Μπορούν τα οικονομικά και η ψυχολογία να σε βοηθήσουν να καταλάβεις τις αποφάσεις που πέρνεις;

Φέτος ο Richard Thaler, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, τιμήθηκε με το βραβείο νόμπελ οικονομικών για τη συμβολή του στην ανάπτυξη των συμπεριφορικών οικονομικών, τα οποία είναι ένα πολύ ενδιαφέρον επιστημονικό πεδίο, που προέκυψε από τη συνεργασία της επιστήμης των οικονομικών με την ψυχολογία.

Το βιβλίο «Οικονομική Ψυχολογία» της Γιούλης Φωκά-Καβαλιεράκη αποτελεί μία εισαγωγή στο πεδίο των συμπεριφορικών οικονομικών, αλλά και της ευρύτερης συνεργασίας των οικονομικών με τις επιστήμες συμπεριφοράς και την ψυχολογία.

Στο συγκεκριμένο εισαγωγικό κείμενο, παρατίθενται οι ιδέες και οι επιστημονικές παρατηρήσεις που συνέβαλαν στην διατύπωση της Θεωρίας της Ορθολογικής Συμπεριφοράς. Μία θεωρία με επιρροές από τη φιλοσοφία, τη λογική, την εξελικτική βιολογία και την γνωστική ψυχολογία, που μπορεί να προβλέπει τις επιλογές των ατόμων, αλλά και να προτείνει πρότυπα και κανόνες συμπεριφοράς για το μοντέλο του ορθολογικού ατόμου.

οικονομική ψυχολογία

Διαβάζοντας το βιβλίο «Οικονομική Ψυχολογία» αρχίζεις να κατανοείς καλύτερα την συμπεριφορά των ατόμων κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Τα άτομα λαμβάνουν αποφάσεις με βάση συγκεκριμένες επιλογές, που εξαρτώνται και προκαλούνται από τις προτιμήσεις που έχουμε και τους στόχους που θέτουμε. Η διαδικασία λήψης αποφάσεων αποτελεί μία διαδικασία αναζήτησης ικανοποιητικών εναλλακτικών και όχι των καλύτερων εναλλακτικών.

Η συνάντηση των οικονομικών και της ψυχολογία μας βοηθάει να αντιληφθούμε πως λαμβάνουμε τις αποφάσεις στην καθημερινή μας ζωή σε ζητήματα που αφορούν την εργασία μας, τη σχέση μας με τους άλλους ανθρώπους, τη διαχείριση των οικονομικών μας και την εκλογική μας συμπεριφορά, αλλά και γιατί κάνουμε συστηματικά λάθη στη διαμόρφωση των επιλογών μας ή γιατί λαμβάνουμε φαινομενικά ανορθολογικές αποφάσεις. Το βιβλίο αυτό αποτελεί μία καλή εισαγωγή για τη διερεύνηση αυτής της πολύ ενδιαφέρουσας και χρήσιμης συνάντησης.

*Το βιβλίο «Οικονομική Ψυχολογία» ανήκει στη σειρά Μικρές εισαγωγές των εκδόσεων Παπαδόπουλος. Η σειρά Μικρές Εισαγωγές είναι μια συλλογή βιβλίων αναφοράς γραμμένα σύντομα, περιεκτικά και κατανοητά από ειδικούς από όλους τους τομείς των επιστημών, των γνώσεων και της επικαιρότητας. Δίνουν απαντήσεις σε κάποιο από τα αναρίθμητα θέματα, που έρχονται στις καθημερινές συζητήσεις μας και των οποίων η πολυπλοκότητα της εποχής, του κόσμου και της επιστήμης απαιτεί εμπεριστατωμένη κατανόηση.

Σχόλια