Ο Soulnek γράφει όντως μουσική από την ψυχή του και φαίνεται… Διάβασε όσα μας είπε!

Βρεθήκαμε στο Taf_theartfoundation και συζητήσαμε με τον Νεκτάριο Καραγιάννη (aka Soulnek). Έναν ράπερ με πολλές κοινωνικοπολιτικές ανησυχίες, groove σκοπό, καθαρόαιμο Funk-ά (απλώς τσεκάρετε το Soundcloud του), που βγάζει soulful δίσκους.

“Χαμένοι στο διάστημα”

Τον δίσκο αυτόν τον πίστεψα πολύ. Πρόκειται για έναν άκρως βιωματικό δίσκο που έχω χωρέσει μέσα ένα 80% του εαυτού μου σε μουσική, στίχους, βίντεο, κτλ.

“Ξεκινάω με το κομμάτι “Αυτοκριτική” για να ξεκαθαρίσω ότι εσωκλείω και τον εαυτό μου μέσα. Ο δίσκος αυτός είναι η άποψη μου για την κοινωνία την πολιτική και τις ανθρώπινες σχέσεις.  Κάνοντας μία γενική κριτική, κυρίως στον εαυτό μου, θέλω να βάλω σε σκέψη αυτούς που θα τον ακούσουν ως προς την ζωή στην Ελλάδα. Θέλω και προσπαθώ οι δουλειές μου να σε βάζουν σε σκέψη, αλλά να είναι και διασκεδαστικές..

Πριν όμως πούμε περισσότερα για την τωρινή δουλειά του, ας κάνουμε ένα flash back στην 20ετή+ καριέρα του (επί του παρόντος) Soulnek.

Soulnek

Ο Soulnek (Νεκτάριος Καραγιάννης) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Η πρώτη του επαφή με την hip hop κουλτούρα έγινε μέσω του breakdance, όταν έκανε τα πρώτα του χορευτικά βήματα στην Ηλιούπολη το 1992. Φυσική εξέλιξη ήταν και το πρώτο project του ως Mc μαζί με τον Δημήτρη Καντάρη, Drama n’ Vinyl. Το 1994, ο Νεκτάριος και ο Δημήτρης συμμετέχουν στον δίσκο “Η ώρα των σκιών” των Active Member. Εκεί γνωρίζονται με τους Αλέξη Δεδεγκίκα, Νίκο Παυλίδη και Νίκο Φωτεινόπουλο και δημιουργούν το συγκρότημα Νέβμα, με το οποίο κυκλοφόρησαν δύο δίσκους στην εταιρεία Wipe Out.*

“Στην Ελλάδα πριν την εξάπλωση των Social Media ήταν πολύ δύσκολο να διαφημίσεις την δουλειά σου. Που να εμφανιζόσουν στα 90ς να ραπάρεις; Στον Πρωινό καφέ ή στα μπουζούκια; Έπρεπε να έχεις δισκογραφική από πίσω σου. Αρκετά αργότερα ήρθε μαζί με τα Social το DIY και μπόρεσαν συγκροτήματα, όπως Βήτα Πεις & Ψυχόδραμα να βγάλουν προς τα έξω την δουλειά τους από μόνοι τους.”

Το 1998 και κατά την διάρκεια της ηχογράφησης του δεύτερου τους δίσκου, τότε “Αδιαπέραστος”, ο Soulnek αποχωρεί από το συγκρότημα. Εν συνεχεία την κάνει από τους ΝΕΒΜΑ και ο Δημήτρης Καντάρης που μαζί με τον Νεκτάριο (και τον Χρήστο Λαϊνά) θα φτιάξουν τους Ως Αιδώ, το 2003.

Ο Νεκτάριος, ο Δημήτρης και ο Χρήστος κυκλοφορούν το 2006 έναν ομώνυμο δίσκο και εμφανίζονται σε διάφορα live, όπως στην Μέρα της Μουσικής, στο Αn Club με τους Deadlock, Κάποιοι, Phase 3 και Οδυσσέα (Razastarr), στο Planet μαζί με τους Μέντα και στο Φεστιβάλ THHF 2004. *

“Δεν μετανιώνω για στίχους σε κανένα τραγούδι μου, γιατί πάντα γράφω με κύριο στοιχείο το κοινωνικοπολιτικό. Δεν κάθομαι να dishάρω. Στο ραπ πρέπει να σαι ο εαυτός σου, αλλιώς μην το κάνεις.”

Οι Ως Αιδώ συμμετείχαν στον δίσκο του Σκηνοθέτη (FFC) «Έπεται συνέχεια», συνεργάστηκαν με τους Ταφ Λάθος και Αλλοπρόσαλλο (Ψυχόδραμα) στο κομμάτι «Ξεχάσαμε τα απλά» και εμφανίστηκαν στο hip hop ντοκιμαντέρ του Νίκου Σκαρέντζου «Ρυθμοί και Ρίμες». Τελευταίo live των Ως Αιδώ έγινε στο hip hop Φεστιβάλ στο Κύτταρο, μαζί με Razastarr, Mc Yinka, Σκηνοθέτη, Ψυχόδραμα και Αντίποινα.*

Soulnek

Το 2012, o Νεκτάριος κυκλοφορεί μαζί με τον Rsn τον δίσκο SoulNek & Rsn: “Χρειάζομαι Διάλειμμα”, με συμμετοχές από Μc Yinka, Eversor, Ταφ Λάθος, Elephant Phinix, Χρήστο Λαϊνά. Παράλληλα με τον Rsn και τους Dagobah System σχηματίζουν τους Soul System και εμφανίζονται στο Φεστιβάλ THHF 2011, στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στο Γκάζι, στην Μέρα της Μουσικής, και στο Κύτταρο σαν support στους Belleruche.
Τον Απρίλιο του 2014, κυκλοφόρησε τον σόλο δίσκο “Inside my Dark Side” που παρουσίασε στο Six Dogs. Στο δίσκο, υπάρχουν παραγωγές των: Eversor, Kill Emil, Mononome, Billa Qause, Vales, Dj Raz, Alex Kidone, Baroq Bitter, Ταφ Λάθος. Συμμετέχουν οι: Mc Yinka, Jk One, Ghetto Rock, Εlephant Phinix, Ταφ Λάθος, Νικόλας (Razastarr), Alida Soulmama, Οδυσσέας(Razastarr), Dj Cutbrawl, Dj Waif. Την παραγωγή του δίσκου επιμελήθηκε ο ίδιος.
Από τον Ιούνιο του 2014 ενσωματώθηκε στη Bashment Records και ετοιμάζει τη νέα προσωπική του δουλειά, έχοντας κυκλοφορήσει ήδη το single-music video “Γεννημένος σαν Ένα” μαζί με τον Αλλοπρόσαλο και τον Άυλο.*

Τώρα και σόλο, αν και με πάμπολλες συνεργασίες (Κ.Δ (ως αιδώ), Dj Micro, Αλλοπρόσαλος, Άυλος, Λ.Ο.Σ, Μάνο Αγγελάκη, Twinsanity, Νικήτα (bangies) & Alida Soul Mama) κυκλοφορεί τον εξαιρετικό δίσκο “Χαμένοι στο διάστημα” από την Bashment Records.

“Ο δίσκος αυτός ήταν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Εξίσου δύσκολα, όμως, ήταν και ορισμένα βίντεο μας. Στο τραγούδι “Ουφ” συμμετέχουν, πέραν από εμένα και της συντρόφου μου (Γιώτα) 79 άτομα, όλοι του χώρου. Και επειδή όλοι τους είναι low profile παιδιά, ήταν πολύ δύσκολο να τους μαζέψουμε και να τους ψήσουμε να παίξουν σε βίντεο.”

Σκηνοθεσία: Άννα Νότη

Διεύθυνση Φωτογραφίας & Μοντάζ: Ιάσων Αρβανιτάκης

Εκτέλεση Παραγωγής: Άννα Νότη & Soulnek

Στίχοι – Ερμηνεία: Soulnek

Παραγωγή: Tomcat A Beat

Ηχοληψία: Bashment Studio

Μίξη: Ταυτισμένος Λάθος

Additional Mixes – Mastering: Χρήστος Λαϊνάς

Artwork: Sugahtank (Γιάννης Ρουμπάνης)

“Ακόμα πιο δύσκολο, σκέψου ενώ είχε ολοκληρωθεί ο δίσκος καθυστερήσαμε κοντά 7 μήνες για να βγάλουμε το βίντεο, ήταν το έργο μας στο τραγούδι “Χαμένοι στο Διάστημα”. (Και σε αυτό βοήθησε φουλ η σύντροφος). Για το αλληγορικό της υπόθεσης (“Δε μιλάμε πια δε μιλάμε, σταματήσαμε πια να μιλάμε είμαστε χαμένοι στο διάστημα”) θέλησα να κάνω το βίντεο με κωφάλαλους. Άρεσε πολύ η ιδέα και όλοι βοήθησαν δωρεάν – υπάρχει και σχετικό κείμενο στο τέλος του βίντεο. Η κύρια δυσκολία ήρθε όμως στο ότι στην νοηματική δεν υπάρχουν όλες οι εκφράσεις που χρησιμοποιούμε στην καθομιλουμένη. Αρχικά δεν υπάρχει καν το “Χαμένοι στο Διάστημα”, οι κωφάλαλοι χρησιμοποιούν την έκφραση “χαμένοι στον κόσμο”. Στο κομμάτι της μετάφρασης βοήθησε πάρα πολύ η Σοφία Ρόμπολη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Θέατρο Κωφών και τον ηθοποιό και πρωταγωνιστή στο βίντεο κλιπ του “Χαμένοι στο Διάστημα”, Αποστόλη Γιαννόπουλος.”

Soulnek

Στο τέλος της συνέντευξης πήραμε και δωράκι, βινύλιο Soulnek “Χαμένοι στο Διάστημα”

Τώρα με τι καταπιάνεσαι;

Τώρα κύρια ασχολία μου είναι η μουσική, ετοιμάζω και καινούργια πράγματα, παίζω μουσική (ως Dj) στο Pop Up (Νέα Σμύρνη) και στο Super Fly cafe, αλλά για τα προς το ζην εργάζομαι-συνεργάζομαι με 6 άτομα, ένας εκ των οποίων είναι και ο Οδυσσέας από Razastarr, στο καφενείο “Φυσικό και επόμενο”… Πάντα συντηρούμαι από δουλειές παράλληλα με την μουσική.

*πληροφορίες για bio Soulnek (βλ. https://soundcloud.com/nektarios-soulnek-karagiannis)

Ευχαριστούμε το TAF  για την φιλοξενία και τον φωτογράφο Δημήτρη Σκα

Σχόλια