Τι πρέπει να προσέξεις σε ένα Interview για δουλειά για να μη σε προδώσει η γλώσσα του σώματος. Όλες οι απαραίτητες συμβουλές!

Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα στα οποία υποψήφιοι δεν κατάλαβαν τον λόγο που δεν πήραν την δουλειά αφού τα είπαν τόσο «τέλεια», είχαν τα skills, πληρούσαν όλα τα requirements της θέσης.

Σίγουρα δεν μπορούμε να ξέρουμε τι έπαιξε ρόλο σε κάθε περίπτωση αλλά το σίγουρο είναι ότι η γλώσσα του σώματος λέει πολλά, πολλά περισσότερα απ’ όσα ίσως πιστεύουμε. Αφότου διαβάσεις κάποια βασικά tips για το τι πρέπει να προσέξεις σε ένα interview όσων αφορά την γλώσσα του σώματος σου, μπες στο CollegeLink.gr, κάνε apply σε μία ή περισσότερες από τις πολλές entry level θέσεις που είναι ανοιχτές και φρόντισε στο interview που θα κλείσεις να τα τηρήσεις όλα κατά γράμμα!

Πριν μπεις στο κτίριο

Το Interview ξεκινάει πριν καλά-καλά βγεις από το αμάξι σου/λεωφορείο/μετρό. Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις ποιος μπορεί να σε βλέπει, οπότε προετοιμάσου εγκαίρως ώστε η γλώσσα του σώματος σου να μην μαρτυράει άγχος, ότι είσαι βιαστικός, φοβισμένος. Πάρε μια βαθιά ανάσα και ξεκίνα να περπατάς προς την είσοδο σαν να έχεις ήδη πάρει την δουλειά, σαν να εργάζεσαι στην εταιρία αυτήν εδώ και δύο χρόνια. Αυτό θα σε βοηθήσει να χτίσεις ένα καλό attitude από την αρχή, ένα attitude που θα πρέπει να σε ακολουθήσει μέχρι να βγεις από το κτήριο.

(Προσοχή: Δεν είμαστε «ψωνάρες», ούτε «καβαλημένοι», απλά είμαστε confident!)

Interview για δουλειά

Περιμένοντας στο σαλονάκι

  • Να είσαι ευγενικός απέναντι στην γραμματεία ή την/τον βοηθό που θα σε υποδεχτεί πριν περάσεις στο δωμάτιο της συνέντευξης. Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις τι σχέσεις υπάρχουν μέσα στην εταιρία την οποία επισκέπτεσαι, ειδικά όταν είναι γνωστό ότι οι managers εμπιστεύονται πολύ τους βοηθούς τους. Να είσαι σίγουρος ότι μία καλή εντύπωση θα εκφραστεί.
  • Προσπάθησε όσο κάθεσαι στο σαλονάκι να κρατάς τον χώρο σου καθαρό και οργανωμένο. Δεν χρειάζεται εκείνο το 10λεπτο να κάνεις ότι δουλειά δεν έχεις κάνει σε όλη σου την ζωή. Άσε την τσάντα σου δίπλα σου , κλειστή χωρίς να βγάλεις κάποια έγγραφα ή χαρτιά και έξω και περίμενε ήρεμα στην θέση σου.

Interview για δουλειά

  • Δεν χρειάζεσαι να το παίζεις υπερβολικά cool, και να λιώνεις σε αυτόν τον τέλειο δερμάτινο καναπέ που έχει το σαλονάκι.
  • Κάτι minor, αλλά θεμιτό αν τα καταφέρεις. Προσπάθησε να αντιληφθείς από πού θα έρθει ο interviewerκαι κάθισε αντίστοιχα σε μία θέση στην οποία θα τον δεις όταν έρχεται. Αυτό θα σε βοηθήσει να κατευθυνθείς προς αυτόν όταν έρθει και με ένα χαμόγελο να τον χαιρετήσεις δίνοντας το χέρι σου. Η γνωριμία θα έρθει πιο ομαλά..

Όταν ο interviewer μπαίνει στο σαλονάκι

Κατά την χειραψία προσπάθησε να μην σπάσεις το χέρι του ανθρώπου. Σου φαίνεται αστείο αλλά πολύ άνθρωποι δεν γνωρίζουν την δύναμη που πρέπει να βάλουν σε μία χειραψία. Προπονήσου με ένν φίλο σου. Πολύ αδύναμη χειραψία επίσης δεν είναι θεμιτή. Βρες την σωστή αναλογία. Μην ξεχνάς ότι το χέρι σου κατά την χειραψία πρέπει να βρίσκεται στο κάτω μέρος σε σχέση με το χέρι του άλλο μέλους και συνηθίζεται να δίνουμε το δεξί μας χέρι. Όταν έρθει η στιγμή να κατευθυνθείτε προς τον χώρο της συνέντευξης προς Θεού πρέπει να είσαι follower. Μην προσπαθήσεις να το παίξεις «υπερ-cool» και προηγηθείς. Με αυτόν τον τρόπο δείχνεις ότι κατανοείς την σχέση σου με το άλλο άτομο. Εκείνος θα σου πάρει την συνέντευξη, εσύ θα του απαντήσεις στις ερωτήσεις του. Leader – Follower.

Κατά την διάρκεια του interview

  • Όταν καθίσεις απέφυγε να γέρνεις το σώμα σου μπροστά ή να κάθεσαι προς τα πίσω με σταυρωμένα τα χέρια σου μπροστά από το θώρακά σου. Είναι αρκετά αμυντικές στάσεις που θα σε κάνουν να φαίνεσαι κλειστός, απόμακρος ίσως και αλαζόνας. Προσπάθησε να αφήσεις τον εαυτό σου ελεύθερο σε μία όρθια σχετικά στάση στην οποία το στομάχι σου, ο θώρακάς σου και ο λαιμός σου θα είναι ευδιάκριτα σημεία του σώματός σου. Τοποθέτησε τα χέρια σου στο ύψος της μέσης σου, οπουδήποτε αλλού θα σε κάνουν να φαίνεσαι νευρικός και φοβισμένος.

Interview για δουλειά

  • Είναι καλό να μην τοποθετείς κάτι ανάμεσα σε εσένα και τον Interviewer. Είναι λογικό να υπάρχουν κάποια απαραίτητα έγγραφα αλλά μην τοποθετείς ενδιάμεσά σας άλλα αντικείμενα όπως η τσάντα σου, το κινητό σου, το πορτοφόλι σου, κλειδιά, γυαλιά ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να έχεις μαζί σου. Χωρίς να το καταλαβαίνεις, υποσυνείδητα αυτά τα αντικείμενα αποτελούν εμπόδια στην επικοινωνία σας.
  • Πολύ σημαντική είναι η οπτική επαφή. Επιδίωξε να κοιτάς στα μάτια όταν σου απευθύνονται ή αντίστοιχα απευθύνεσαι εσύ σε κάποιον. Το eye contact παρέχει ασφάλεια, σιγουριά, εμπιστοσύνη, ειλικρίνεια. Απέφυγε τις υπερβολές!

 Interview για δουλειά

Στο δρόμο για την έξοδο

Μάζεψε διακριτικά και ήρεμα τα πράγματά σου και τοποθέτησέ τα στην τσάντα σου. Προσπάθησε αν δεν πιστεύεις ότι αρμόζει στην στιγμή, να χαιρετήσεις με χειραψία όλους τους ανθρώπους που βρέθηκαν στην συνέντευξη. Ευχαρίστησέ τους ευγενικά και αποχώρησε από την αίθουσα. Μπορείς να χαιρετήσεις και την/τον βοηθό-γραμματεία αν δεν μιλάει στο τηλέφωνο ή δεν είναι απασχολημένη/ος.

Η συνέντευξή σου δεν έχει τελειώσει μέχρι να απομακρυνθείς από το κτήριο που πραγματοποιήθηκε. Βγες από το κτήριο με το attitude εκείνο που έχτισες μπαίνοντας, πρώτα απομακρύνσου και στην συνέχεια κάνε οποιοδήποτε τηλεφώνημα θέλεις! Μην ξεχνάς ότι ποτέ δεν ξέρεις ποιος μπορεί να σε βλέπει.

Όσο πιο πολύ θα ενδιαφερθείς να έχεις μία άριστη «γλώσσα σώματος» , τόσο πιο έτοιμος θα είσαι την επόμενη φορά που θα κάνεις κάποια συνέντευξη για κάποια δουλειά.

Πριν τη συνέντευξη, απαραίτητο είναι να έχεις ένα καλό βιογραφικό. Δες εδώ πληροφορίες για τα λάθη που κάνουν οι περισσότεροι και δε θα πρέπει να κάνεις και εσύ.

Βιογραφικο: 5 λαθη που κανουν ολοι (και δεν πρεπει να κανεις εσυ)

Σχόλια