Πρόγραμμα, διοργανωτές και πώς να δηλώσεις συμμετοχή στην ημερίδα του UN SDSN και της SAFIA για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

UN SDSN: Μια ομάδα για την αειφόρο ανάπτυξη 

Το United Nations Sustainable Development Solutions Network (UN SDSN) είναι ένα δίκτυο που δημιουργήθηκε το 2012 από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ban Ki-Moon. Στόχος είναι η προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης (sustainable development), με εφαρμογή ρεαλιστικών πρακτικών προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στο δίκτυο, ως UN SDSN Greece. Παράλληλα, μόλις το Σεπτέμβρη του 2016 δημιουργήθηκε και η αντίστοιχη ομάδα νέων του δικτύου (UN SDSN Greece Youth)

Η ομάδα επικεντρώνεται στο να εκμεταλλευτεί την ενεργητικότητα και τις ικανότητες των νέων ανθρώπων. Τους δίνει βήμα ώστε σε πρώτο βαθμό να εντοπίσουν τις προκλήσεις της αειφόρου ανάπτυξης και την αναγκαιότητά της. Σε δεύτερο βαθμό δε, να μοιραστούν τις ιδέες τους μεταξύ τους αλλά και με τους υπόλοιπους νέους του δικτύου που προέρχονται από διαφορετικά κοινωνικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα. 

Συντονίστρια του ελληνικού δικτύου νέων είναι σήμερα η Χριστίνα Χριστοφόρου-Λιβάνη, σε συνεργασία με μια δυνατή ομάδα νεαρών εθελοντών.

Η αειφόρος ή βιώσιμη ανάπτυξη

Η αειφόρος ή βιώσιμη ανάπτυξη είναι ένα κλάδος που μας αφορά όλους, όχι μόνο για το επιστημονικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει, αλλά γιατί η προώθηση και η εφαρμογή της, αποτελεί αδήριτη ανάγκη της εποχής μας.

Μέσω αυτής, η ανθρωπότητα επιδιώκει τους αναπτυξιακούς της στόχους προς κάθε κατεύθυνση, φροντίζοντας να χρησιμοποιεί φιλικούς προς τo φυσικό περιβάλλον τρόπους επίτευξής της. Έχει καταστεί πλέον σαφές πως σύντομα, δεν θα αποτελεί εναλλακτική αλλά τη μόνη οδό, προκειμένου να διατηρήσουμε το φιλόξενο περιβάλλον και κλίμα του πλανήτη μας, προτού οι παρεμβάσεις μας στο φυσικό περιβάλλουν καταστούν ολοκληρωτικά μη αναστρέψιμες.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ: “Η ιστορία και το μέλλον του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν”

Με την πρόσφατη συνεργασία της SAFIA (Student Association for International Affairs) και του UN SDSN, θα μας δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσουμε και τις δύο ομάδες, την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017, στην εκδήλωση που οργανώνουν από κοινού:

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου και ώρα 17:00-21:00.

“Αφότου ελευθερώθηκε από τη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας και της Μεγάλης Βρετανίας, το (πλέον) αυτόνομο Ιράν, παραμένει στο προσκήνιο, λόγω της γεωπολιτικής του σημασίας και της στρατηγικής του θέσης. Ο βασικός παράγοντας όμως, που το τοποθετεί ως έναν από τους βασικούς “παίχτες” της Μέσης Ανατολής δεν είναι άλλος από τη σταδιακή – από την ανακήρυξή του στις αρχές της δεκαετίας του 1950 έως τώρα- εφαρμογή του πυρηνικού προγράμματος. Από τα μέσα του 20ου αιώνα, έγινε αιτία να επιβληθούν κυρώσεις, να διακοπούν διπλωματικές σχέσεις και να προκύψουν συγκρούσεις, με το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν να βρίσκεται διαρκώς στο στόχαστρο της διεθνούς σκηνής.

Τα παραπάνω οδήγησαν τη Δύση αλλά και τις γειτονικές Αραβικές Χώρες να αντιμετωπίζουν την κατάσταση του Ιράν με καχυποψία.

Οι απειλές για την ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος και η επικρατούσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχουν καταστήσει την ιστορική ανασκόπηση της κατάστασης πιο επιτακτική από ποτέ.Μέσα από αυτή τη διαδικασία, μπορεί κανείς να αντιληφθεί την άστατη γεωμετρία των διεθνών σχέσεων και να προβλέψει τη θέση τους στο πλαίσιο της ανάπτυξης του πυρηνικού προγράμματος στο Ιράν.”

(Με πληροφορίες από της σελίδα της Safia και του UN SDSN Greece Youth)

Τοποθεσία:  Κοσμητεία της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ (Αμφιθέατρο Παπαρρηγόπουλου, Σόλωνος 57, 1ος όροφος)

Η είσοδος είναι ελεύθερη με τήρηση σειράς προτεραιότητας. Προσέλθετε μισή ώρα νωρίτερα, στις 16:30 για να εγγραφείτε και να γνωριστείτε με τα μέλη των ομάδων, απολαμβάνοντας καφέ, χυμό και βουτήματα.

Κράτηση θέσης: https://goo.gl/forms/dP9Inwa86Z1cQsxD2

Θα δοθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης (έντυπα ή ηλεκτρονικά)

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του Χαμόγελου του Παιδιού,  εκπρόσωποι του οποίου θα είναι καλεσμένοι.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

16:30-17:00 ΕΓΓΡΑΦΕΣ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ 17.00 – 17.15 Δημήτριος Σκαφτούρος, Πρόεδρος SAFIA Χριστίνα Χριστοφόρου-Λιβάνη, Coordinator του UN SDSN Greece Youth

Τη συζήτηση συντονίζει ο Κώστας Τσιακανίκας, Δημοσιογράφος, STAR Channel-TIMElink

Η πολιτική του Ιράν: Το Ιράν ως περιφερειακή δύναμη στο χώρο της Μέσης Ανατολής μετά τη συμφωνία του πυρηνικού προγράμματος

17.15-17.45 Χαράλαμπος Τσαρδανίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών και Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 17.45 – 18.00

Ο ρόλος του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας

18.00 – 18.20 Νικόλαος Λάμπας, Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικής, Πανεπιστήμιο Πειραιώς

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 18.20 – 18.30

COFFEE BREAK 18.30 – 18.45

Η κληρονομιά του Obama και η ρητορική-νέα στρατηγική του Trump

18.45 – 19.15 Γεώργιος Φίλης, Διδάκτωρ Γεωπολιτικής (Durham University, UK), Αναπληρωτής Καθηγητής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Τμήμα Διεθνών Επιχειρήσεων του DEREE

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 19.15 – 19.30

Δείτε το κι ΕΔΩ

 

 

 

 

 

Σχόλια