5 λόγοι που αποδεικνύουν πως η Μπιορκ είναι μια εκπληκτική καλλιτέχνιδα!

Σχεδόν έναν ακριβώς χρόνο πριν έγραψα το άρθρο που έμελλε να αλλάξει τον κόσμο όπως τον γνωρίζουμε, με τίτλο “5 μουσικά συγκροτήματα από την Ισλανδία που πρέπει να ακούσεις!”Εκεί, έκανα την εξυπνάδα να σχολιάσω “Α και στην Ισλανδία δεν ακούνε όλοι Μπιορκ (Björk).” Άν και δεν γνωρίζω το ποσοστό των Ισλανδών που ακούνε Björk, γνωρίζω σίγουρα πως η Bjork αδικήθηκε από το σχόλιό μου. Μπιορκ αν το διαβάζεις αυτό, ζητώ συγγνώμη. Το άρθρο είναι αφιερωμένο σε σένα. Πάμε να δούμε 5 απλούς λόγους για τους οποίους η Björk Guðmundsdóttir είναι μια μουσική ι δ ι ο φ υ ΐ α.

5 μουσικά συγκροτήματα από την Ισλανδία που πρέπει να ακούσεις!

1. Τα αιθέρια φωνητικά

Σήμα κατατεθέν της  Björk Guðmundsdóttir (μη, φτύστο θα πνιγείς) σε όλη της τη καριέρα, από τα πρώτα της βήματα στο συγκρότημα Sugarcubes και αργότερα, στη σόλο καριέρα της από το 1993 μέχρι και σήμερα, είναι τα εξωπραγματικά φωνητικά.

Η Μπιορκ έχει τη τύχη να έχει μια χαρακτηριστική, ιδιαίτερη φωνή, την οποία συνδυάζει αρμονικά με τα εναλλακτικά τραγούδια της, δημιουργώντας ένα πανέμορφο αποτέλεσμα.

2. Η ατμόσφαιρα των τραγουδιών

Εκτός από τη γαλήνια φωνή της Bjork, η μουσική έχει τον δικό της χαρακτήρα. Κάθε τραγούδι δημιουργεί τη δική του ατμόσφαιρα, το δικό του περιβάλλον, ένα μέρος που φαντάζει έξω από τη πραγματικότητα.

Τα τραγούδια της δημιουργούν μια νέα διάσταση, και σε ταξιδεύουν σε άλλα μέρη. Η Bjork είναι ιδανική συντροφιά για όταν πας μια βόλτα στο δάσος, στα χίονια, αν θες να κοιμηθείς στο λεωφορείο κτλ. Η Bjork σου προσφέρει μια γαλήνη, μια ηρεμία και αυτό ακριβώς χρειάζεσαι.

3. Τα πρωτοποριακά βίντεο κλιπ

Αυτό που όμως ξεχωρίζει πραγματικά τη Bjork από άλλους καλλιτέχνες, είναι τα εξωπραγματικά σουρρεάλ βίντεο κλιπ της. Για τη Bjork, το video δεν λειτουργεί ως απλά ένα διαφημιστικό προϊόν, αλλά  ως ένα χρήσιμο εργαλείο που βοηθά να περαστεί η μουσική της στον εγκέφαλο του ακροατή.

Με δικά της λόγια: “Τα μάτια των περισσότερων ανθρώπων είναι πιο ώριμα από τα αυτιά τους. Μερικά τραγούδια πρέπει να ακουστούν πολλές φορές για να βγει το νόημα. Με το βίντεο, θα χρειαστεί να το ακούσουν μόνο μια δυο φορές -εφόσον υπάρχει αρμονία μεταξύ των δύο. ” Είναι προφανές λοιπόν πως η Bjork λατρεύει να φτιάχνει βίντεο κλιπ, και πραγματικά είναι όλα υπέροχα.

 4. Το 0 fucks given attitude της

Κακά τα ψέματα, στην ποπ μουσική βιομηχανία δεν μπορείς να πας ψηλά αν δεν έχεις μια τρέλα στο κεφάλι σου (ή έστω, να γυαλίζει το μάτι σου).  Η Ισλανδή τραγουδίστρια είναι αρκετά εκκεντρική και δεν φοβάται να εκφράσει τα προβλήματά της με τον οποιονδήποτε. Γενικότερα είναι αυτό που λέμε και στο χωριό μου awkward af, αλλά με τη καλή έννοια. Που και που παίζει μπουνιές με ρεπόρτερ χωρίς κανέναν λόγο, αλλά σε γενικές γραμμές όλα καλά.

5. Οι εναλλακτικοί πειραματισμοί

Αν και οι “ρίζες” της Bjork βρίσκονται ξεκάθαρα στην electonic μουσική, η τραγουδίστρια δεν φοβάται να πειραματιστεί. Μάλλον το αντίθετο, η Bjork λατρεύει να δοκιμάζει νέα είδη και να τα αναμειγνύει, με στοιχεία από jazz, κλασσική μουσική, alternative rock και folk να βρίσκονται στα τραγούδια της.

Συγκεκριμένα, παρότι τα πρώτα της album ήταν περισσότερο electronic-dance, αυτό άλλαξε τελείως μετά το 1997 με το άλμπουμ Homogenic. Εκεί, η Bjork έθεσε ως βάση το trip hop και θεμελιώθηκε στις κορυφαίες και πιο δημιουργικές artists όλων των εποχών.

Σχόλια