούν από τη Συνθήκη του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Η συγκεκριμένη συνθήκη αποτελεί ένα μεγάλο επίτευγμα για την ανθρωπότητα και η συμμετοχή των Η.Π.Α. είναι καθοριστική αφού είναι η 2η πιο ρυπογόνα χώρα στον πλανήτη μετά την Κίνα. Μέχρι στιγμής το θέμα της αποχώρησης ή μη των Η.Π.Α. από τη Συνθήκη βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση και ελπίζουμε στην θετική έκβασή της.
- Προσφάτως ανακοίνωσε την μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας του Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, αναγνωρίζοντας την Ιερή Πόλη ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Αυτή η απόφαση, η οποία προς το παρόν έχει αναβληθεί, θα μπορούσε να πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις των μουσουλμάνων παγκοσμίως. Ο Ο.Η.Ε. απέρριψε την πρότασή του, ενώ πολλοί Αμερικάνοι διπλωμάτες και ξένοι πολιτικοί εξέφρασαν τις ανησυχίες τους.
- Μία από τις βασικές προεκλογικές του θέσεις ήταν η κατάργηση του Αμερικανικού συστήματος ασφάλισης υγείας που ήταν δημιούργημα του προκατόχου του Barrack Obama και ήταν γνωστό ως Obamacare. Ο Trump πρότεινε την αντικατάστασή του, όμως σύμφωνα με το CBO, αν αυτό συμβεί τότε περίπου 32 εκατομμύρια Αμερικάνοι θα μείνουν ανασφάλιστοι. Επίσης υπολογίζεται ότι αν πραγματοποιηθεί μέχρι το 2020 η χώρα θα ξεμείνει από ασφαλιστές και το αίσθημα της αβεβαιότητας θα αυξηθεί. Προς το παρόν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο απορρίφθηκε, αλλά ο Trump σκοπεύει να το επαναφέρει σύντομα στο τραπέζι!
- Τον Οκτώβριο που μας πέρασε ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Donald Trump στον Λευκό Οίκο, προκειμένου να συζητήσουν για αμυντική και στρατιωτική βοήθεια της χώρας από την Αμερική, καθώς και την οικονομική και επιχειρηματική αρωγή των Αμερικάνων προς την Ελλάδα.
Εξελίξεις για το Brexit
Το βρετανικό δημοψήφισμα που διεξήχθη το καλοκαίρι του 2016 υπέδειξε την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωζώνη. Η αποχώρηση μίας χώρας από την Ευρωζώνη όμως δεν είναι τόσο εύκολη και απαιτεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Η Τερέζα Μέι πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας κατάφερε να λάβει την έγκριση, ώστε να περάσει το ζήτημα στην β’ φάση των διαπραγματεύσεων. Στις 15 Δεκεμβρίου στάλθηκε σχέδιο διαπραγματευτικών οδηγιών, που συμπληρώνει τις διαπραγματευτικές οδηγίες του Μαΐου 2017 και θα καθορίσει ενδεχόμενες μεταβατικές ρυθμίσεις.
Το ξέσπασμα της Καταλονίας
Την 1 Οκτωβρίου διεξήχθη δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία. Το δημοψήφισμα κατατέθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2017 και εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017 από το Καταλανικό Κοινοβούλιο. Από το Καταλανικό Κοινοβούλιο ορίστηκε ότι είναι αρκετή η απλή πλειοψηφία χωρίς ελάχιστη προσέλευση ψηφοφόρων, ώστε να υπάρξουν έγκυρα αποτελέσματα. Τα κόμματα αντιπολίτευσης αρνήθηκαν να συμμετάσχουν.
Μετά την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος τα αποτελέσματα ήταν θετικά ως προς την απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία. Ο Μαριάνο Ραχόι πρωθυπουργός της Ισπανίας αμέσως μετά το δημοψήφισμα το ακύρωσε δηλώνοντας τα εξής:
“Σήμερα δεν έγινε δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση στην Καταλονία. Το κράτος δικαίου παραμένει σε ισχύ με όλη τη δύναμή του.”
Ήταν μία ημέρα έντονων αναταραχών με βίαια επεισόδια, που οδήγησε σε έντονο διχασμό τη χώρα. Αποκορύφωμα υπήρξαν οι Περιφερειακές Εκλογές στις 21 Δεκέμβρη, όπου οι αυτονομιστές κέρδισαν με βάση τον αριθμό των βουλευτών και οι ενωτικοί με βάση το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων.
Σκάνδαλο Harvey Weinstein
Ένα σημαντικό γεγονός για τον χώρο του θεάματος ήταν οι κατηγορίες που δέχτηκε ο διάσημος παραγωγός Harvey Weinstein. Σύμφωνα με καταγγελίες, πάνω από 50 ηθοποιοί και εργαζόμενες στην εταιρεία Weinstein δέχτηκαν σεξουαλική παρενόχληση ή βιάστηκαν. Ο ίδιος, μετά τις δημοσιεύσεις της εφημερίδας New York Times και του περιοδικού New Yorker για τις παρενοχλήσεις που συνέβαιναν επί 3 δεκαετίες περίπου, αποχώρησε από την Weinstein Co. στην οποία προέδρευε μαζί με τον αδερφό του, Bob. Το μέλλον της εταιρείας είναι αμφιλεγόμενο, όπως και το μέλλον του παραγωγού. H συγκεκριμένη υπόθεση όμως δεν πρόκειται να κλείσει τόσο εύκολα, αφού διαρκώς γίνονται νέες αποκαλύψεις και παράλληλα εγείρονται ζητήματα για τον τρόπο αντιμετώπισης των γυναικών στο Hollywood.
Κεφάλαιο: τρομοκρατία!
- Το 2017 δεν μπήκε με καλό τρόπο στην Τουρκία, αφού την 1η Ιανουαρίου ένα μέλος της ISIS εισέβαλε στο γνωστό club της Κωνσταντινούπολης “Reina” κρατώντας όπλο και άρχισε να πυροβολεί. Από αυτή την τρομοκρατική επίθεση που έγινε μετρήθηκαν 39 θάνατοι και 70 τραυματισμοί.
- Μία από τις φονικότερες, τρομοκρατικές επιθέσεις έχει χαρακτηριστεί η φετινή επίθεση που έγινε στη Σομαλία. Ένα φορτηγό παγιδευμένο με εκρηκτικά εξερράγη στην εμπορική συνοικία Χοντάν θανατώνοντας 358 ανθρώπους. Την ευθύνη δεν ανέλαβε επισήμως καμία οργάνωση.
- Ένα πολύ σημαντικό γεγονός είναι η απόπειρα γενοκτονίας -όπως χαρακτηρίστηκε από τον Ο.Η.Ε.- της βουδιστικής κυβέρνησης έναντι της μουσουλμανικής κοινότητας Ροϊνγκια στη Μιανμάρ. Η μουσουλμανική κοινότητα δέχεται επιθέσεις από την κυβέρνηση, το στρατό καθώς και απλούς πολίτες. Έτσι από τις 25 Αυγούστου περισσότεροι από 70.000 Ροϊνγκια περάσαν τα σύνορα με προορισμό το Μπαγκλαντές, ενώ υπολογίζεται ότι ένας μεγάλος αριθμός αναμένεται να μετακινηθεί.
- Δεν πρόκειται να αναλύσω την σχέση της συντηρητικής και μυστικοπαθούς Βόρειας Κορέας με την Αμερική. Λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι φιλικές! Φέτος υπήρξαν λοιπόν περαιτέρω εξελίξεις. Η Βόρεια Κορέα ξεκίνησε το πρόγραμμα δοκιμής βαλλιστικών πυραύλων, το οποίο ξεκίνησε στις 8 Απριλίου 2017 και επρόκειτο να διαρκέσει 8 μήνες. Αυτό φυσικά πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από τις Η.Π.Α., ενώ λίγες ημέρες πριν το τέλος του χρόνου δέχτηκε την ένατη σειρά σκληρών κυρώσεων από τον Ο.Η.Ε. Ο Κιμ Γιουνγκ Ουν χαρακτήρισε τις κυρώσεις ως πράξη πολέμου και τόνισε πως οι χώρες που τάχθηκαν υπέρ του ψηφίσματος θα πληρώσουν βαρύ τίμημα.
Συνοψίζοντας, το 2017 ήταν μία έντονη χρόνια με πολλές εξελίξεις και γεγονότα η έκβαση των οποίων πρόκειται να είναι καθοριστική για τον κόσμο. Το μόνο που μένει λοιπόν είναι να δούμε τι θα συμβεί με την έλευση του νέου χρόνου!